Főkép

Két hete ért véget az idei Könyvfesztivál, vagyis éppen ideje, hogy egy kis visszatekintéssel összefoglaljuk, mit is láttunk.
 
Számunkra a fesztivál pénteken kezdődött egy pódiumbeszélgetéssel, ami a könyvkiadókat érintő Márai programot járta körbe. Érdekes volt Jankovics Marcellt hallgatni, ahogy a rendelkezésre álló pénzek változásáról beszél:
 

 
A következő megállónkon Starcz Ákos arról beszélt, miként is épül fel a Bookline könyves sikerlistája.
 

 
Innen siettünk, hogy odaérjünk a zártkörű sajtóbeszélgetésre, ahol a díszvendéget faggatták a jelenlévők. Felkészülten érkeztünk, így több kérdésünkre is válaszolt Per Olov Enquist – két részletben:
 


 
Közvetlen volt és bőbeszédű. Kíváncsian mentünk a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülésének tájékoztatójára, ahol mindenféle díjakat osztogattak, de a tömeg, valamint a módfelett kis helyiség miatt élvezhető felvételt nem sikerült készítenünk. Nem úgy a Kossuth Kiadó sajtótájékozatóján, ami egyszerre volt információgazdag és érdekes.
 


 
Ezt követően az emeleti Supka Géza terembe mentünk, ahol a dán Jens Christiant faggatták új regénye kapcsán:
 


Seress Zoltán egy rövid részletet is felolvasott a műből:
 

 
A Móra Kiadó meglepően sok újdonsággal érkezett a Fesztiválra, ezek közül párról írni is fogunk később. Érdeklődve néztük a szerkesztők munkamegosztását a sajtótájékoztatón:
 




 
Ezután még egyszer körbejártunk, megcsodáltunk mindent és hazamentünk.

A felvételeket Galgóczi Tamás készítette.