FőképGondolom manapság, ha valaki azt mondja, hogy az éghajlatváltozás miatt az egész bolygót sújtó ökológiai katasztrófa fog bekövetkezni, a nagy többség csak legyint egyet, hogy ezt már hallotta, ez már lejárt lemez.
Meglehetősen buta dolog így hozzáállni ehhez a problémához és szó nélkül elmenni mellette, mondván, majd a következő nemzedék megoldja.

Az tény, hogy az ezzel kapcsolatos különféle hírek, műsorok, cikkek napjainkban elárasztották a médiát.
A baj azt hiszem, nem ezzel van, hanem velünk emberekkel, hiszen hajlamosak vagyunk arra, hogy ha sokszor mondanak el nekünk valamit, egyre inkább figyelmen kívül hagyjuk azt. Mint abban a sokat emlegetett mesében, amikor a fiú farkast kiállt…

Nos, itt is valami hasonló jelenség húzódhat meg a háttérben. Annyi riasztó jelről beszéltek már, és igazából nem történt annyira komoly tragédia (vagyis óriási változás), amit ne lehetne elviselni, ezért különösebben nem is aggódunk miatta. Pedig igencsak kellene.

Kim Stanley Robinson szinte pályakezdése óta foglalkozik a környezetvédelem különböző aspektusaival (pl. élhetőbb világ létrehozása, globális felmelegedés). Ez a könyve a felmelegedéssel és annak következményeivel foglalkozik.
A történet során egy tudós-hivatalnok család mindennapjainak lehetünk részesei. Rajtuk és környezetükön keresztül tárul fel előttünk az a nagyon is valós probléma, hogy mi történik a tengeráramlások, nevezetesen a Golf-áramlás leállásakor.

Azt sietve szeretném leszögezni, hogy nem egy 2012 vagy Holnapután, vagy valami hasonszőrű, leginkább hatásvadász katasztrófatörténetről van szó, hiszen Kim Stanley Robinson tudományos alapossággal járja körbe a témát és világít rá a lényeges dolgokra.
Többek között arra, hogy a döntéshozóknak mennyire nem érdekük meghozni bizonyos döntéseket.

Ezen kívül bepillantást nyerhetünk a tudomány és a politikai döntéshozás között húzódó ellentmondásokra; hogy mennyire függ jelenleg az első a másodiktól, amely talán tényleg nem egy szerencsés felállás.
Külön érdekesség a könyvben a nyugati és a keleti tudományszemlélet közti különbségeket látni, amelyek ugyan alapjaikban eltérnek, de voltaképpen ugyanazt az eredményt képesek produkálni.

A könyvet olvasva joggal gondolhatjuk úgy a szerzőről, hogy azoknak a csapatát erősíti, akik komolyan aggódnak bolygónk jövőjéért és a maguk módján próbálnak tenni is valamit érte. Gondolkozzunk el ezen, hiszen utódaink jövője múlhat/múlik rajta.

Részlet a regényből

A kötet itt is megvásárolható