Főkép Ha a művészeti anatómiáról van szó, akkor bizonyára sokaknak (nekem speciel) elsőre Leonardo közismert Vitruvius-tanulmánya ugrik be. A híres építész munkássága alapján készített vázlat az emberi test méretarányait annak mozgása közben ábrázolja, ahogy korábban még senki nem tette. Ez a tanulmány csak egy Leonardo elképesztő anatómiai munkásságából, amely területen szintén úttörőnek számított már saját korában is.
 
A firenzei mester csaknem 500 évvel halála után is tud meglepetést és fejtörést okozni a műkedvelőknek sokoldalúságával, lenyűgöző alkotásaival, művészi és tudósi minőségében végzett tevékenységeivel. Leonardo valóban egy igazi lángelme volt, aki a festészet és a tudományok mellett nagyon sok területen kipróbálta magát és alkotott maradandót. Manapság leginkább festményeivel szokás foglalkozni, újabbnál újabb felfedezéseket tenni e téren. Ezzel párhuzamosan ugyan szokták emlegetni anatómiai munkásságát is, holott ez már önmagában is épp eléggé izgalmas ahhoz, hogy alaposabban megvizsgáljuk. Arról nem is beszélve, hogy ezen keresztül még inkább megérthetjük ezt a zseniális elmét.
 
Leonardot végtelen kíváncsisága vezette odáig, hogy többek között a tökéletes ábrázolás érdekében boncolásokat végezzen embereken és állatokon egyaránt, majd az akkoriban jobbára szöveges alapú anatómiai tudományágat mérnöki pontosságú vázlataival támassza alá. Ehhez hasonlóval őt megelőzően még senki sem próbálkozott és véleményem szerint a későbbi generációk művészei közt sem találunk olyat, aki a Mesteréhez mérhető elszántsággal és alapossággal rendelkezett volna a témát illetően.
 
A művészeti színvonalú anatómia megteremtésén túl Leonardo még többet is tett ennél: az emberi szervezet működésével kapcsolatos felfedezéseivel hozzájárult az orvostudomány fejlődéséhez, de kutatásai jó alapot szolgáltattak találmányainak megtervezésénél is. Ez a gyönyörűen kivitelezett, bőségesen illusztrált, óriási méretű album a megszokottól eltérően kizárólag a művész anatómiai vizsgálódásaira koncentrál, bár természetesen párhuzamot von a festményekkel is, ahol ez indokolt.

A szerző Leonardohoz méltó alapossággal rendszerezte az alkotó pályaművét a megadott szempont alapján és a lehető legtöbb információval, érthető magyarázatokkal, valamint elméletekkel egészítette ki a szemkápráztatóan valóságszerű ábrákat. A Leonardot körülvevő rejtélyek egy részéről lehull a lepel, belepillanthatunk a festő elméjébe, egyes alkotásait részleteiben, munkásságának hatását, módszereit pedig teljességében (és időrendben) is megismerhetjük. 

Kapcsolódó írások:
Leonardo da Vinci találmányai
Leonardo da Vinci