FőképNagyon vártam ezt az albumot, mivel az előző Turisas opusz, a The Varangian Way fenemód tetszett, kivált, amikor a később kiadott A Finnish summer with Turisas DVD rádöbbentett, mennyire ütősen szól élőben ez a zene. Az első találkozást ennek köszönhetően kissé elkapkodottra sikeredett, autókázás közben, erre igazából alkalmatlan cuccon hallgatva csak sejtéseim lettek a 2011-es albumról. Annyi mindenesetre kiderült, hogy változott a zene, és battle metal helyett inkább szimfónikus metalról beszélhetünk.
 
Aztán két nappal később eljött az igazság pillanata: megfelelő körülmények között, élvezhető hangerőn is lejátszottam a korongot. Ez alapján bizton állítom, a Stand up and Fight egészen más, mint a korábbi Turisas albumok voltak, köszönhetően a bőkezűen alkalmazott hegedűknek, brácsáknak, csellóknak, kürtöknek és trombitáknak, s nem utolsó sorban a kórusnak, amiből rögtön kétféle is szerepet kap. Ráadásul Mathias Nygard inkább hagyományos felfogásban énekel, nem pedig a korábban megszokott csatametal módon. Többnyire hiányzik belőle az átütő erő, ami nélkül számomra elképzelhetetlen az ilyen zene, azonban ami nála hiányzik, azt a kórusoktól megkapjuk, amikor ugyanis arra lehetőségük adódik, azonmód beleüvöltik a hallgató fülébe a refrént, vagy ami éppen jut nekik. Az sem jár messze az igazságtól, aki hallgatás közben időnként filmzenére asszociál.
 
Az újszerű dalszerzési módtól a végeredmény sokkal bombasztikusabb, epikusabb lesz, csak ugye ez egészen más, mint ami korábban jellemezte a brigádot. Nem a gitárok és a ritmus játssza a fő szerepet, hanem a dallamok, az érzelmek, a jól átgondolt hangszerelés – nyilvánvalóan nem ösztönből, hanem alapos megfontolások alapján születtek a nóták.
A nyitó „The March Of The Varangian Guard” gyakorlatilag sűrítménye mindannak, amit 2011-ben a Turisas csinál, ráadásul fogós refrénjével, monumentalitásával, kórusával azonnal olyan mélyre ássa magát a hallójáratokba, hogy napok múltán is előkerülnek darabkák belőle. További meglepetés, hogy menet közben az előző album dallamfoszlányai is felbukkannak benne. Ez már nem induló, ez annál több és jobb. A hagyományos metal és a klasszikus hangszerek egyensúlya is tetszett, egyik sem nyomja el a másikat, és mégis kerek egész marad a kompozíció.
 

 
A lemez egy pillanatra sem válik egysíkúvá, mivel azért vannak itt másféle hatások is, a „Take The Day!” és a „Stand Up And Fight” inkább rock, mintsem metal alapokkal bír, de gondolom lesznek, akiknek épp ezért tetszenek majd. Mókás volt hallani a harmadik számban (Hunting Pirates) az énekest, amint a kalózok legyilkolására buzdít. Ez önmagában még nem vicces, de az a jókedv, ahogyan mindezt előadja Asterix és Obelix lelkesedésére emlékeztet, a rómaiakkal esedékes soros pofozkodás előtt.
 
Az utolsó két szerzemény („End Of An Empire”, „The Bosphorus Freezes Over”) ezzel ellentétben inkább melankolikus hangulatot áraszt, amolyan állok a ködben, karddal a kézben és mielőtt harcolni kezdenék (vagy utána) az otthonra gondolok, a szeretteimre, a tűz melegére – a vágyódás és az emlékezés pillanatai ezek, legalábbis a zene hallatán erre asszociáltam, még akkor is, ha helyenként bekeményít a zenekar.
 
Az elmúlt egy-két hétben számtalanszor végighallgattam a lemezt, és ugyan egészen jól összebarátkoztunk, mi több, kedvencet is találtam rajta (The March Of The Varangian), összességében kicsit tanácstalan vagyok. Egyrészt fogalmam sincs, hová vezet ez az út, amelyre rálelt a Turisas, másrészt érdekes kérdés, miként szólal meg mindez koncerteken. Mert azt erősen kétlem, hogy a szükséges létszámú komolyzenészt/kórust magukkal viszik a turnéra.
 
Az együttes tagjai:
Mathias „Warlord” Nygard – ének, ütőshangszerek
Jussi Wickström – gitár
Hannes „Hanu” Horma – basszusgitár
Tuomas „Tude” Lehtonen – dob és ütőshangszerek
Olli Vänskä – hegedű
Netta Skog – harmónika
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. The March Of The Varangian Guard
2. Take The Day!
3. Hunting Pirates
4. ß??????! - ????????! (venetoi! - Prasinoi!)
5. Stand Up And Fight
6. The Great Escape
7. Fear The Fear
8. End Of An Empire
9. The Bosphorus Freezes Over 
 
Diszkográfia:
Battle Metal (2004)
The Varangian Way (2007)
A Finnish summer with Turisas (2008) koncert DVD
Stand up and Fight (2010)