FőképAmi sem jelzi jobban a 2011-es Könyvhét kezdetét, mint a kiadók által rendezett számtalan könyvbemutató és író-olvasó találkozó. Létszámhiány miatt mindenhová nem jutottunk el, így csupán két Agve Könyvek találkozóról számolunk be.
 
2011. május 31. este 6 óra, Alexandra Pódium
Kimondottan szeretem azokat a könyves eseményeket, amelyek úgy kezdődnek, hogy a jelenlévők között ajándék könyveket osztogatnak. Pedig amikor a meghirdetett időpont előtt húsz perccel megérkeztem a helyszínre, még csupán az üres helyiséget láttam, se rendező, se író, se rajongó nem volt jelen. Aztán persze mindenki megérkezett, és a végére majdnem teltház lett. A kezdésre való várakozás beszélgetéssel telt, valamint sikerült magamra locsolnom az üdítőm egy részét. Szerencsére nem okoztam különösebb feltűnést, mivel elkezdődött a hivatalos program, amit Varga Bálint, szerkesztő, főszerkesztő, az Agave Könyvek egyik alapítója nyitott meg.
 

 
Első beszélgetőpartnere Izing Róbert volt, akinek most jelent meg első könyve, a Támadás az űrből!. Ezúttal nagyon tájékozottnak éreztem magam, hiszen épp akkor olvastam a regényt, és már csak az utolsó 20 oldal volt hátra, szóval érthető, hogy miért az első sorból figyeltem a csevegést. Szilágyi Zsófia okosakat kérdezett, Bálint szokás szerint informatív volt, Izing Róbert pedig kellőképpen szerény és humoros. Az biztos, hogy ehhez fogható első könyvet nem olvastam az utolsó tíz évben.
 
Következő „áldozatként” Baráth Katalin foglalta el a vallatószéket, és kezdésként felolvasott pár oldalt új könyvéből, A türkizkék hegedűből.
 

 
Örömmel állapítottam meg, hogy sikeresen túljutott a szerzői kiadás és az első könyves státuszon, s a hallottak alapján egy hosszú, ígéretes karrier elején áll.
 
Zárásként egy félig-meddig rögtönzött nyereményjátékon újabb könyveket nyerhettek a helyesen válaszolók. Aki valamiért nem volt jelen, de szeretne dedikált példányt, az tegye próbára szerencséjét nyereményjátékunkon.
 
 
2011. június 2. este 6 óra, Aquincumi Múzeum

Már az érdekes volt, ahogyan eljutottunk ide, hiszen meghívót csak a Facebookon lehetett nyerni, s eredetileg úgy gondoltuk, hogy inkább a rajongók legyenek jelen, kivált, mivel a Gordianus sorozat házi híve nem ért rá. De aztán amikor felmerült a lehetőség, nem tudtunk ellenállni, elvégre ritkán adódik lehetőség, hogy külföldi szerzőt nagycsaládias légkörben lássunk-halljunk.
A helyszín csodálatos, akárkinek jutott az eszébe (ez nem derült ki egyértelműen) mindenképpen megérdemel egy baráti hátbaveregetést, elvégre a római kormányzói palota (ma Múzeum) fantasztikus hátteret adott a beszélgetésnek. Saylor készséggel, szemmel látható örömmel válaszolt a kérdésekre, így számos érdekesség kiderült a most megjelent könyvéről (Birodalom), illetve a sorozatról, no meg arról, hogyan ír. Például a Birodalom röpke öt év alatt készült el.
Steven Saylor
Később erről is felkerül videónk (előre is elnézést a minőségért, sajnos a családias légkör nem kedvezett a filmezésnek).
Ezt követően pedig borozás és kötetlen beszélgetés következett, aminek során nem csak közös fotózásra volt lehetőség, hanem Saylor készségesen válaszolt a véget nem érő kérdésekre.
 
A két este alapján úgy gondolom, hogy az Agave Könyvek nem véletlenül tartozik a kedvenc kiadóink közé, és örömmel láttuk, hogy véleményünkkel nem vagyunk egyedül.