FőképÁprilis 30-án igazi dobos varázslat: a ritmus mesterei Marilyn Mazur, Horacio „el negro” Hernandez és Giovanni Hidalgo adnak koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A két részből álló est első felvonásában a világ egyik legismertebb női ütőhangszerese, Marilyn Mazur lép színpadra zenekarával a Marilyn Mazur Grouppal. A New York-i születésű művésznő a gyengébbik nem képviseletében úttörőnek számított ebben a műfajban. Hat éves kora óta Dániában él, ott is kezdte el művészi pályafutását. Első zenekarát 1973-ban alapította, majd szédületes gyorsasággal követték egymást a sikerei. Elvégezte a Dán Királyi Zeneakadémiát és hozzálátott kialakítani egyéni játékstílusát. Élete legnagyobb elismeréseként fogadta Miles Davis, a jazzkirály invitálást, akinek zenekarában 1985 és 1989 között játszott. 1991-ben újabb mérföldkőhöz érkezett pályafutása, amikor Európa első számú szaxofonosa, Jan Garbarek hívta meg együttesébe; itt lett világhírű. Ezzel a formációval többször is fellépet Magyarországon. 2001-ben megkapta a rangos Jazzpar-díjat. Napjainkban saját kvartettje mellett Jan Garbarekkel játszik együtt.

Horazio „el negro” Hernandez és Giovanni Hidalgo személyében a latin zenei világ legjobb ütőseit tisztelhetjük. Ez a duó legendának számító oktató DVD-jével (Travelling Through Time) került be a világszerte több százezer tagot számláló dobos-ütőhangszeres szakma történelmébe, de a laikus közönség is életre szóló élménnyel távozik koncertjeikről, melyeken valódi kihívás ülve maradni. A két ritmusvirtuóz latin lüktetésekből kovácsol egész estés, lenyűgöző koncerteket. Ilyen alkalmakkor nem dobolás, hanem ZENE hallható, mégpedig abból a fajtából, amely egyszerre dolgoztatja meg a tudatot, az érzelmeket és a test egészét.

A ritmus mesterei
2010. április 30. péntek 19:30 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Marilyn Mazur Group
Horacio „el negro” Hernandez
Giovanni Hidalgo

Forrás: MÜPA