Főkép Aki olvasta a sorozat korábban megjelent részeit, az most biztosan furán néz ki a fejéből, hiszen azokban Tintin és Haddock kapitány már barátokként keverednek mindig zűrös kalandokba.
A megoldás roppant egyszerű: ez az epizód (amiben a két szereplő első ízben találkozik) időrendben az Ottokár jogara után és A titokzatos csillag előtt játszódik. Azt ne kérdezze senki, miért ez a kavarás, lényeg, hogy végre magyarul is megjelent.
 
Olvasás közben biztosan sokaknak feltűnik, hogy a rajzok a megszokottnál is puritánabbak. Ez részben azzal magyarázható, hogy a történet eredetileg fekete-fehér kivitelben, heti két oldalas bontásban jelent meg 1940-41-ben.

Akkor még a terjedelem is jóval nagyobb volt (98 oldal), csak az 1943-as színezés során csökkent le a mostani 62 oldalra.
Bár az is igaz, eredetileg még ennél is rövidebb volt, de Hergé utólag beillesztett pár egész oldalas képet – ami egyébként szokatlan megoldás tőle, s nem is jellemző a sorozatra.

Az idők során ebben a történetben is számos változás történt a különféle kiadók kérésére. Ennek köszönhetően tűnt el például a Tintint megkötöző néger matróz, hogy helyére egy fehér kerüljön, de gondok voltak a kapitány által fogyasztott alkohol fajtájával is.
 
Mindezen átdolgozások ellenére a mai napig látható a képeken pár hiba. Például a sivatagban Tintin és Haddock leveti melegebb ruhadarabjait és minden poggyász nélkül vágnak neki a homokbuckáknak, ennek ellenére megmenekülésük után a kapitányt ismét meleg pulóverben látjuk viszont.
 
Ezen apróságok ellenére a történet méltó a sorozathoz: az elejétől a végéig izgalmas, pergő epizódokkal zsúfolt kaland.
Riporterünk ezúttal egy bűnbanda után nyomoz, s ennek során eljut Észak-Afrikába, ahol a piramison kívül (ami egy korábbi, magyarul még ki nem adott kalandjában már szerepelt) minden érdekességet megtekint, kezdve az idegenlégióval és végezve a tengerparti arab város bazárjaival.
 
Az izgalom mellett persze humoros jelenet is van bőven, főként a részeg kapitány alakít nagyot. Hozzá képest Milou visszafogottan szerepel, bár a nyitó képsor kellőképpen szórakoztató.
 
Az epizód népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Bart Simpson (a rajzfilmsorozatból) gyűjteményben is megtalálható. Továbbá ez szolgált alapul az első Tintin filmhez (1947).
Érdekességként mondom, hogy a következő mozis feldolgozás 2011-re várható, az előzetes hírek szerint Spielberg egy 3D-s verziót forgat Tintin kalózkalandjából.