FőképNehéz elfogulatlanul nyilatkoznom az angol származású Allan Taylor-ral kapcsolatban, ugyanis ő az egyik kedvenc gitárosom. Egy több, mint négy évtizede a pályán lévő muzsikus ő, akinek a pályája csak a ’90-es évek közepétől kezdett felívelni.
Méghozzá annak köszönhetően, hogy a magas hangzáshűségű lemezei miatt a hifi-rajongók körében méltán népszerű német cég, a Stockfisch Records lemezszerződést kötött vele.

Hiába volt közel egy tucat album Taylor portfoliójában a kontraktus létrejötte előtt, mégsem tudott jelentősebb sikereket elérni.
De ahogy a Günter Pauler vezette csapat kezébe vette a dolgot, egyre másra születtek a sikeres kiadványok. A sort 1996-ban a Looking for You kezdte, majd a Colour to the Moon következett. Személyes kedvencem az előadó 2003-as albuma, a Hotels & Dreamers.
 
Ugorva egy kicsit az időben megérkezünk az idei évhez, amelyet nyugodtan nevezhet Taylor pályafutása legpazarabb évének, ugyanis a 2010-es termés 2 db DVD-ből, 1 db maxi lemezből és 1 db bakelitlemezből áll. Most ez utóbbiról lesz szó.
 
A lemezcég a közelmúltban gondolt egyet és készített egy Allan Taylor válogatásalbumot. Ebben a dologban első olvasatra nincs semmi meglepő. De ha már azt is hozzáteszem, hogy a kiadvány kizárólag csak a jó öreg fekete bakelitkorongon létezik, akkor ez már egy figyelemreméltó projekt.

Az In the Groove címet viselő albumra a gitáros elmúlt 15 évben írt dalai kerültek. Itt van többek között a „Brighton Beach” a Color to the Moon című lemezről, a „Red on Green” a Leaving at Dawn-ról, a „TheDove” a Looking for You-ról és természetesen nagy örömömre újra elhangzik a „Frenchtown” és a „For Those We Knew” a Hotel & Dreamers-ről.
 
Miben is rejlik Allan Taylor muzsikájának varázsa? Véleményem szerint két dolognak köszönheti a sikerét. Ezek közül az egyik a remek hangszeres tudás, a másik pedig a hihetetlenül szuggesztív történetmesélő képesség.
A legfontosabb elemként használt lágy, akusztikus gitáron pengetett melankolikus témák napjainkra a gitáros védjegyévé váltak. Szövegközpontú dalait (pontosabban történeteit) úgy adja elő, hogy azokat a hallgató egyrészt személyes élményként éli meg, másrészt úgy érzi, hogy az előadó kizárólag csak neki játszik.

Ismerem az előadó valamennyi – Stockfisch érából származó – albumát és minden egyes zenei anyagának hallgatása közben nagyon erős jelenlét-érzetem volt.
 
Aki kíváncsi arra, hogyan is születnek Taylor dalai, annak mindenképpen érdemes megnéznie a The Endless Highway címet viselő DVD-t is. Ebben a zenés életrajzi filmben azon túl, hogy a pályájáról mesél, a gitáros jó néhány népszerű dalának „titkairól” is fellebbenti a fátylat.
 
A válogatásalbumok csak ritkán mozgatják meg a lemezgyűjtők fantáziáját, hiszen ők a soralbumokra vannak „kihegyezve”. De, úgy gondolom, hogy ez a ritka bakelit kiadvány joggal kelti fel az ő figyelmüket is.
Azoknak, akik kedvelik ugyan az akusztikus gitárzenét, de még nem hallottak eddig az előadóról, ez a korong remek belépőt jelent Allan Taylor lenyűgöző zenei világába.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
A oldal
1. Brighton Beach
2. Back Home To You
3. Chimes At Midnight
4. Frenctown
5. Red On Green
 
B oldal
1. Colour To The Moon
2. For Those We Knew
3. Leaving At Dawn
4. The Dove
5. Save The Last Dance For Me
 
Diszkográfia:
Sometimes (1971)
The Lady (1971)
The American Album (1973)
Cajun Moon (1976)
The Traveller (1978)
Roll on the Day (1980)
Win or Lose (1984)
Lines (1988)
Out of Time (1991)
So Long (1993)
Faded Light (1995)
Looking for You (1996)
The Alex Campbell Tribute Concert (1997)
Colour to the Moon (2000)
Banjoman: A Tribute to Derroll Adams (2002)
Out of Time (2002)
Hotels & Dreamers (2003)
Old Friends - New Roads (2007)
Leaving at Dawn (2009)
Live in Belgium (2010) DVD
The Endless Highway (2010) DVD
Songs for the Road (2010)
In the Groove (2010) csak LP-n