Főkép

Nem tudom, ki hogy van vele, de különféle népek dalai tapasztalatom szerint egymástól teljesen eltérő megszólaltatásban a legélvezetesebbek. A magyart női énekhanggal szeretem, a balkánról származót rézfúvósokkal – az oroszt pedig nagylétszámú kórussal és persze megfelelő hangerővel, mert szerintem csak így az igazi, ekkor jön át az érzelmek kavalkádja, ami ebben a tálalásban óhatatlanul magával ragadja a hallgatót.
 
Orosz, valamint ukrán, örmény és grúz nép- és műdalok szerepelnek ezen a kétlemezes válogatáson, ami ugyan jópár évvel korábbi felvételeket tartalmaz, de mivel a szerzemények többsége örökzöldnek számít a maga kategóriájában, gyakorlatilag nincs jelentősége a rögzítés dátumának. Ráadásul az idősebb generációk évtizedeken át muszájból tanulták/hallgatták ezeket a nótákat, így nincs miért csodálkozni a rengeteg ismerős dallam hallatán. Sőt, azt mondom, kimondottan jóleső érzés újra hallgatni ezeket, kivált ilyen előadásban.
 
Ha magyarra kéne lefordítanom az együttes nevét, akkor kicsit bajban lennék, ezért maradjunk abban, hogy a Vörös Hadsereg Ének- és Zenekara játszik. Ebből gyakorlatilag több is létezik. Ezt a társulatot Anatolij N. Bazalkin vezeti, és a tánckarral kiegészült fellépésükről DVD lemez is készült korábban. Ezúttal a látvány elmarad, cserébe egy profi kórust élvezhetünk.
 
Szerencsére Oroszországban emberből nincs hiány, így kellő létszámú kórus adja elő az olyan közismert dalokat, mint a „Kalinka”, a „Volgai hajóvontatók dala”, „Moszkva-parti esték”, „Amúri partizánok dala” (ennek ugyan több szövegváltozata és címe ismeretes, de mivel magyarul ez a legismertebb, ezért így említem) és persze a személyes kedvencem, a „Fekete szemek”. A lenti videón például a matróztánc után a „Moszkva-parti esték” következik:
 
 
Az eltelt évek dacára a CD jól szól, a keverés arányos (értelemszerűen az éneket a hangszerekhez képest előre tolták), a kórus pedig teljes hangerőn képes megborzolni a hallgató hátgerincén azokat a bizonyos szőrszálakat. Az pedig külön érdekes, mennyire harmonizálnak egymással a népdalok és az olyan „modern” hangszer, mint például a tangóharmónika.

Dicséretet érdemelnek a szólisták, de ez a lemez nem róluk szól, hanem a mögöttük álló, velük egy szinten lévő kórusról – nem véletlenül azok számok tetszenek igazán, ahol annak rendje és módja szerint kiengedik a hangjukat. Egyedül a dobbal nem vagyok teljesen kibékülve, mivel az időnként esztrád műsort idéz, nem pedig azt a nagyléptékűséget, amit egyébként az erőteljes kórus igényelne.
 
A körültekintő válogatásnak köszönhetően a két lemez cseppet sem unalmas, mivel az indulótól kezdve a szerelmi búsongásig mindenféle téma szóba kerül, és ennek megfelelően változik a tempó és a hangulat is. Ha az oroszok legközelebb erre járnak, muszáj lesz megnézni a kórust élőben.
 
Előadó:
Vörös Hadsereg Ének- és Zenekara
Művészeti vezető: Anatolij N. Bazalkin
 
A lemezen elhangzó számok listája:
Kalinka
1. Regimental Polka
2. Meadowland
3. Kalinka
4. Volga Boat Song
5. The Sun Set Behind a Mountain
6. The swallow
7. The Pine Trees Are Rustling
8. Kamarinskaya
9. The Brave Don Cossacks
10. Wait For Your Soldier
11. Ochi Chornye - Dark Eyes
12. Someone`s Horse Is Standing There
13. In the Sunny Meadow
14. Flight of the Bumblebee
15. The Cliff
16. Dark Eyebrows
17. Dubinushka
18. On the March
 
Moscow Nights
1. Patriotic Song (Russian Nation Anthem)
2. Happy Girl
3. Moscow Night
4. Suliko
5.Oh, You Nightengale
6. Oh, You Rye
7. Twelve Robber
8. Varshavianka
9. Paganini Variations
10. Song Of The Flea
11. A Birch Tree Stood In The Meadow
12. Stenka Razin
13. Across The Valleys And The Mountains
14. Motherland
15. Seven Sons-In-Law
16. It`s Good For Us Soldiers
17. In The Forest
18. Sports March