Főkép

Az ex-Tristaniás Mortan Veland által vezetett norvég gothic metal banda elérkezett fennállása hatodik albumához. A tizedik évforduló előtt megjelenő új lemez érdemei között nemcsak az eddigi legtöbb dalszám (14), hanem az új énekes, az X Factor győztes Ailyn megtartása is megemlíthető. A spanyol származású énekesnővel sok új rajongót is szerzett a norvég formáció, így fellépéseik a latin nyelvű országokban is gyakoribbak és népesebb közönséget vonzanak.
 
A kellemes, bár kissé talán kislányos hangú és igen dekoratív fiatal énekesnő immár úgy látszik, hogy huzamosan tagjává válik az együttesnek, akik idei albumukkal a Nine Destinies and Downfall után újra a gótikus metal slágeresebb oldalát közelítették meg. Ez elég kétoldalú zenei megoldás, hiszen valakinek bejön, és elvan vele, más pedig legyint egyet rá, és elsiklik mellette.
 
The Enigma of Life… Az élet rejtélye… Ez az album is rejtély előttem, első hallásra rutingótzúzda… mégis érződik rajta a munka… A nyitó „End of It All” tipikus rádiókba szánt melódia lett, míg az „All My Dreams” kísérteties kezdése kellemes perceket tud szerezni a hallgatónak, a „Fallen Angel” pedig egyfajta gótikus ballada.

 

 

Mindazonáltal megmaradtak a Sirenia stílusát fémjelző szaggatott riffek, a monumentális kórusok, és Mortan hol rekedtes hörgése, hol tisztább, ritkábban előtűnő énekhangja. A szimfonikus beütések egész jól működnek, megtartották a régi módszereket, a végletekig kevert szintis részektől komolyabb vonóstémákkal bezárólag van itt minden. A kórustémák talán ennél a bandánál érvényesülnek a legjobban, mivel azokat nemcsak egyszerűen rögzítik a számokhoz, hanem alaposabban rájuk is kevernek, és sokszor úgy tűnik, mintha egyetlen zengzetes torokhoz építenék fel az egészet. (Ezt legjobban a 2009-es The 13th Floor album „The Mind Maelstrom” című számánál figyelhetjük meg.)
 
A lemezről még kiemelendő számok a „Fading Star”, a kellemes zongoratémával induló „This Lonely Lake” és a „Coming Down”, melyben mind Mortan, mind a nagyzenekar több szerephez jut.
 
Most gonosz leszek, és azt mondom, hogy a Sirenia jó albumokat tud összehozni, de számomra a nagy kedvencek akkor is az An Elixir for Existence és a The 13th Floor maradnak.

Az együttes tagjai:
Morten Veland – ének, gitár, basszusgitár, billentyűk, programozás
Ailyn – ének
Jonathan A. Perez – dobok
Michael S. Krumins – gitár

 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. The End Of It All
2. Fallen Angel 
3. All My Dreams 
4. This Darkness 
5. The Twilight In Your Eyes 
6. Winter Land 
7. A Seaside Serenade 
8. Darkened Days To Come 
9. Coming Down
10. This Lonely Lake 
11. Fading Star
12. The Enigma Of Life 
13. Oscura Realidad
14. The Enigma Of Life (akusztikus verzió)
 
Diszkográfia:
At Sixes and Sevens (2002)
An Elixir for Existence (2004)
Nine Destinies and a Downfall (2007)
The 13th Floor (2009)

The Enigma of Life (2011)