FőképAzt hiszem, ha valaki kiejti a száján, hogy World of Warcraft (vagy röviden Wow), csak igazán keveseknek kell elmagyarázni, hogy ez egy, a világhálón pénzért játszató számítógépes játék, amelynek tízmillió feletti havi előfizetője van. Ezzel minden idők legsikeresebb játéka, immáron öt esztendeje.
Idén nyáron vagy kora ősszel várhatóan egy újabb kiegészítő érkezik hozzá, így talán nem is olyan meglepő, hogy a játék kiadója minden fronton próbálja reklámozni ezt.

Ennek jegyében, a három évvel ezelőtti Napkút-trilógia sikerén felbuzdulva további mangák fognak napvilágot látni.
Azon kívül, hogy ezek a már meglévő rajongók ilyen irányú igényeit elégítik ki, gyaníthatóan erősíthetik majd azt az újabb csatlakozási hullámot a Wow világához, amelyet a már fentebb említett új kiegészítő fog indukálni.

Mielőtt bárki is azt hinné, hogy ez pusztán csak egy jól megkonstruált marketingfogás – nagyjából „gyöngyöt vetnek a malacok elé” –, és valami kis aprósággal majd kiszúrják az ember szemét, azokat gyorsan megnyugtatom: a Wow kiadója az eddigi összes sikerprogramjához kapcsolódóan megjelentetett könyveihez olyan szerzőket kért fel, akik már bizonyították rátermettségüket az írás területén.
Ennek ékes bizonyítéka volt a már említett Napkút-trilógia, amely szintén neves szerzők munkája.

Nézzük pár mondat erejéig egy kicsit részletesebben, mit is rejt ez a százhetvenhat oldal az olvasó számára.

Bukottak
Írta: Richard A. Knaak
Illusztrálta: Kim Jae-Hwan
Valamilyen szinten folytatásnak is felfogható ez az újabb sorozat. A Napkút-trilógiában megismert tauren harcos, Trag további története bontakozik ki szemeink előtt. Richard A. Knaak úgy gondolom, továbbra is hozza azt a tőle megszokott profizmust, amit eddigi munkásságában már megszokhattunk tőle. Ő pontosan egy olyan szerző, aki bár mások által behatárolt keretek között mozog (a Wow világát „készen kapta”), a maximumot hozza ki egy-egy adott szituációból.

Az utazás
Történet: Troy Lewter és Mark Wellman
Írta: Troy Lewter
Vonalak: No Mi-Jung
Háttér: Kang Mi-Dzsang
Festés: No Mi-Jung és Kang Mi-Dzsang
Árnyalatok: Juk Hjun-Hong és Hong Szun-Sik
Egy családi tragédia bontakozik ki a szemeink előtt Troy Lewter történetében. Halsand, a szegény földműves földjére egy csapat kalandozó vetődik, akiknek célja, hogy a Ragályföldekről kiinduló Csapás központjára mérjenek csapást és felszabadítsák az élőholt uralom alól. Halsand csatlakozik az akcióhoz; egyrészt a jobb megélhetés reményében, másrészt ő ismeri legjobban a Ragályföldek vidékét.
Szép és megkapó történet a maga nemében, amely sajnos nem a legpozitívabb befejezéssel zárul. A könyvben szereplő történetek közül talán ez kapta a „legmangásabb” kivitelezést.

Hogyan szerezzünk barátokat
Írta: Dan Jolley
Vonalak: Carlos Olivares
Háttér: Carlos Olivares, Marc Rueda és Janina Gorrissein
Történetünk „hőse” László, egy gnóm feltaláló, aki a törpék között próbál szerencsét, de leginkább csak kudarcokban van része, mígnem aztán feltűnik egy hatalmas troll a környéken, és László megmutathatja, hogy ő aztán gnóm a talpán.
Vicces és kellemesen üdítő történet. Rajzai egyértelműen a „nyugati” képregény stílusában születtek a spanyol rajzoló, Carlos Olivares tollából. Ha történetében nem is, kivitelezésében ez áll hozzám a legközelebb.

Tisztességes csere
Írta: Troy Lewter
Vonalak: Kim Nam és a Studioil
Studioil: legifj. A. J. Ford, Ben Harvey és Wong Siwa
Szedés: J. M.
Festés: Matt Dalton, Kőszen és Alison Action
Árnyalatok: Lam Csou Hon és Monica Kubina
Feketeujjú Nori, a neves törpe fegyverkovács elhagyja otthonát a gazdagságot keresve. Zsákmányparton meg is találta a számítását; boldog-boldogtalannak készít jobbnál-jobb fegyvereket. Miközben pénztárcáját degeszre tömi, észre sem veszi, hogy saját fia egyre jobban eltávolodik tőle, míg aztán örökre elveszíti őt.
Szomorú példamesének is felfogható Troy Lewter alkotása. A pénz- és élvhajhászat árnyoldalai kapnak főszerepet apa és fia történetében. Talán ez eddig a „legfelnőttesebb” alkotás a mostanáig napvilágot látott Warcraft képregények közül. Rajztechnikáját tekintve – Kim Jae-Hwan-hoz hasonlóan – sikeresen ötvözi a japán és a nyugati irányzatokat.

Kapcsolódó írásaink:Christie Golden: Klánok ura
Richard A. Knaak: Halálszárny
Jeff Grubb: Az utolsó őriző
Richard A. Knaak: Démonlélek

Napkút-trilógia (képregény)
Richard A. Knaak: Sárkányvadászat
Richard A. Knaak: Jégárnyak
Richard A. Knaak: Szellemföldek

Legendák sorozat (képregény)
Warcraft: Legendák 1.
Warcraft: Legendák 2.