Főkép

Shakira számomra mindig is egy megfoghatatlan, rejtélyes nőnek tűnt. Minden alkalommal, amikor láttam a média bármely formájában, kézzel foghatónak tűnt a lendülete és tüzes személyisége. A 33 éves, kolumbiai énekes-dalszövegíró, zenész, producer, táncos, az elmúlt években meghatározó szereplőjévé vált, a világ rock-pop-latin zenéjének; számos nemzetközi elismeréssel adóztak zenei munkássága előtt. 2005-ben kiadott, igencsak népszerű Oral Fixation Vol.2 albuma után négy évvel később, 2009-ben robbant vissza a zenei köztudatba a She Wolf című stúdió albummal, amit meglepően rövid időn belül, 2010-ben követett a Sale El Sol, melyen az elmúlt évektől eltérően többségében spanyolul hangzanak el a dalok.

Napjainkra megszokottá vált, hogy bármilyen nemzetiségű művészről legyen szó, angol nyelven tárja a közönség elé gondolatai, érzelmeit. Én azoknak a zenerajongóknak a táborát népesítem, akik nem a szívűkkel, hanem az angol nyelv ismeretével, vagyis az agyukkal hallgatják a zenét. Legalábbis eddig a pontig. Spanyol nyelvtudás hiányában ugyanis a szívemmel hallgattam meg Shakira Sale El Sol című albumát.

Kissé félve indítottam el a lemezt a lejátszómban…az album címadó dala, a „Sale El Sol” kellemes, könnyed szerény, és pont annyira lendületes, mint ahogy a nap reggel felkel és eltörli a sötétséget. Ahogy melegséget, és erőt sugároz. Remek nyitó dal. A „Loca” című számnál megvillan Shakira lendülete és vadsága. A dal egyben romantikus és temperamentumos, de mindenképpen táncra inspiráló. Nem bírtam ki, hogy ne tudjam meg a számok címének jelentését, így hát Emese barátnőm spanyol tudására támaszkodva megerősítést nyert, hogy a szám hangulata teljes mértékben tükrözi, a címét. – „Örült.” – mondta. – „De nőnemben.”… persze, mi más lehetne.

Az album elején váltják egymást a romantikus, elmélyülős, valamint a felborzoló, lendületes számok. Felemel, majd gyors lendülettel ledob a mélybe ez az érzelmi hullámvasút. Az „Addicted to you” című számnál állandósulni éreztem a lendületes latinos élményt. Pedig hamar rájöttem, az utazás csak a hullámvasút tetejére ért. Jön az elmélyülés „Lo Que Más”. Kezdek kicsit szédülni. Az album vége felé már a lendületes aspektusa erősödik az albumnak. A „Rabiosa” a merengue stílusában, Pitbull közreműködésével több mint provokáló hangvételű. A „Devioción”, az „Islands”, a „Tu Boca” című dalok hangulatukban remek felvezetők a lemezzáró dalhoz. A 2010 Futball Világbajnokság hivatalos számaként megismert „Waka Waka” elemi erővel rázza fel a hallgatót. Émelygésem elmúlt egy pillanat alatt. Szerintem zseniális ez a szám, még ha a felét nem is értem a szövegnek. Az albumon megtalálható továbbá az El Cata együttműködésével átdolgozott merengue stílusú „Loca” és „Rabiosa”, melyek méltón tükrözik az énekesnő latinos személyiségét.

Shakira szerint az albumnak három aspektusa van: a mély érzelmeket megjelenítő romantikus, a kezdeti zenei stílusát tükröző rock és az örök latin vonulat. Meg kell hagyni, hogy az album igazi érzelmi utazás: a mély érzésektől felemel a táncos boldogságba, és a rockos örömben engedi el a kezünket. Többször kéne szívvel hallgatnom zenét. Ajánlom másnak is.

Előadó:
Shakira - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Sale El Sol
2. Loca (Feat.Dizzee Rascal)
3. Antes De Las Seis
4. Gordita (Feat. Residente Calleis)
5. Addicted To you
6. Lo Que Más
7. Mariposas
8. Rabiosa (Feat. Pitbull)
9. Devoción
10. Islands
11. Tu Boca
12. Waka Waka (This time for Africa)K-Mix

Bonus Material
13. Loca (Feat. El Cata)
14. Rabiosa (Feat.El Cata)
15. Waka Waka (Esto Es África) K-Mix

Diszkográfia:
Magia (1991)
Peligro (1993)
Pies Descalzos (1996)
The Remixes (1997) – válogatás
?Dónde Están los Ladrones? (1998)
MTV Unplugged (2000) – koncert DVD
Laundry Service / Servicio De Lavanderia (2001)
Colección de Oro (2002) – válogatás
Grandes Éxitos (2002) – válogatás
Laundry Service: Washed & Dried (2002) – válogatás
Live & Off the Record (2004) – koncert CD+DVD
Fijación Oral Vol. 1 (2005)
Oral Fixation Vol. 2 (2005)
Oral Fixation Volumes 1 & 2 (2006) – bónusz DVD-vel
Oral Fixation Tour (2007) – koncert CD+DVD
She Wolf (2009)
Sale El Sol (2010)
Live from Paris (2011) koncert DVD