FőképA The Promise egy kétlemezes kiadvány, mely Springsteen és az E Street Band eddig kiadatlan felvételeit tartalmazza az együttes Darkness on the Edge of Town korszakából.
A kiadást hosszas előkészületek övezték, melyek során Bruce elmondta, hogy a Darkness… felvételei során rengeteg dalt rögzítettek, ám a saját, tökéletességre törekvő szelleme nem engedte, hogy ezek közül a ténylegesen kiadott tíznél több kerüljön az albumra.
 
Az előkészületek alatt a BBC dokumentumfilmet forgatott, az együttes 2009 decemberében a New Jersey-i Paramount Theaterben közönség nélkül eljátszotta a Darkness… teljes anyagát, amiről felvétel is készült. Ez a „deluxe” kiadásra került rá, Bruce korabeli dalszöveges füzetének fakszimile kiadásával egyetemben.
 
Én most a kétlemezes kiadásról fogok szólni, a dalokra és a kiadott tokra koncentrálva. Szóval a tok. Gyönyörű, fekete-fehér képek díszítik az egészet, melyeket még a Darkness… korszakában fényképeztek. Ezek nem csak Bruce-ra, hanem a tájra is koncentrálnak, amely háttérként és tárgyul (is) szolgált az albumhoz.
 
Bruce egy rövid bevezetőszövegben köszönti a hallgatókat, és megköszöni a rajongók kitartó támogatását. Ír egy kicsit a Darkness… felvételeinek korszakáról, illetve arról, hogy miért is jöhetett létre ez a mostani kiadvány, miért nem tették már rá anno akkor az eredeti korongra. Többet nem árulok el ebből a szövegből, nem akarom lelőni az összes poént.
 
Ami nem tetszett viszont, és úgy tűnik, ez a vesszőparipám marad, az a papírtok. Két lemez két papírtokban rögzítve a kiadványban. Nem tudtam úgy kivenni őket, hogy ne érjek hozzá az olvasandó felülethez, de most már műanyag tokokban csücsülnek.
 
A dalok között végre megkapjuk a „Because the Night” Springsteen-féle eredetijét, stúdiófelvételként, Patti Smith nélkül. Az eredeti albumon megjelenő „Candy’s Room”-hoz csatlakozik a „Candy’s Boy”. Látszik, hogy Bruce-ban erősen élt a gondolat, hogy egy témára építi fel az albumot, megteremtve ezáltal a saját szereplőit a már ismert New Jersey-i világhoz.
 
Amikor hírét vettem az albumnak, rögtön az jutott eszembe, hogy kapunk kétlemeznyi B-oldalas zenét. Nos, ezzel kapcsolatban, szerintem, részben igazam is volt, mert van rajta pár olyan dal, ami tényleg nem kerülhetett volna fel az eredetire, még akkor sem, ha Bruce a tíz számos keretet tisztességesen kitolja.
Fogjuk rá, hogy a két lemez egyik fele A-oldalas, a többi meg… nos, a többi. A válogatásban persze az gond lehet, hogy nem így vannak elosztva a korongokon, de sebaj.
 
A dalok szép, kerek egészet képeznek. Bruce tovább fejtegeti a jersey-i élet mindennapjait, érzéseit a tőle megszokott hihetetlenül pontos ráérzéssel. Pontos, mert nem csak az amerikaiak ismerhetnek rá a dalszövegekben leírtakra. (Ez sem újdonság, elvégre nem hiába van ennyi rajongója szerte a világon.)
Dalokat elemzésre most külön-külön nem emelnék ki, csak a „Save My Love”-ot, azt is csak azért, mert ez az egyetlen szám, amit 2010-ben rögzítettek, noha Bruce már ’77-ben megírta. Ehhez aztán klipet is készítettek.
 
Szóval mit is kap a vásárló a pénzéért? Két lemezt, tele-tele szebbnél szebb muzsikával. Egy nagyszerű képekkel illusztrált tokot, továbbá Bruce gondolatait és megjegyzéseit prózában. A füzetke tartalmazza a dalszövegeket is, amiket mindenféleképpen érdemes a zenehallgatás közben olvasni, mert ez az, ami miatt szeretjük Bruce-t.
Nem állítom, hogy ez lesz a legsikeresebb kiadványa, de kétségkívül a legérdekesebb. Olyan ez, mint egy időutazás – Bruce-szal együtt visszatekintünk arra, milyen is volt a zenéje több mint harminc évvel ezelőtt, honnan indult, és hová jutott.
 
Az együttes tagjai:
Bruce Springsteen – ének
Roy Bittan – zongora
Clarence Clemons – szaxofon, ütőshangszerek
Danny Federici – orgona, glockenspiel
Garry Tallent – basszus
Stevie Van Zandt – gitár, vokál, fúvos hangszerek
Max Weinberg – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. lemez:
1. Racing In The Street (’78)
2. Gotta Get That Feeling
3. Outside Looking In
4. Someday (We’ll Be Together)
5. One Way Street
6. Because The Night
7. Wrong Side Of The Street
8. The Brokenhearted
9. Rendezvous
10. Candy’s Boy
 
2. lemez:
1. Save My Love
2. Ain’t Good Enough For You
3. Fire
4. Spanish Eyes
5. It’s A Shame
6. Come On (Let’s Go Tonight)
7. Talk To Me
8. The Little Things (My Baby Does)
9. Breakaway
10 .The Promise
11. City Of Night
 
Diszkográfia:
Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)
The Wild, The Innocent & The E.Street Shuffle (1973)
Born to Run (1975)
Darkness on the Edge of Town (1978)
The River (1980)
Nebraska (1982)
Born in the U.S.A. (1984)
Tunnel of Love (1988)
Human Touch (1992)
Lucky Town (1992)
The Ghost of Tom Joad (1995)
The Rising (2002)
We Shall Overcome - The Seeger Sessions (2006)
Live in Dublin (2007) DVD
Magic (2007)
Working on a Dream (2009)
London Calling: Live in Hyde Park (2010) DVD
The Promise (2010)
Wrecking Ball (2012)