Főkép Mielőtt kiéhezett ordasok módjára féktelen habzsolásba kezdenénk a szerző által elénk hintett történetből, álljunk meg egy pillanatra, és szemléljük meg a borítót.
Ne a címet, ami első olvasatra fura, mivel keresztény mitológián szocializálódott nyugatiként számomra a pokol elképzelhetetlen ördögök nélkül, s mivel ezekből a hallhatatlan lényekből egy szem sincs a tízkötetes sorozatban, máig furcsállom a címválasztást.

 
Szóval hagyjuk a címet a démonoknak, helyette nézzük meg alaposabban a borítóképen látható három alakot. Egyik sem olyan, akivel szívesen menne az ember cserkésztáborba, külsejük alapján inkább egy elborult helloween parti tagjai között van a helyük.

Pedig nem a hétvégi maszkabál résztvevőit látjuk, hanem a történetben számos alkalommal említett Kah-Gash anyagi megtestesüléseit. Név szerint Bec (sakktáblával), Grubbs (vérfarkas vagy valami ehhez hasonló) és Kernel (kizárásos alapon a kopasz).
Persze amikor ez a csoportkép készült, már messze nem tekinthetők embernek, miként azt a végkifejletre elhasználódott külsejük is mutatja. Személy szerint ebben a fejleményben ott érzem a Shanra jellemző fekete humort.

Csoportképet mondtam, bár sokkal helytállóbb a ballagási fotó említése, hiszen a mostani kötetben befejeződik a Démonvilág sorozat, vagyis az eddig ténykedő főszereplők egy jó időre vagy talán örökre távoznak életünkből.
 
Darren Shan ezúttal is alaposan megkavarja az eseményeket, az olvasó meg csak néz ki a fejéből, hogy most mi van. Az biztos, hogy szerzőnk ezúttal sem kispályázik, s olyan ötlettel lepi meg az olvasót, amitől szerintem mindenki csak néz ki a fejéből.
 
Óhatatlan az összehasonlítás a vámpír sorozattal, s azt kell mondjam, nekem az jobban tetszett, abban a főszereplők valahogy szerethetőbbek voltak, könnyebb volt azonosulni velük. A mostaniak valahogy túl kaotikusak (kivált Grubbs), és túl felnőttek a végére. Ezt az érzést pedig még a teljesen eredeti alapötlet sem tudta semlegesíteni.

 
„Az embereknek szükségük van ördögökre és sötét istenekre, már csak azért is, hogy legyen ellenfelük – akadály, amelyet legyőzhetnek. Az embertársaid megértették, hogy nem létezhet fény sötétség nélkül, jóság gonoszság nélkül, és győzelem sem küzdelem nélkül.”
 
És vége. Illetve dehogy…