FőképKét muzsikus, Rex Fowler és Tom Dean kitalálta, hogy a mind a mai napig népszerű, tragikus sorsú egykori Beatle, John Lennon 70. születésnapja alkalmából készítenek egy tribute albumot.
Ebben eddig nincs is semmi meglepő, hiszen százával készülnek ilyen jellegű – híres előadók műveit tartalmazó – albumok. Azonban az említett két zenész egészen furcsa ötlettel állt elő, ugyanis a jól ismert Lennon, illetve a Lennon-McCartney dalokból alapos áthangszerelés után folk számokat alkottak.

Produkciójuknak – ahogy illik – szép hosszú és hangzatos címet adtak: The John Lennon Song Project. A két folk/rock muzsikusról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy több évtizedes előadói múlttal fogtak a program megalkotásához.
Fowler az Aztec Two-Step banda élén tevékenykedett a ’70-es évek környékétől, Dean pedig a Devonsquare nevű formációt vezette. Az előbbi banda az Elektra, az utóbbi pedig az Atlantic Records-szal állt szerződésben.
 
Az album repertoárjában – szűk egy órás játékidő mellett – 15+1 szerzemény kapott helyet. A lemez 1-14 felvétele feldolgozás, a hivatalos műsort záró tétel a „Johnny’s An Angel” Rex Fowler saját Lennon emlékdala.
Nem véletlenül mondtam hivatalos műsort, ugyanis a korongon van egy olyan track is, amire nincs semmi utalás a lemezborítón. Ez a meglepetés szám nem mást, mint az „I Should Have Known Better”.

Az albumot hallgatva már az első néhány szám után gyorsan kiderül, hogy a Fowler-Dean kettős alaposan „belenyúlt” a dalokba, egyes számok esetében szinte alig lehet ráismerni az alapműre. Jó példa erre az „Imagine”, a „Girl”, a „ComeTogether”és a „Help!” – hogy csak néhányat említsek a legismertebbekből.

Az ünnepi produkció kiagyalói érezhetően törekedtek a minél színesebb hangzásvilágra és ennek érdekében az „alapnak számító” gitárokon túl - a hegedűtől a csellóig, a zongorától a harmonikáig - bátran nyúltak más hangszerekhez is.
Természetesen nem lehet igazi folkos hangzás mandolin, mandola és szájharmonika nélkül, így ezek az instrumentumok is szerephez jutnak. 
The John Lennon Song Project 
A hangzó anyag minőségére (értem ez alatt a megszólalást és a belső tartalmat) nem lehet semmi panaszunk. Amivel egy kicsit meg kell „küzdenie” a hallgatónak, az nem más, mint a bevésődés. Ami itt annyit tesz, hogy nagyon hozzászoktunk / hozzászoktam az eredeti előadáshoz, Lennon hangjához és játékához, amitől nehéz elvonatkoztatni, hiszen valahol ott csengenek az ember fülében az „ősi” dallamok. Ennek ellenére szerethető kiadványt készített a Red Engine lemezcég. A zenei anyag azon túl, hogy hagyományőrző és méltó emléket állít az egykori Beatle-nek, nagyon innovatív produkció is, hiszen a muzsikusok bebizonyították, hogy a repertoárban szereplő örökzöldeket sikeresen lehet „folkosítani”.
 
Előadók:
Alana MacDonald – ének
Bobbi Dickerman – ének
Dan Miner – gitár
Don Campbell – ének
Gary Schreiner – harmonika, zongora
Jeff Pevar – basszusgitár, dobro és mandolin
Jordan Jancz – cselló
Leonissa Abraham /taps
Michael Visceglia – basszusgitár
Paul Guzzone – basszusgitár
Rex Fowler – ének és gitár
Rob Paparozzi – szájharmonika
Robbie Coffin – gitár, tremolo gitár
Tom Dean – ének, gitár, 12 húros gitár, basszusgitár, tambura, shaker, mandola
Tom Yoder – mandolin, hegedű
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. I’ll Get You/ Imagine
2. I’ll Cry Instead
3. Girl
4. Come Together/ I Am The Walrus
5. You’ve Got To Hilde Your Love Away/ Norwegian Wood
6. Rain
7. A Day In The Life/ Across The Universe
8. You Can’t Do That/ I Call YYour Name
9. Julia
10. I Don’t Want To Spoil The Party
11. Help!
12. The Word/ We Can Work It Out
13. In My Life
14. Tomorrow Never Know/ Lucy In The Sky With Diamonds
15. Johnny’s An Angel
16. I Should Have Known Better
 
Diszkográfia:
Imagined: John Lennon Song Project (2010)