FőképMiközben ezt a kötetet olvastam, elgondolkodtam azon – immáron sokadik alkalommal –, hogy milyen „beidegződések” lépnek működésbe valakiben, ha azt hallja, hogy tudományos-fantasztikus irodalom és nem szereti ezt a műfajt. Ellenben mondjuk a szépirodalmat meg szereti.

Az tény, hogy az esetek nagy részében a történetek a jövőben játszódnak – és ez már valami jelentős „elrettentő erőt” vagy „előutálatot” képez egyeseknél. Viszont az is tény, hogy a történetek egy másik jelentős részénél nem a jövőben vagyunk; sőt, néha meghatározhatatlan vagy lényegtelen ez az információ. Az viszont már sokkalta fontosabb, hogy ezekben a történetekben ugyanazok az emberi problémák, érzések, gondolatok bukkannak fel és kerülnek terítékre, mint más műfajok esetében.

Nincs ez másként A seholsincs bolygó esetében sem. Már Eric Frank Russel bevezető írása is jó példa erre, ahol az egyetlen gondolkodó lényt a nagy semmi, a mérhetetlen sötétség veszi körül. És nagyon frappánsan kerül levezetésre, hogy mit is lehet vajon tenni ilyen esetben. Vagy vegyük például Harlan Ellison írását, amely a reménytelenség és a gyűlölet mélységeit feszegeti.

Akárcsak az előző válogatás esetében, úgy most is csak dicsérni tudom a kötet szerkesztőjét, amiért a világ minden tájáról „szemezgetett”. Ez ismét ékes bizonyítéka annak, hogy a tudományos-fantasztikum, mint műfaj, nem korlátozódott csak pár országra, hanem igencsak széles körben elterjedt kifejezési forma volt szerte a világban. Hála égnek ez azért most is így van.

Az előző kötetben – Álmok a jövőről – hiányoltam, hogy a különböző fejezetek nem kapnak semmiféle felvezetést, amelyek adhatnának valamilyen információt/támpontot az olvasónak arról, mi is vár rá az elkövetkező oldalakon. A seholsincs bolygó változtat ezen és egy-egy írásművel fel- illetve levezeti a kötetet. Ezen kívül minden fejezet kapott egy frappáns idézetet bevezetésképpen. Az már csak hab a tortán, hogy egyes írások előtt kapunk még egy kis plusz információt az adott írásműről vagy annak keletkezéséről.

A kötetben szereplő írások:
PROLÓGUS
Eric Frank Russel: Az egyetlen megoldás

ŰRUTAZÁS
A. E. Van Vogt: Az elvarázsolt falu
Jacek Sawaszkiewicz: Várakozás
Jurij Tupicin: Napkelte
Robert Bloch: Richard Clayton különös repülése

A JÖVŐ TÁRSADALMA
Jean-Pierre Andrevon: A Rezervátum
Alfred Bester: Fényes csillag, gyémánt csillag
Damon Knight: A hasonmások
Ward Moore: Lót

VILÁGOK HARCA
Brian W. Aldiss: Odakint
Arthur C. Clarke: Erőfölény
Harlan Ellison: Szája sincsen, úgy üvölt
Aldo A. Rinaldi: Az idegenek

A TÁVOLI FÖLD DALAI
Josef Nesvadba: Az utolsó ítélet angyala
Hoshi Shinichi: A Földről jött ember
N.-Ch. Henneberg: A kísértetföld
Philip K. Dick: A seholsincs bolygó

EPILÓGUS
Czeslaw Chruszczewski: A város