Főkép A Mini világ kirakókönyvek a gyerekkönyv-piac praktikus, realista és hasznos szeletét fedik le. A bal felső sarokban található kis buborék szerint 36 hónapos kortól ajánlottak, de saját 21 hónaposunk, bár még korhatárosan és szigorúan felnőtt felügyelettel, máris intenzíven érdeklődik a téma iránt.
 
Ne legyünk azonban előítéletesek, nemcsak a kisfiúk vonzódhatnak a hatalmas építőipari masinák, a nagy dagonyával és felfordulással járó építkezések iránt. Persze, a könyv főszereplői Jocó és családja, de bárki érdeklődéssel lapozgathatja. E nyolc oldal szerint egy családi ház szépen és simán, rövid idő alatt felépülhet.
 
Bár a cél az oktató, világot bemutatni kívánó tartalom, felnőttszemmel - törlesztőrészletekkel és soha be nem fejezett házak emlékével terhelten - bizony inkább mesekönyvnek tekinthető a kis kötet. Ettől eltekintve kíváncsi gyermekeinknek a koruknak megfelelő szinten mutatja meg, hogyan lesz üres telekből otthon. A mai, mindent készen kínáló világban hasznos a dolgok mögé nézni, ezáltal egész máshogy tekintünk majd a természetesnek és adottnak tartott tárgyakra is, melyek mögött rengeteg munka és történet búvik meg.
 
A sztori felolvasása közben egy meghitt szülő-gyerek kapcsolatban ezer további kérdés és emlék merülhet fel, és mivel ebben a korban a tanulás leginkább cselekvésen keresztül valósul meg, lehet is indulni a homokozóba, alapot ásni, pálcikákból ácsolni, stb. Hogy miből lesz a cserép, azt persze még nem tudjuk...
 
És miért állítanak májusfát (bokrétát) a tetőre? Ezen még soha nem gondolkodtunk el, és a képi megjelenítés mellett sajnos a könyv sem ad választ, de utánanéztem: „Ha egy újonnan emelt épület falai elérték azt a legnagyobb magasságot, hogy a tetőszerkezet elhelyezése megkezdődhetik, akkor annak örömére, hogy az épületnek legterhesebb és leginkább számottevő munkája, a kőművesmunka nagyobbrészt elkészült, régi szokás szerint az építtető megajándékozza a kőműves-pallért és gyakran az összes kőmüveseket és napszámosokat. Ez alkalomból a pallér a ház homlokzatát zászlókkal, lombozatokkal stb. föl szokta diszíteni... Az ácsok is szoktak tartani B.-et, ha a fedélszék összes szerkezeti alkotó részeit elhelyezték és az a belécezésre v. bedeszkázásra készen áll.” (forrás: www.kislexikon.hu)
 
A könyv olvasása közben az ötletes, többszintes kirakó segítségével követhetjük az eseményeket. De a kirakó önállóan is megállja a helyét, általa gyermekünk benyomásokat szerez az időbeli sorrendiségről, s miközben az éppen megfelelő képkockát megtalálva igyekszik azt a helyére gyömöszölni, kezecskéje is ügyesedik.
 
Akik kedvelik a „2 az 1-ben” típusú ajándékokat, nyugodtan lepjék meg e könyvvel saját vagy ismerőseik gyermekeit, hosszas bíbelődés lesz a jutalom. És ha ezek után kirándulnak egyet egy igazi építkezésre, a játéktéma biztosítva lehet több órára, vagy akár napra is.