Főkép

A Triviumot akár klasszikus családi vállalkozásnak is nevezhetnénk: egy házaspár, Zádor Zsolt, és felesége, Zádorné Szaniszló Julianna vezeti, immár huszadik éve – vagyis ők valóban a „régi motorosok” közé tartoznak.
Csendben teszik a dolgukat, sorban jelentetik meg a könyveket, és ezek némelyike (így, utólag átnézve meghökkentően sok cím) komoly sikert aratott a publikálása időpontjában, és még azóta is.

A kiadó könyvei közül személy szerint Őszentsége, a Dalai Lama könyveit tartom a legértékesebbnek (A boldog élet művészete; „A boldogság művészete” sorozat). A Trivium volt az a cég, amely néhány éve, az Egy gésa emlékiratai kiadását követően beindította a „gésás” sorozatot.
Ezt a vonulatot néhány más kiadó is megpróbálta követni, de egyedül a Triviumnak sikerült valódi téma-sorozatot létrehoznia. Ennek a sorozatnak a legutóbbi tagja a két hete megjelent, A barackvirág Pavilon titka című kötet.

A Trivium jelentette meg a „Mars és Vénusz” sorozatot(A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek; Mars akarja, Vénusz szeretné, stb.), amely ma már 11(!) részből áll. A kiadó folyamatosan (és ez a lényeg!) foglalkozik ismeretterjesztéssel is: vannak lakberendezési és üzleti könyvei, és itt van a „Fürkész” sorozat, amelyet a hajdani „Búvár zsebkönyvek” méltó és modern utódjának is tekinthetünk.
 
ekultura.hu: Hogyan kezdtétek?

Zádor Zsolt: Annak idején az építőiparban ténykedtem, különböző beruházásokkal foglalkoztam, de később a ’80-as években még két jelentős kiadónál (Múzsáknál és a Gondolat Kiadónál) is dolgoztam – terjesztéssel foglalkoztam. Odahaza természetesen könyvek között nőttem fel, így nem volt idegen tőlem ez a terület.
Ami először megragadott a szakmában, nem is a kiadás, inkább a terjesztés volt: már a ’80-as években létrehoztunk egy terjesztő céget, a mai jelentős terjesztők, kereskedők közül is sokan hozzánk jártak vásárolni… A kiadót ’91-ben alapítottuk meg, azóta is létezünk. Családi vállalkozásban, a feleségemmel együtt csináljuk, persze rengeteg külsőssel dolgozunk együtt. Mindig is arra törekedtünk, hogy megbízható, minőségi kiadványokkal lépjünk elő.
 
ekultura.hu: Emlékszel még a kezdetekre? Mik voltak az első könyveitek?
Zádor Zsolt: Az első két könyvünk Bogumil gyógyteás könyve, valamint egy szülőknek, iskolakezdésről szóló kézikönyv volt, mely minden óvodába és általános iskolába eljutott.
Hosszú éveken keresztül számos albumot adtunk ki, főként a lengyel, német, szlovák cseh és orosz könyvklubokkal együttműködve. Ebben az időszakban jelentettük meg a Nagy illemkódexet, a 222 és 255 Hajviselet nagy könyvét, a „Szép otthon” sorozat köteteit, a Nagy kávékönyvet, és még sorolhatnám. Ez volt a valódi hőskorszak, némelyik kötetünk több százezres példányban jelent meg. Persze akkoriban még egészen más módon működött a piac, nem volt trend ennyire a leárazás és talán még az olvasók sem voltak ennyire árérzékenyek…
 
ekultura.hu: Melyik volt az első könyv, ami véleményed szerint igazán ismertté tette a Triviumot?
Zádor Zsolt: A 222, és az azt követő 255 Hajviselet Nagykönyve vagy még a Nagy illemkódex… amely egyébként több, mint tíz országban jelent meg, a németeknél ma is alapkönyv.
 
ekultura.hu: Az albumok mellett más jellegű kiadványokkal is foglalkoztok...
Zádor Zsolt: A ’90-es évek végén úgy láttuk, váltanunk kell. Szerettünk volna más témájú és kivitelű könyvekkel foglalkozni. Ebben az időszakban indítottuk el a „Mars” sorozatot, a „Boldogság művészete” sorozatot; ekkor jelent meg a Gésa, majd valamivel később a Tízezer könnycsepp…
Ekkor találtuk ki, hogy jó lenne együttműködni Benke Lacival, az ismert mesterszakáccsal, vele is együtt dolgoztunk… Ebben az időszakban, a 2000-es évek elején volt, hogy egyszerre négy könyvünk is szerepelt a sikerlistán.
 
ekultura.hu: Olvasóként úgy emlékszem, már korábban is foglalkoztatok „keleti” könyvekkel.
Zádor Zsolt: Igen, már ’92-ben együtt dolgoztunk Hetényi Ernővel (sokak szerint ő a buddhizmus magyarországi elterjesztője); megjelentettük a Hindu halottaskönyvet, majd a tibeti mesterek titkos tanításaival foglalkozó könyvet, valamivel később pedig a Buddhista lexikont, amely ma is alapműnek számít bizonyos körökben.
 
ekultura.hu: Vagyis már akkor elkezdtetek foglalkozni a Kelettel, a buddhizmussal, a Dalai Lámával, amikor a többi kiadó még nem „harapott rá” erre a témára.

Zádor Zsolt: Pontosan. Az elsők között voltunk, ezt nyugodtan kijelenthetem. Ebben persze nagy szerepe volt annak, hogy nagyon jó kapcsolatban voltunk Hetényi Ernővel… De közben, az ezredforduló után folytattuk a „Mars” sorozatot, ami valójában a pszichológia és a párkapcsolatok érdekes vizsgálatával foglalkozik. Hiányt éreztünk a piaci kínálatban, ezért elindítottuk az ismeretterjesztő jellegű „Fürkész” könyveket is – itt már a 15. kötetnél tartunk.
 
ekultura.hu: És közben jöttek az üzleti könyvek, a krimik, lektűrök…
Zádor Zsolt: Igen. Az üzleti könyvek sorozatát Spencer Johnson műveivel indítottuk el, ezek is sikeresek lettek. Menet közben jött még a Jane Green sorozat, aminek legutóbbi, 6. kötete a Mr. Talány, és persze itt vannak Kerstin Gier könyvei is. Érdekes, hogy a kint óriási népszerűségnek örvendő thrillerek idehaza már nem túl sikeresek. Nagyon nehéz előre meghatározni, hogy ezen a sajátságos magyar piacon, amelyet egy sajátságos terjesztési struktúra jellemez, mi lesz népszerű.
 
Zádorné Szaniszló Julianna: Igazából a könyvek kiválasztásánál igyekszünk több lábon állni. Egyrészt meg akarunk felelni az olvasók elvárásainak, másrészt viszont olyan újdonságokat is szeretnénk bemutatni, amikhez hasonlókkal idehaza még nem találkozhattak. Igyekszünk elérni, hogy a könyvek világában mindenki megtalálja a kedvére való olvasmányt.
 
ekultura.hu: Úgy tudom ennél a kiadónál több csúcspont is volt…
Zádor Zsolt: Akár így is fogalmazhatunk, hiszen sikerült többször bekerülnünk a legsikeresebbek közé. Erre kifejezetten büszkék vagyunk, mert soha, sehonnan, semmiféle támogatást nem kaptunk, mindent önerőből értünk el! Még ebben a mai helyzetben is stabilan állunk, évek óta benne vagyunk a kiadók huszas-harmincas élbolyában.
Persze, minden eredménynek megvan a maga ára: mivel együtt dolgozunk a feleségemmel, régebben előfordult, hogy a hazavittük a szakmai vitákat… És nehéz olyasvalakivel a munkáról vitázni, akivel egyébként együtt él az ember… De mára már megtanultuk kezelni a dolgot, kiegészítjük egymást, nem is tudnánk egymás nélkül dolgozni.
 
ekultura.hu: Miben látjátok a könyvpiac jelenlegi, sokak szerint katasztrofálisnak tűnő helyzetét?
Zádorné Szaniszló Julianna: A helyzet valóban nem túl rózsás. Nem igazán lehet hosszabb távú terveket készíteni, a terjesztés sem igazán kielégítő, ráadásul a szakma erkölcsi szempontból sem ott van, ahol néhány évvel ezelőtt volt, vagy ahol lennie kellene. A terjesztés abszolút nem olyan, mint mondjuk nyugaton, itt minden teher a kiadó vállán van, nem is beszélve arról, hogy a terjesztők maguk is kiadók, ettől kezdve dúl a harc a helyekért, kihelyezésért stb.…
A piac is átalakult. Lehet, mondani beszűkült, bár nem a legjobb szó, de a kis boltok, a régi terjesztők eltűntek, a megaboltok pedig már a bőség zavarát keltik a vásárlókban. Közben mindenki érzi, hogy válság van, ráadásul a színvonalas kiadványokat valósággal megfojtják a nem túl jó minőségű, de dömpingáron forgalmazott „termékek”.
 
ekultura.hu: Hogyan látjátok az e-könyvek elterjedését?
Zádor Zsolt: Távlatilag biztosan van jövője, de a mai középkorúak még nem fognak ilyesmivel foglalkozni, csak a fiatalok. Lassan fog befutni a dolog… Magyarországon a hangoskönyv sem hozta meg azt az eredményt, amit vártak tőle; valóban igényes kiadványt a vásárlók árérzékenysége miatt nem lehet megjelentetni. Lehet, hogy mindennek be kell érnie?
 
ekultura.hu: Pedig ti is kiadtatok hangoskönyvet…
Zádor Zsolt: Igen, a Gésát… Ez, véleményünk szerint valóban igényes lett. Pécsi Ildikó olvasta fel a könyvet, a hangzó anyag közel 23 óra hosszúságú…
 
ekultura.hu: Éppen most hozták be az új könyveteket…
Zádor Zsolt: Igen, ez Martin Suter Az emlékezet csapdájában című regénye. Ha jellemeznem kellene, azt mondanám rá, hogy a szépirodalom és a thriller sajátos elegye. Több országban is sikerlistás (ezt mi nem tüntettük fel a borítón!), és a tervek szerint film is készül belőle, aminek Gerard Depardieu lesz a főszereplője.
Hamarosan megrendezzük a sajtótájékoztatóját, amin jelen lesz a svájci nagykövet – ő az író nagy rajongója. Szeretnénk azt hinni, nemcsak az övé! Hiszen kint Svájcban 25 kiadás élt meg és decemberben lesz Gerald Depardieu-vel a filmbemutató is!
 
ekultura.hu: Köszönöm… Kinek adod tovább a stafétát?
Zádor Zsolt: Kíváncsi lennék régi barátom, a JLX Kiadót vezető Laux József véleményére…