Főkép

Szó ami szó, néha idegesítően válogatós és finnyás tudok lenni. Éppen ezért igazi felüdülés számomra – ez elmúlt pár év szerintem gyengére sikeredett albumai után – a Strings To A Web. Régen örülhettem már annyira annak, hogy a Rage azt játssza, amiben verhetetlen és amivel belopta magát a szívembe még sok-sok évvel ezelőtt. Ez voltaképpen egy kettős dolgot jelent részemről.

Egyrészt képesek nagyon húzós, nagyon zúzós számokat letenni az asztalra, amelyeket hallgatva az ember ereiben pár másodperc alatt felforr a vér és úgy érzi, hogy „ide nekem az oroszlánt”. Legszívesebben csutkára tekerné azt az éppen kéznél lévő valamit, amiből szól a zene, hadd hallja csak mindenki, mi is az az igazi muzsika Rage módra.

Másodszor pedig számos zenekartól eltérően a Rage-nek megvan egy istenadta tehetsége ahhoz, hogy olyan szimfonikus betéteket tegyen dalaiba, amikkel egyszerűen a mennybe repítik hallgatóságukat. És most itt mindegy, hogy egy lassabb, balladisztikusabb tételről van szó, vagy egy pörgős-húzós nótáról.

Oké, van egy harmadik is: a kórus használata, leginkább a refrének esetében. Határozottan kijelenthető, hogy ebben is „ott vannak a topon”. Elég, ha csak azt mondom, hogy ezeket a meghatározó sorokat koncertjeiken kívülről fújja a közönség szerte a világon.

Szóval, ahogy azt megszokhattam, mindjárt az elején keményen a húrok közé csapott „Peavy” Wagner és kétfőnyi legénysége, Victor Smolski (gitár) és André Hilgers (dob). És ezt a feszes tempót tartják is egészen a lemez második felén felbukkanó – öt tételből álló – „Empty Hollow” sorozatig, ahol azért helyet kap némi lírai színezet is.

De ez nem tart soká, szinte azonnal visszatér az ízig-vérig power metal, hogy átgyalogoljon az elménken. Az tizenharmadik nótánál (Through Ages) aztán lehet levegőhöz jutni és minden energiát összekapva felkészülni a zárótételre (Tomorrow Never Comes).

Az biztos, hogy Victor Smolski leigazolása a Rage-hez olyan volt, mintha valaki megnyerné a lottó ötöst. Ez a fickó simán legitároz bárkit, nem is értem, hogy ha turkál az ember a világhálón, akkor miért nem találja egyetlen – állítólagosan a témába vágó – százas listában sem. Pedig megérdemelné, mert kezeli olyan könnyedséggel a hangszerét és képes olyan dallamokat eljátszani, mint Vai, Johnson, Satrianivagy Malmsteen.

Oké, elfogult vagyok, de mentségemre legyen mondva, őket is csipázom, szóval szerintem azért nem légből kapott állítás. De tessenek csak meghallgatni a Smolski csatlakozása óta megjelent Rage albumokat, és talán az majd meggyőzi a kétkedőket.

Amikor pár évvel ezelőtt Mike Tarrana dobos kiszállt az együttesből, akkor azt hittem, hogy itt a vég, a Rage-nek reszeltek. Még egy ilyen dobost nem fog tudni felhajtani magának Wagner úr. De láss csodát, nem lett igazam, André Hilgers került a bőrök mögé és bebizonyította, hogy meg tud felelni azoknak a nem is csekély elvárásoknak, amelyeket a Terranafémjelezte dobjáték támasztott. Nos, Hilgers tökéletesen bevált, nyúzza-zúzza-csűri-csavarja-üti-vágja a cuccot, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

„Peavy” Wagner meg „Peavy” Wagner. Azzal a kezdeteknél is tisztában voltam, hogy nem egy énekes őstehetség, viszont sikerült az évek alatt úgy kialakítania énekstílusát, hogy az tökéletesen passzoljon a zenéhez. Sokan fikázták már nekem Wagnert, hogy nem tud énekelni. Nem a fenét. Sokan örülnének neki, ha legalább annyi hangjuk lenne, mint neki.

Szóval egy nagyon ütős kis lemez lett a Strings To A Web. Csak a borítóért kár, az nekem nagyon nem jön be.

Az együttes tagjai:
„Peavy” Wagner – ének, basszus
Victor Smolski – gitár
André Hilgers – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Edge Of Darkness
2. Hunter And Prey
3. Into The Light
4. The Beggar`s Last Dime
5. Empty Hollow
6. Empty Hollow II: Strings To A Web
7. Empty Hollow III:Fatal Grace
8. Empty Hollow IV: Connected
9. Empty Hollow V: Reprise
10. Saviour Of The Dead
11. Hellgirl
12. Purified
13. Through Ages
14. Tomorrow Never Comes

Diszkográfia:
Avanger – Prayers Of Steel (1985)
Avanger – Depraved To Black – EP (1985)
Reign Of Fear (1986)
Execution Guaranteed (1987)
Perfect Man (1988)
Secrets In A Weird World (1989)
Reflections Of A Shadow (1990)
Extended Power – EP (1991)
Trapped (1992)
Beyond The Wall – EP (1992)
The Missing Link (1993)
Refuge – EP (1993)
Power Of Metal – Live CD (1994)
10 Years In Rage (1994)
Black In Mind (1995)
Lingua Mortis (1996)
End Of All Days (1996)
Higher Than The Sky – EP Japan (1996)
Live From The Vault – EP Japan (1997)
XIII (1998)
In Vain „Rage In Acoustic” (1998)
In Vain I-III (1998)
Ghosts (1999)
Welcome To The Other Side (2001)
Unity (2002)
Soundchaser (2003)
From Cradle To The Stage (2004) koncert DVD és CD
Speak Of The Dead (2006)
Full Moon in St. Petersburg (2007) DVD
Carved In Stone (2008)
Gib Dich Nie Auf (2009) EP
Strings To A Web (2010)
21 (2012)