Főkép „Az életben sok minden olyan, mint a biciklizni tudás, de az elbeszélésírás nem tartozik közéjük. Azt tényleg el lehet felejteni.”
 
A fenti rövid idézetet Stephen King előszavából emeltem ki, mivel részben magyarázatot ad arra, miért nem írt éveken keresztül novellákat – a folyamatos regényírás mellett erre nem jutott ideje, és egyszerűen elfelejtette hogyan kell miniatürizálni a történeteket.
Ami azért is szomorú, mivel pályafutása elején rengeteg rövidet írt, s bizony ezek közül nagyon sok emlékezetes volt. Nekem legjobban az Éjszakai műszak című kötetbe beválogatott írások tetszettek, de a többi sem volt rossz – kis túlzással elmondható, novellából nem írt gyengét, ellentétben ugye regényeivel.
 
Mindenki szerencséjére Kinget felkérték egy válogatáskötet összeállítására, s ennek hatására újra megtalálta novellaíró vénáját, s apránként összejött egy önálló könyvre való írása (időközben angolul már egy újabb is megjelent), amelyekről egyébként annyit illik tudni, hogy egy kivétellel korábban már megjelentek nyomtatásban, többnyire valamelyik folyóiratban.
 
Az egymás után sorjázó 13(!) írás terjedelmileg nagyon hasonlít a Minden haláli kötetben szereplőkre, lévén mindkettőben vannak pár oldalas „szösszenetek” és hosszabb novellák.
 
A tartalmat tekintve is nagy „szórás”. A kötetindító „Állomás” például földön ragadt szellemekkel foglalkozik – szokás szerint érdekes módon; de van itt sorozatgyilkosra építkező sztori és atomvillanás-vízió is.
Aztán nem kunszt felfedezni Lovecraft hatását az „N.”-ben, persze nem egyszerű másolatról van szó, hanem King-féle értelmezésről, ami képes az olvasó hátgerincének mélyén megbolygatni az ősi félelmeket. Egy biztos, nem kívánok ilyen helyzetbe kerülni. Egyébként erről az írásról Lovecraft szellemiségén kívül a japán horrorfilmek jutottak még az eszembe.
 
„A pokol macskája” Poe befalazott macskájának újkori változata, csak itt miákolás helyett dorombol a cicus – persze ebből sem kerekedik ki semmi örömteli esemény.
 
Az erre kíváncsiak az utószóból megtudhatják az egyes novellák születésének körülményeit, egyébként ezek a magyarázatok csak megerősítenek abban a hitemben, hogy a megtisztult King ismét képes olyan elmebeteg ötletelésre, mint a korai években. Ez mindenképpen örvendetes fejlemény, hiszen ezért szeretjük.
 
A kötetben szereplő írások:
Bevezető
Állomás
A mézeskalács lány
Harvey álma
Kényszerpihenő
A szobakerékpár
Amiket hátrahagytak
A bizonyítványosztás délutánja
N.
A pokol macskája
New York Times-előfizetés akciós áron
Néma
yana
Szorult helyzetben
Napnyugtajegyeztek
 
Kapcsolódó írások:Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
A szerző életrajza
 
Magyar Stephen King HQ:Magyar Stephen King HQ