Főkép

Gördülékeny stílusban, könnyed, természetes hangnemben íródott, izgalmas történetvezetésű első kötet, hús-vér, szerethető karakterekkel. Humoros és az ember lelkéig hatoló. Leiner Laura A Szent Johanna gimi - Kezdet című könyve reménykeltő és várakozásokkal teli bevezetése egy nyolc kötetes sorozatnak. Ugyanakkor, a kiválóság tekintetében úgy gondolom, leginkább a A Szent Johanna gimi - Együtt elnevezésű második rész tükrében hozhatunk ítéletet. Igazán jó első részt írni ugyan nagyon nehéz dolog, de amennyiben még hét további kötetet is tervezünk, talán még komolyabb feladatnak bizonyulhat az olvasók lázas érdeklődésének hosszú távú fenntartása, a minőség és a könyv eredeti hangulatvilágának megőrzése.

Az A Szent Johanna gimi - Együtt alapján azonban már könnyű szívvel kijelenthető, hogy Leiner Laura különleges tehetséggel bír a sorozatírás területén. Az A Szent Johanna gimi - Kezdetben az üzleti kóstoltatás metodikájához hasonlóan az elképzelhető konfliktusok, bonyodalmak épphogy megízleltetésével tesz minket kíváncsivá a továbbiakat illetően. Finom rajzolatokat kapunk csupán szívet melengető szereplői személyiségére vonatkozólag. A felvázolt kapcsolatok, barátságok rövidségüknek megfelelően még picit lazák, tele vannak a kezdetekre jellemző bizonytalankodással, pezsgéssel, reménykedéssel. Az A Szent Johanna gimi - Együttben Leiner Laura különleges profizmussal bontja ki a cselekményt, mélyíti hősei személyiségábrázolását, és tesz minket, talán végérvényesen Szent Johanna gimi függővé.
 
Itt már egy sokkal árnyaltabb gondolkodású Renivel, egy több arcú Cortezzel, egy nem kizárólag gonosz, önző Kingával, és a méla egykedvűségből ki-kilendülő Arnolddal találkozhatunk. Ennek megfelelően az író által használt párbeszédek is összetettebbekké, ha lehet, még hétköznapibbakká, érzelemmel teltebbekké válnak, mint például Reni Cortezhez intézett, fojtott szenvedéllyel, szégyellőséggel teli szavai, avagy Kinga szókimondó bírálatai főszereplőnk felé. A történet is újabb és újabb fordulatokkal gazdagodik. E második részben a tisztes távolból reménykedő Reni mellett megjelenik az agresszívan nyomuló Edina. Kettőjük, és még vagy több tucat szent johannás lány hallgatólagos párbaja az ügyeletes szépfiú „Cortez” szerelméért átível az egész köteten.

Renáta érzelmeit az író különleges érzékenységgel, empátiával mutatja be, szinte látjuk magunk előtt a fiatal lányt, ahogy változó lelkiállapotainak rabjaként az eufórikus mindent elsöprő szárnyalásból alázuhan a legsötétebb „depresszióba”. A rendkívüli módon intelligens és kreatív lányt természetesen más dolgok is foglalkoztatják, mint ez az igazán meghatározó érzelem. Megtudjuk, hogy nemcsak a naplóírásban van kiemelkedő stílusa, de szívhez szóló novellát is tud írni. Mindazonáltal, ő is gyarló és nem feltétlenül képes minden remekmű elolvasására, például Az esőisten siratja Mexikót határozottan kifog rajta. Találékonysága az ajándékvásárlás, és átadás területén pedig minden barátja és ismerőse szívét rabul ejti. Fény derül arra, hogy milyen esetekben használható fel jó célra Kinga állhatatos, kitartó küzdése a sikerért és az elismerésért, és megismerkedhetünk e törtető lány különleges személyiségformáló technikájával és önismereti tréningjével is.

Reni egy szorongatott helyzetben rádöbben arra, hogy kik is az ő igazi barátai, és mi mindenre képesek érte. Napvilágra kerül, hogy nincsenek is olyan kevesen, mint azt kezdetben hitte. Írónk folytatja további kiművelésünket a populáris kultúra területén. Felhívja figyelmünket a Twillight bestseller sorozat népszerűségére, Virág új szerelme személyében Robert Pattinson nevét véshetjük az emlékezetünkbe, a farsangi bálnak köszönhetően pedig szinte mindegyik ismertebb TV sorozat nevét listába szedhetjük, a kissé divatjamúlt X aktáktól, a Helyszínelőkön át egészen a Doktor House-ig. Leiner Laura
A Szent Johanna gimi - Együtt különleges folytatása egy különleges kezdetnek. Tekintettel a témaválasztás hálás mivoltára, miszerint egy gimis osztálynak és egy gimis lánynak mindig van hová és mivé fejlődnie, hátradőlve, és igazi, őszinte bizalmat szavazva a sorozatnak várhatjuk a további részeket.