FőképA Képes Kiadó jóvoltából egy igazán rendhagyó történet jelent meg a DC képregényuniverzum legnépszerűbb hősével a főszerepben. A kötet érdekessége, hogy a szerzője nem amerikai, vagyis a végeredmény nagyjából félúton van a hagyományos nyugati képregény és a manga között.

A szerző láthatólag nagy rajongója a Denevérembernek, és úgy általában az amerikai képregényeknek, s kellő tisztelettel és alázattal állt a feladathoz. A sötét lovag figurájába és legendájába igazából nem is nyúlt bele; azt a már megszokott hangulattal egyetemben nagyon ügyesen használja.
A tipikus mangás karakterrajzokat leszámítva még az ábrázolásmód, a sötét képek és hátterek is az amerikai őst idézik, csakúgy, mint a könyv eleje, ahol sokadszorra is korrekten megfogalmazódik Batman ars poeticája.

Az újítás a japán mellékszereplőkkel és Bruce Wayne múltbéli japán kiképzésének eddig ismeretlen fejezetével lép a képbe, megfejelve mindezt egy új és remekül felépített ellenség- és eredettörténet bemutatásával.

A sztoriról nem szeretnék előre elárulni semmi konkrétumot, csak annyit, hogy a könyv simán odatehető az eredeti füzetek mellé a polcra, mivel remekül passzol az általunk is ismert Batman-történetekhez, és még a múltbeli eseményekre való visszaemlékezés is gond nélkül beilleszthető ebbe.

Valójában a hűséges komornyik személyén kívül nincs is semmi, ami hiányérzetet okozhat e könyv kapcsán: látványos akció, erőszak, furfangos és csavaros, a múltba is visszatekintő történet, egy igazán testhez álló és méltó ellenfél... és még sorolhatnám.

Mivel én egyaránt kedvelem a nyugati és keleti képregényeket is, nagyon örülök ennek a könyvnek, mert véleményem szerint a szerzőnek sikerült olyan ügyesen egybegyúrnia a két különböző világot, hogy emellett mindkettő sajátosságait és előnyeit megőrizte.

Azon képregényrajongóknak is bátran ajánlom ezt a kötetet, akik eddig még nem ismerkedtek meg a mangákkal, de szerintem a Denevérembert kedvelők sem csalódhatnak benne.