FőképVálogatásokat többnyire korszakhatárokon, vagy – és talán ez tűnik gyakoribbnak – olyankor adnak ki a kiadók, amikor valamiért nem megy igazán egy előadó szekere. A Queen esetében az első egységesebb periódus lezárásának inkább a Live Killers című dupla koncertalbumot nevezném meg, hiszen azon hallhattuk utoljára szintetizátorok és egyéb trükkös segédletek nélkül játszani a csapatot, a két 1980-as nagylemez tehát inkább egy új felfogás első képviselőiként, vagy előhírnökeiként felfoghatók, mintsem egy folyamatosan felfelé törekvő pályaív valamely fordulópontját jelezték volna.
 
Bárhogy is történt, valóban ideje volt már, hogy az együttes kevésbé tehetős, tehát a Queen nagy slágereit elsősorban a rádióból ismerő rajongói valamiféle összefoglaló jellegű kiadvánnyal elégíthessék ki kedvenceik zenéje iránti vágyukat. Ennek megfelelően – s némiképp az akkoriban már kihalófélben lévő gyakorlatot követve – az albumra felkerült szerzemények ténylegesen a slágerlisták előkelő helyeit elfoglaló sikerekből kerültek ki, a lemez pedig épp ezért országonként, nagyobb területenként változó számlistával jelent meg.
 
Persze nem is kezdődhetne mással egy Queen-válogatás, mint az együttes emblematikus művével, a „Bohemian Rhapsody”-val. E szvitszerű dalban tömörítve megtalálható minden, amit a zenekar sajátságos jegyeinek tekinthetünk, és nyilvánvalóan nem véletlen, hogy az EMI-nak a számhoz készített promóciós videója hozta meg a műfaj számára az áttörést, és vezetett végül el a Music Television létrehozásához, amely alapjaiban változtatta meg a tévénézési szokásokat, mi több, egy egész generáció életérzését és világnézetét fejezte ki és határozta meg.
 
Nehezen lehetne ettől élesebben eltérő számot választani, mint az akkoriban frissnek számító „Another One Bites The Dust”-ot, melynek popos, funkyra emlékeztetően kemény, határozottan elektronikus (majdhogynem steril) hangzása szinte sokkolóan hat közvetlenül a rock felszabadult, kísérletezgető vonalát megtestesítő, a Queent kreativitása teljében mutató szuperslágernek. Ezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy a The Game-ről származó felvételek ne a legmagasabb színvonalat képviselnék, a hatalmas kontraszt mindössze azt jelzi, mekkora utat tett meg az együttes a kezdetektől és a befutástól az akkoriban induló új évtizedig.
 
Az egész albumot, melyen mindössze két lassabb, szerelmes dal hallható – ráadásul azok is az akkor még legfrissebb produkciók közé voltak sorolhatók – az ifjúi lendület, a sokszor szemtelen, valahol a vásári komédiákból eredeztethető humor hatja át, s mindvégig azt érezhetjük, hogy a dalok könnyedén, különösebb erőfeszítés nélkül, voltaképp magától értetődően születtek meg egy-egy zseniális ötletből, hogy aztán világhódító útjukra indulhassanak. E tekintetben a Queen a Beatles hagyományait éltette tovább, és a brit rockzene fénykorának utolsó jelentős képviselőjét tisztelhetjük bennük, akiknek zenéje még teljesen mentes volt bármiféle egyértelmű hatástól, s valóban eredetit sikerült alkotniuk.
 
Egy csodálatos első évtized kivételesen hű lenyomata e ténylegesen a legnagyobb sikereket tartalmazó válogatás. Az 1971-ben alakult, vagyis az immár a Universal Music gondozásában megjelenő újrakiadás évében negyven esztendős zenekar mindenképp megérdemli, hogy ha másként nem is, slágereik révén mindenki emlékezetében megőrződjenek, s ehhez komoly, valóban kézzelfogható „segítséget” nyújthat a Queen első Greatest Hits albuma.
 
Az együttes tagjai:
John Deacon – basszusgitár
Brian May – gitár, ének
Freddie Mercury – ének, zongora
Roger Taylor – dob, ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Bohemian Rhapsody
2. Another One Bites The Dust
3. Killer Queen
4. Fat Bottomed Girls
5. Bicycle Race
6. You’re My Best Friend
7. Don’t Stop Me Now
8. Save Me
9. Crazy Little Thing Called Love
10. Somebody To Love
11. Now I’m Here
12. Good Old-Fashioned Lover Boy
13. Play The Game
14. Flash
15. Seven Seas Of Rhye
16. We Will Rock You
17. We Are The Champions
 
Diszkográfia:Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night At The Opera (1975)
A Day At The Races (1976)
News Of The World (1977)
Jazz (1978)
Live Killers (1979) – koncert
The Game (1980)
Flash Gordon (1980)
Greatest Hits (1981) – válogatás
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind Of Magic (1986)
Live Magic (1986) – koncert
The Miracle (1989)
Innuendo (1991)
Greatest Hits II (1991) – válogatás
Live At Wembley ’86 (1992) – koncert
Made In Heaven (1995)
Greatest Hits III (1999)
Queen On Fire – Live At The Bowl (2004) – koncert
Return Of The Champions (2005) – koncert
Queen Rock Montreal (2007) – koncert
The Cosmos Rocks (2008)
Absolute Greatest (2009) – válogatás