Főkép

Görgey Etelka Raana Raas álnéven írt sci-fi tetralógiájának, a Csodaidőknek a Könyvhétre jelent meg a befejező része. Az összesen mintegy 1600 oldalt kitevő családregény egészen sajátos alkotás, mind történet, mind mondanivaló szempontjából. De maga Eta sem hétköznapi személyiség: a hebraisztikát is végzett hölgy Pálfán református lelkész, egyben két gyermek anyukája. Uzseka Norbert készített vele interjút.
 
ekultura.hu Utoljára a 2. kötet kiadásakor interjúztunk. Akkor még úgy tűnt, a harmadikat is az Animus Kiadó fogja gondozni, ám nem így lett, helyette egy hazánk könyvkiadásában alighanem példa nélkül álló megoldást találtál. Miért, hogyan, mesélj!
 
Görgey Etelka Hát, nagyon nincs mit mesélni. Az Animus a válság miatt úgy döntött, hogy azokat a könyveket, amelyek nem fogynak az elvárásaiknak megfelelően, kifuttatják, és a Csodaidők első két kötete is ezek közé esett, a 3-4 pedig nyilván már nem is került megjelentetésre.
Utána próbálkoztam pár kiadóval, de az ajánlatok finoman szólva is dühítőek voltak. Azt hiszem, ez volt a fő oka annak, hogy úgy döntöttem: megmutatom, hogy lehet másképp is. Megkérdeztem az olvasókat, besegítenének-e, és vállalták, hogy megelőlegzik a könyv árát. A többi már szinte magától jött.
 
ekultura.hu Egyébként miféle népek a rajongóid, tehát azok, akik előre kifizették a könyvek árát, hogy megjelenhessenek?
 
Görgey Etelka Egy részéről fogalmam sincs, mert csak a nevüket tudom, másokat jobban ismerek, de nem lehetne őket egy konkrét csoportba sem besorolni: nők és férfiak, fiatalok és idősek, scifisek és nem-scifisek, értelmiségiek és normálisak.
 
ekultura.hu Hogyan mutatnád be röviden a Csodaidők sorozatot olyasvalakinek, aki még semmit nem hallott róla?
 
Görgey Etelka Nem szoktam röviden bemutatni. Nem tudom. Ilyenkor mindig össze-vissza hablatyolok, hogy ez meg az meg amaz, és érzem, hogy nem sikerült semmit sem mondanom, mert semmitmondó lett. „A jövőben játszódó, a vallásos kisebbség társadalmi problémáit boncolgató, szórakoztató stílusban megírt családregény”? Tényleg az? Szóval ilyenkor azt mondom, hogy ha röviden el tudtam volna mondani, nem tetralógiát írok, hanem egypercest.
 
ekultura.hu Ha jól tudom, már az első rész megjelentekor kész volt a teljes sorozat. Változott azért valamennyit (és főleg: számottevően) a 3. illetve a 4. rész?
 
Görgey Etelka Változott és számottevően, bár a számtevés a szöveg karakterét illeti, a cselekménybe nem piszkáltam bele.
 
ekultura.hu Mennyi utólagos plusz munka volt a két magánkiadásban megjelent részben, már a kiadástól eltekintve?
 
Görgey Etelka Nem sokkal több, mint amikor az Animus adta ki. A szerkesztést és a korrektúrát ott is átnéztem, itt is, de nem én szerkesztettem, tördeltem, korrektúráztam. Inkább az izgalom volt nagyobb. Meg a felelősség.
 
ekultura.hu Rengeteg szereplőt megmozgató, számos bolygón játszódó, óriási történetet mesélsz el. Hogy írtad meg? Megvolt az elején, hogy mit akarsz elmondani, milyen befejezést akarsz, és aztán visszafejtetted?
 
Görgey Etelka Először megírtam a rövid vázlatot (ami gyakorlatilag Yaan története volt: eredetileg ő volt az egyetlen főszereplő), utána ez folyamatosan bővült, aztán megjelent Giin és Judy, ekkor a vázlat 17 oldalasra bővült. Ennél az írás folyamán sem sokszor volt hosszabb.
 
ekultura.hu És volt valami nagy, kiszolgált lepedő, amire felvázoltad, ki mit mikor hol kivel, vagy más módszert alkalmaztál?
 
Görgey Etelka Hát, ott volt ez a vázlat, amit nem nyomtattam ki, ellenben az írás során folyamatosan változott, és volt még két spirálfüzet különböző skiccekkel és megjegyzésekkel, rajzokkal. Később lett egy harmadik fájl a személyek leírásával és főbb jellemzőikkel, aztán még egy fájl, amibe a spirálfüzetek adatai átkerültek.
 
ekultura.hu Egyébként van valami speciális helyed, szertartásod, bármi egyebed, ami szükséges az íráshoz?
 
Görgey Etelka Csak legalább két szabad óra kellett egyszerre. Más nem számított. Vonaton is írtam, amikor nem volt laptopom, füzetbe, amikor volt, akkor oda.
 
ekultura.hu A gyermekeid hogy viszonyulnak ahhoz, ha írsz?
 
Görgey Etelka Amióta van gyerekem, nem írtam, csak fordítottam. A fiam utálja. Mindig jön, és hisztizik, hogy ne dolgozzak.
 
ekultura.hu Mindhárom főszereplő egyazon család tagja, akik egy kaveninek nevezett népcsoportba tartoznak, amelynek kultúrája sokban különbözik a miénktől. Honnan, miből merítettél, kik lehetnek ezen a Földön az úgymond előképeik?
 
Görgey Etelka Kifejezett előképeim nem voltak. Hebraista vagyok, így nyilván sokat merítettem a zsidóságból, de inkább azt a magatartást igyekeztem megérteni, amely a kisebbségben élőknek sajátja, nem gondolatokat, eszméket, történelmi dolgokat. A kaveni kultúrát magam modelleztem ki a Niesen – legelőször ugyanis az emberiségtől elszakadt csoport történetét írtam meg, csak ennek színvonala nem lett megfelelő. Háttéranyagnak azonban jól használható.
 
ekultura.hu Sajátos a kaveni nyelv is, mintha holland átírású, fura angol lenne. Hogy alakítottad ki, és mennyire van készen, mondjuk Tolkien különféle tünde- meg törpnyelveihez mérten?
 
Görgey Etelka Nyelvtanilag teljesen készen van, bár nyilván azért ehhez még létre kellene hoznom párezer ragozási, mondattani és egyéb kivételt. Egyébként a „holland átírású, fura angol” megjelölés teljesen korrekt. És ez a nyelv is a niesi történet írása közben alakult ki a helynevek változásának követésére. Aztán ez lett belőle.
 
ekultura.hu A történet javában háború zajlik az ismert világegyetemben, és sokszor olyan dolgokat írsz le, amiket, bocs, de egy nőből nem néznék ki, meg senkiből, aki nem tanulmányozta alaposabban a hadviselés, a különféle taktikák tudományát. Meg néhány kemény börtönjelenet is van, ami szintén meglepően érzékletes és hiteles volt. Mennyi utánajárás van ezekben?
 
Görgey Etelka Semennyi. Természetesen nagyon sokat és sokfélét olvastam életemben, ezek nyilván jelen vannak a könyvben, de különösebben nem jártam utána semminek. Azaz két dolognak: a csillagászatnak és a DNS-vizsgálatnak.
Utóbbi alkalmával egy elég vicces esemény is történt az egyik genetikai laborral.  Néhány szereplő ügyét megkérdeztem egy apasági vizsgálatot is végző genetikai labortól, ők pedig mindenáron szerették volna bekérni a DNS-mintákat. Valami három fordulóba került, mire elhitték, hogy tényleg egy könyvhöz kellene, utána viszont segítettek.
 
ekultura.hu Egyes kivételes kaveniek képesek mentálisan érzékelni a másik ember hangulatát, gondolatait, illetve van ez a híd-nak nevezett esemény... Léteznek ilyesmik? Volt bármi efféle tapasztalatod?
 
Görgey Etelka Szerintem bizonyos szinten léteznek ilyesmik: az agyunk működés közben elektromágneses hullámokat bocsát ki, még ha nem is túl erőseket. Nagyon valószínűnek gondolom, hogy ezeket egy másik, jelenlévő agy is képes fogni – ez lehet az oka annak, hogy – különösen az erős érzelmek – nagyon könnyen átterjednek az egyik személyről a másikra, hogy könnyen elszomorodunk, amikor a másik szomorú lesz stb. És talán ez lehet a tömegpszichózis hátterében is. Persze mindez spekuláció, de úgy érzem, lehet benne valami.
 
ekultura.hu A befejező rész végén olvashatjuk, hogy már készül a Zöld Csillagok munkacímű folytatás, ami inkább előzmény lesz, szintén Raana Raas néven. Mit lehet erről tudni, és hogy állsz a munkával?
 
Görgey Etelka Ezt a könyvet megírtam egyszer, aztán megsemmisítettem, mert nagyon rossz lett. Az újbóli megírásba belefogtam, de aztán félbe kellett hagynom, mert nekiugrottam, elég komolyan az első kötet angolra fordításának. Remélem, szeptemberre készen is leszek, jól haladok.
 
ekultura.hu Szó volt korábban egy olyan könyvről is, ami arról szólna, mi lett volna, ha az egyik CsI regényben egy fontos esemény másként történik. Ezzel mi a helyzet?
 
Görgey Etelka Jaj, az Időcsodák. Ezt muszáj megírnom. A vázlatából nagyon sok dolog megvan, de még nem döntöttem el, milyen lesz a szerkezete: ugyanúgy három nézőpontú, vagy egy „egysíkú” regény. És persze milyen hosszú legyen. Legszívesebben fejezetről-fejezetre írnám, mármint minden „mostani” fejezethez kapcsolódna egy alternatív a másikban. Sokan azt mondták, hogy ez nekik így nem tetszene, de lehet, hogy végül nem törődöm velük, és megírom így. Végül is az írás elsődleges célja, hogy én jól szórakozzak. Ha mások tangencionálisan szintén szívesen olvassák, már csak plusz, nem?
 
ekultura.hu Egyre több könyvben látni a Te nevedet, mint fordítóét. Mesélj erről a munkádról!
 
Görgey Etelka Még régebben jelentkeztem egy kiadóba fordítónak, aztán őket otthagytam, de megkeresett egy másik kiadó, és a szerkesztőm által kapcsolatba kerültem egy harmadikkal… Nekik, azaz az Agavénak szeretek a legjobban dolgozni: korrektek, kedvesek. A kedvencem eddig Naomi Novik sárkányos sorozatának 3-4. részei voltak, remélem, a többit is én fordíthatom majd. De egyébként nincsenek olyan könyvek, amiket szeretnék lefordítani. Az angol könyveket angolul jobban élvezem.
 
ekultura.hu Két éve említetted, hogy kiadás előtt áll a disszertációd. Megjelent már? És miről szól?
 
Görgey Etelka Nem, nem jelent meg, közölték, hogy csak akkor tudják megjelentetni, ha a finanszírozást megoldom. Annyira meg nem érzem szükségét a megjelentetésnek.  Arról nem is szólva, hogy ha ma meg akarnám jelentetni, bele kellene dolgoznom az elmúlt 5 évben a témában keletkezett könyveket, cikkeket is, ehhez meg egyáltalán nincs kedvem. Egyébként pedig a Siralmak könyvének exegézise, kitekintéssel az ókori várossirató énekekre.
 
ekultura.hu A moly.hu-n egy könyv kapcsán írtad, hogy „alsóbb szociális helyzetű rétegekből” származol. Ezt hogy kell érteni? Milyen volt a gyermekkorod?
 
Görgey Etelka Mind a négy nagyszülőm és apám bányász volt. Anyám első generációs értelmiségi, de a kör, amelyben forogtak, forogtunk, inkább a „prolik” voltak. A szót nem megvetően értem, a szüleim maguk definiálták így magukat, és sokszor én is prolinak érzem magam, bár tudom, hogy nem vagyok az.
 
ekultura.hu És miért és hogyan lettél református lelkész?
 
Görgey Etelka Ez nagyon hosszú lenne. Főleg egy ismerős lelkész példájának a hatására, valamint a teológia mint tudomány vonzásának a hatására. A mai napig inkább teológusnak tartom magam, mint lelkésznek.
 
ekultura.hu Ha valaki szeretné meghallgatni egy prédikációdat, mit tehet azon kívül, hogy elutazik Pálfára?
 
Görgey Etelka Felkeresi a hittan.csodaidok.hu oldalt, és ott van néhány letölthető prédikációm meg előadásom.
 
ekultura.hu A CsI egyik legfőbb üzenete az, hogy nem vagyunk egyedül, hogy az ember közösségben lehet igazán ember. Pálfán van ilyen? Vagy ez inkább az, amit szeretnél?
 
Görgey Etelka Inkább csak szeretném, de lassan azért épülget. Annak örülök, hogy most van három olyan fiatal, kisgyerekes család, amelyiknek ez a közösség a prioritás, ennek az Isten Országa-hálónak a megszövése. Van egy-két régi vágású gyülekezeti tag, aki szintén érdeklődik már efelé…
Nagyon érdekes a helyzet. Szóval nem klasszikus gyülekezetet próbálok építeni, azaz híveket szerezni, akik aztán templomba járnak meg összedobják a fizetésemet, hanem inkább embereket, akiket többé-kevésbé baráti kötelékek kapcsolnak össze, segítik egymást, odafigyelnek egymásra. Valami ilyesmi lebeg a szemem előtt…
 
ekultura.hu Nem tudom, nehezebb-e manapság hinni, mint bármikor korábban, de az biztos, hogy az ateizmus, a vallásellenesség erőteljesen van jelen az élet számos területén, elég csak Richard Dawkins könyveinek sikerére utalnom. A kérdésem tehát az: hogy lehet szerinted hinni ebben a korban? Hogy lesz valaki hívővé?
 
Görgey Etelka Ezek a kérdések nem jók. Nem tudom, hogy „lehet hinni”, csak azt tudom, én hogyan hiszek, ahogy azt sem tudom, hogyan lesz egy bizonyos „valaki” hívővé, csak azt tudom, én hogyan lettem.
Alapvetően kételkedő ember vagyok, mindent megkérdőjelezek, mindennek megpróbálok alaposan utánajárni. Nem szeretem a kész válaszokat, a vakhitet, a feltétlen tekintélytiszteletet, a kritikátlan hagyománykövetést. Én csak úgy tudok hinni, hogy szembenézek a kérdésekkel, bizonytalanságokkal, kételyekkel, és nem tagadom le őket.

Hinni számomra egy intellektuális kihívás: a felsőbb értelem keresése és meglátása abban a világegyetemben, amelyben a modern tudomány szerint ilyen értelem nincs, csak bizonyos – esetleg értelemnek ható – törvényszerűségek vannak.
Fontos azt is tudni, hogy a Biblia szerint „hinni” nem azt jelenti, hogy elhinni Isten létezését, hanem azt, megbízni Istenben. Kissé szekulárisan fogalmazva: feltételezni azt, hogy értelme van annak, ami történik.

Számomra ez az értelemkeresés a hit maga. Feltételezem, hogy van, így megpróbálok rálelni: vallásosan szólva megpróbálom megtudni, mi Isten akarata. Ugye, milyen különbözően hangzik a két megfogalmazás? És mégis ugyanaz.
Nagyon nagy baja a mai hívő embereknek, az egyházaknak, hogy képtelenek értelmesen fogalmazni. De talán ennek az áll a hátterében, hogy maguk sem igazán tudják, mit hisznek, mit gondolnak. A vallásos emberek többségére jellemző a rettegés a hitetlenné válástól, ennek eredménye a kételkedés teljes elutasítása, az értelem-kereséstől való visszariadás.
 
ekultura.hu És szerinted milyen lenne a világ, ha nem csak hinni lehetne Istenben, de akár tudományosan is bizonyított volna a létezése?
 
Görgey Etelka Fogalmam sincs, valószínűleg ugyanolyan, mint most. Amíg ugyanis „tudományosan bizonyított” volt Isten létezése, azaz az ókorban, amikor az isten, istenek léte minden tudományos gondolkodás előfeltétele volt, semmivel sem volt jobb az ember, mint ma.
 
ekultura.hu Az előző interjúdban mondtad, és a könyveidben is ezt támasztod alá, hogy „Az érzelmek pedig semminek nem biztosítanak szilárd alapot – még egy házasságnak sem, nemhogy a hitnek.” Akkor mi ad szilárd alapot egy házasságnak? Sőt, mit kellene tennie férjnek és feleségnek, hogy ne menjen tönkre a házasságuk?
 
Görgey Etelka Itt is csak az értelem keresésére tudok mutatni. Meg kell találniuk a közös életük közös értelmét. Meg kell tanulniuk beszélgetni, közösen gondolkodni (az sem baj, ha eltérően), tudatos kompromisszumokat kell hozniuk, és tudatosan késznek kell lenniük arra, hogy ha meggyőzik őket, tudjanak változtatni.
Tudom, hogy szinte minden, amit most mondok, az értelem túlhangsúlyozásának tűnik, de szerintem az értelem használatának a szükségességét nem lehet soha eléggé túlhangsúlyozni.
 
ekultura.hu „Le kell zárnunk a múltat, és arra kell fordítanunk a figyelmünket, ami most van. Gyászolhatjuk a halottainkat, de az elsők mégis azok, akik velünk, körülöttünk élnek. Nyitnunk kell feléjük, nyitnunk kell egymás felé...” – ezt akár a mai Magyarországról is írhattad volna szerintem... Mi a véleményed az ország jelen helyzetéről?
 
Görgey Etelka Az, hogy nagyon gyenge itthon a civil szféra. És ezt ráadásul nem is lehet felső irányítással létrehozni, pedig ahhoz, hogy igazi demokrácia legyen itthon, csak a civil kontrollal lehet megteremteni.
És civil szféra alatt nem a zöldeket, a hőzöngő szélsőjobbot, a szűkölő liberálisokat értem, hanem olyan állampolgárokat, akik rájöttek végre, hogy az állam nem törli ki helyettük a feneküket.

„Rajtunk már csak mi segíthetünk!” - olvastam egyszer Kamarás Istvánnál, és nagyon igaznak tartom. Az államnak nem az a dolga, hogy jól megmondja az életünket, hanem hogy keretet adjon hozzá – de ezt a keretet nekünk kellene kitölteni. Nekünk – közösségeknek. És ezek nagyon hiányoznak.
Örülök azért, amikor egy-egy netes kezdeményezésből mégiscsak kinő valami közösségféle: korra, nemre, politikai pártszimpátiára való tekintet nélkül. Igen, valahol itt kellene mozdulnunk.
 
ekultura.hu Végül egy könnyedebb kérdés: egy rajongó készített egy fiktív filmtrailert a Csodaidők-höz. Ha választhatnál, kik szerepelnének a filmverzióban, és ki rendezné?
 
Görgey Etelka Hát, amikor megnéztem a trailert, rájöttem, hogy Giin tényleg Liam Neesonra hasonlít a fejemben, Yaan pedig Thomas Kretschmann. A többiekre nincs tippem. Igazából nem tartom jó ötletnek a megfilmesítést, de ha már mégis, akkor valaki olyan, mint Peter Jackson. Neki sikerült valamilyen, a könyvhöz közelállót létrehoznia a Gyűrűk Ura-filmmel, bár biztos voltam abban, hogy el fogja rontani. Nem sikerült.