Főkép

George Michael hangjára anno anyai örökségem révén figyeltem fel és rajongásom azóta sem csitult. 1987-ben frissen kiválva a Wham! formációból jelentette meg első szóló albumát, Faith címmel – ennek két CD-s felújított változatát dobta piacra a Sony most februárban. És valóban, mire képes a hit ereje, egyenesen a toplisták élére repítette az énekest. Ki ne emlékezne ikonikus videóklippjére, ahol egy Harley Davidson reklám élő szobraként, Elvis-i csípőmozgással tépi a húrokat. Abban a pillanatban valószínűleg nők milliói szerettek bele. Pechükre később mind szembesülhettek azzal, amit ma már csak „a Ricky Martin jelenség, avagy nem minden macsó az, aminek látszik” címmel aposztrofálhatnánk.
 
Bár ekkor még csak szárnypróbálgatásait láthattuk dalszerzőként, egy-két szám erejéig a komolyabb hangvétel, rejtett mondanivaló már itt is megmutatkozott. Az albumon többnyire maradtak a romantikus, erotikus töltetű dallamok. Ide sorolhatjuk a melankolikus, se vele-se nélküle kapcsolatot elbeszélő „One More Try”-t, vagy a jazzes beütésű „Kissing a Fool”-t.
A „Father Figure” ellentétes érzéseket váltott ki; sokan a mai napig nem tudják értelmezni. Nőnek szól, vagy férfinak, esetleg az énekes Nabokov-i szerepkörben tetszeleg? Vitatható, de a dal dinamikai felépítése felteszi az i-re a pontot, töretlen népszerűségét is ennek köszönheti.
 

 
A második CD-n két élő fellépés hanganyaga is megtalálható, melyeket eredetileg Stevie Wonder jegyez. Egyik a soul-os „I Believe (when I Fall In Love It Will Be Forever)”, mely lassú felvezetéssel indul, hogy a végén ritmusos jam-ben bontakozhasson ki. A másik a giccs határát súroló, világbékéről szónokló „Love’s Need Of Love Today”. A fennmaradt réseket remixek, a cappellák, valamint instrumentális feldolgozások egyvelege tölti ki.
 
George Michael a polgárpukkasztást sem veti meg. Véleményét nem bújtatja köntösbe, művészetében is felvállalja – például az ominózus férfi wc-s incidens, illetve ennek képi megjelenítése az „Outside” című videóban hatalmas botrányt robbantott ki. A mindenkori rendszer ellen is lázad – lásd Bush ellenes propaganda „Shoot The Dog” című klipjében. A szexuális szókimondás szintén szótára részét képezi. Ebben a témában fellelhető dala, a tempósabb „I Want Your Sex Parts 1 & 2” illetve a „A Last Request” című trilógia, avagy George utolsó kísérlete, hogy bevegye a várat.

Mélyebb mondanivalóval bír a „Hand To Mouth”, mely több kritikus szerint Amerika ellenes… szerintem az Amerikai Álom szertefoszlását ábrázolja. Hasonló hangvételű az elszalasztott lehetőségekről szóló „Look At Your Hands”. Az énekes az illegális szereket sem vetette meg – drogbirtoklás –, emiatt meggyűlt a baja a hatóságokkal. „Monkey” című számában a függőség árnyoldalairól énekel.
 
Nincs megállás… A megosztó sztár kálváriája tovább folytatódik. Március 13-án megjelent „True Faith” című kislemeze és bár a cél nemes – a befolyó összeget egy alapítvány fogja megkapni –, máris felröppentek a kritikák. Különböző internetes portálokon felháborodott rajongók adnak hangot rosszallásuknak, mivel az énekes hangja szinte a felismerhetetlenségig el van torzítva. A borító szintén meglepetés; egy megváltozott fizimiskájú George Michael köszön vissza.  Engem ez csöppet sem zavar. Olyannyira nem, hogy továbbra is lankadatlan figyelemmel várom a mindig és mindenkor megújulni képes sztár szerzeményeit.
 
Előadó:
George Michael – ének

A lemezen elhangzó számok listája:

CD1
1. Faith
2. Father Figure
3. I Want Your Sex
4. One More Try
5. Hard Day
6. Hand To Mouth
7. Look At Your Hands
8. Monkey
9. Kissing A Fool
10. A Last Request (I Want Your Sex)
 
CD2
1. Faith (Instrumental)
2. Fantasy
3. Hard Day (Shep Pettibone Remix)
4. I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever)
5. Kissing A Fool (Instrumental)
6. Love`s In Need Of Love Today (Live)
7. Monkey (7” Edit)
8. Monkey (a cappella)
9. Monkey (Jam & Lewis Remix)
 
Diszkográfia:
Faith (1987)
Listen Without Prejudice, Vol. 1 (1990)
Five Live (1993) koncert
Older (1996)
Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael (1998) válogatás
Songs from the Last Century (1999)
Patience (2004)
Twenty Five (2006) válogatás

Live in London (2009) koncert DVD