Főkép A Corvina Kiadónak van egy felettébb tetszetős sorozata, a Mindennapi történelem, melynek gazdagon illusztrált kötetei árszínvonaluk miatt valószínűleg nem jutnak el annyi olvasóhoz, amennyihez kívánatos lenne.
Ezt a helyzetet orvosolandó a kiadó merész húzással új sorozatba kezdett, ami az előbb említettnek úgymond kistesója: rövidebb terjedelem, pénztárcabarát ár és nem könyvesbolti terjesztés - ezek a fontosabb ismérvek. Ez a megoldás egyre több kiadónál megtalálható már, mint a túlélésért, avagy a növekedésért folytatott stratégia eszköze, bár az eddigi eredmények inkább felemásak, mintsem meggyőzőek, már amennyire ezt kívülállóként meg tudom ítélni, szóval módfelett kíváncsi leszek, mennyire lesz sikeres a sorozat.
 
Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a legjobb kötetet választották nyitódarabnak, hiszen az eddig megjelentek közül az E. Kovács Péter által írt a legélvezetesebb. Egyrészt azért, mert a szerző zavarba ejtően sokat tud Mátyás király koráról (meg persze arról, ami előtte és utána történt), s ez időnként már bámulatra méltó. Az, hogy olyan apróságokat is megoszt velünk, mint például azt az esetet, amikor azért szekálták a váci püspököt, mert a királyi kihallgatásra várva olvasással múlatta az időt. A kötetből többek között az is kiderül, mennyibe került egy árnyékszék, aztán az is meglepő, hogy már ekkoriban is törvénnyel próbálták megfékezni a szemetelőket.
 
Történelemkönyvekben meglehetősen ritka a kikacsintás, hiszen a történész fogja a tényeket, a saját elképzelése szerint felsorakoztatja őket, aztán megírja a mondanivalóját. Ezúttal annyiban kapunk többet, hogy miközben E. Kovács Péter a korabeli szokásokat és egyebeket megosztja velünk, nem rest, és ahol adja magát napjainkkal a párhuzam (korrupció, protekció, stb.), ott bizony azonmód megteszi az utalásokat.
 
Ettől aztán nem csak az erősödik meg az olvasóban, hogy mi magyarok bizonyos téren nem sokat változtunk az eltelt évszázadok alatt, hanem sokkal jobban el tudjuk képzelni azt a kort, ahol mindez megtörtént. Bár különösebb elképzelésem nem volt, azt azért borítékolni tudtam volna, hogy Ozorai Pipo, vagy Tar Lőrinc biztosan szerepelni fog a kötetben, elvégre legalább olyan közismert alakjai voltak a korszaknak, mint mondjuk nekünk az első magyar űrhajós, vagy a rubik kocka feltalálója.
 
Azok mindenképpen fontolják meg a vásárlást, akik már rendelkeznek a Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyvvel, elvégre a szöveg és a képanyag (amelyet kizárólag korabeli képek, rajzok és tárgyak közül válogattak) megegyezik, csupán a borító más.