FőképMielőtt bármit leírnék a zenéről, muszáj némi háttérinfóval kezdenem. Az énekesnő a Zöld-foki szigetek egyikén (Sao Vicente) született 1941. augusztus 27-én. A szigetek Afrikától nyugatra helyezkednek el, a néhai portugál gyarmat nagyjából ötszáz év után, 1975-ben vált függetlenné, és talán elég, ha annyit mondok, a Manchester United focistája, Nani is innen származik. Még két érdekesség: a jelenlegi népességnél jóval több szigetlakó él szerte a világban, valamint ez a fekete kontinens egyetlen országa, amelynek demokráciáját minden évben megdicsérik a nemzetközi szervezetek.
 
Évorát mint napjaink legjobb morna énekesnőjét tartják számon. A morna legalább annyira jellemző a szigetekre, mint a fado Portugáliára, vagy a tangó Argentínára. Az énekesnőt mezítlábas dívaként is szokás emlegetni, mivel fellépésein rendre lábbeli nélkül jelenik meg. Az is furcsa, hogy nemzetközi karrierje meglehetősen későn kezdődött, hiszen már 47 éves, amikor lemezfelvétel miatt első ízben külföldre utazik.
 
Igazság szerint ez a lemez válogatás az 1995-től napjainkig terjedő időszakból, amelyre azokat a számokat gyűjtötték össze, amelyeken Évora valamely más hírességgel játszik együtt. Nevezhetném duetteknek is, de mivel a közreműködők nem mindegyike énekel, ez némileg zavaró lenne. Például a kubai Chucho Valdes inkább zongoristaként, nem pedig énekesként ismert.
A névsor részben adja magát, hiszen a morna, pusztán a szigetek földrajzi elhelyezkedéséből és történelmi múltjából adódóan szorosan kötődik a portugál, az afrikai, valamint a brazil (amely ország ugyebár szintén portugál gyarmat volt) zenéhez. A számok ennek megfelelően hol magukon viselik a morna melankólikus borongósságát, hol afrikai ritmusokkal okoznak borzongató gyönyörűséget, de az is talál kedvére valót, aki a latinos zenét szereti.
 
Ami közös bennük, az Évora hangja: az ember ki sem nézné a nem különösebben magas énekesnőből, hogy ilyen kellemes orgánuma van. Egyrészt teljesen megfelel a morna elvárásának – amit egyébként gyakran hasonlítanak a blueshoz –, vagyis van benne egy kis szomorúság, visszafogott és mégis érzelemdús.
 
A lemezen hallható számok közül idehaza talán az „Ausencia” számít legismertebbnek, hiszen ez a dal szerepelt az 1995-ös Underground című Emir Kusturica filmben. Nekem a többi szerzemény első hallásra nem tűnt ismerősnek, de azonnal kedvencemmé vált – tulajdonképpen az egész lemez. Időről-időre előveszem, ellazít és örömmel tölt el, egyszerűen jó hallgatni. Nem csak azért, mert felidézi a messzi délt, ahol mindig süt a nap, meleg van és másként pereg az idő, hanem mert Évora hangja olyan, mintha az egyetemes édesanyánk énekelne nekünk szeretetteljesen, s ez szerintem mindenkiben megpendít pár belső húrt.
 
Különös módon az album egyszerre egyhangú és változatos. Egyhangú, mivel Évora állandóságot jelent, hangját egy jól behatárolható tartományon belül használja. Változatos, köszönhetően a számtalan vendégnek, akik azért hozzáteszik a rájuk jellemző dallamot, hangulatot, ritmust és egyfajta worldmusic fesztivált csinálnak a rendelkezésre álló 19 szám erejéig.
 
Előadó:
Cesária Évora – ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Sodade – Bonga (angolai)
2. Moda Bô – Lura (portugál)
3. E Doce Morrer No Mar – Marisa Monte (brazil)
4. Elle chante – Bernard Lavilliers (francia)
5. Africa Nossa – Ismaël Lo (szenegáli)
6. Yamore – Salif Keita (mali)
7. Lagrimas Negras – Compay Segundo (kubai)
8. Quel Casinha – Adriano Celentano (olasz)
9. Negue – Chucho Valdes (kubai)
10. Regresso – Caetano Veloso (brazil)
11. Embarcaçao – Kayah (lengyel)
 12. Um Picelada – Cali (francia)
13. Historia De Un Amor – Tania Libertad (perui)
14. Tiempo y Silencio – Pedro Guerra (spanyol)
15. Crepuscular Solidao – Bonnie Raitt (amerikai)
16. Ausencia – Goran Bregovic (szerb)
17. Mae Pa Fidje – Teofilo Chantre (zöld-foki)
Ráadás
18. Sodade – Eleftheria Arvanitaki (görög) koncert
19. Negue – Caetano Veloso (brazil) koncert
 
Diszkográfia:
La Diva Aux Pieds Nus (1988)
Distino di Belita (1990)
Mar Azul (1991)
Miss Perfumado (1992)
Sodade - Les Plus Belles Mornas de Cesária (1994) válogatás
Cesária (1995)
Club Sodade (1996) remix
Live a l’Olympia (1996) koncert
Cabo Verde (1997)
Colors of the World (1997)
Live Lugano July 1997 (1997) koncert
Best Of` (1998) válogatás
Café Atlantico (1999)
Sao Vicente di Longe (2001)
Anthology (2002) válogatás
Voz d’Amor (2003)
Anthologie - Mornas & Coladeras (2004) válogatás
Live d’Amor (2004) koncert DVD
Rogamar (2006)
Nha Sentimento (2009)
& (2010)