FőképAz Első Fesztiválról, Érd városának kulturális fejlesztéseiről és egy eleddig egyedülálló kezdeményezésről beszélgettem Nemes Attila szervezővel, kulturális tanácsadóval.

ekultura.hu: Az idén, a polgármesteri hivatal által szervezett kulturális programokkal kapcsolatban azt hallottam, hogy egy egészen egyedülálló fizetési, pontosabban nemfizetési konstrukcióval rukkoltok elő. Ez azt jelentené, hogy ingyenes lesz minden rendezvényetek?

Nemes Attila: Ez azért így egy kis kiegészítésre szorul. Azon gondolkoztunk, hogy egy alapvetően alvó városban – nagyon sokan Budapesten dolgoznak és szinte csak aludni járnak haza –, hogyan lehetne elérni azt, hogy egy-egy kulturális programra minél többen eljöjjenek.

A másik dolog, amivel szembe kellett néznünk a gazdasági válság ténye, amely sajnos magával hozta, hogy az emberek első körben a kikapcsolódásukról és a szórakozásukról mondanak le, vagy csökkentik az ilyen irányú kiadásaikat, és az alapvető szükségleteikre fókuszálnak.

A polgármesteri kabinet úgy gondolta összekapcsolja ezt a két dolgot. Ennek eredménye egy alapvetően üzleti konstrukció, amelynek a lényege az, hogy az érdi és martonvásári CBA-t működtető Future Food Plus Kft.-vel megállapodtunk, elfogadják az általunk szervezett kulturális rendezvények jegyeit, amelyek 100%-ban levásárolhatóak.

Ezzel egyrészről a jegy ára a programok szervezőjénél marad, ugyanakkor a koncertlátogató, kiállítás látogató vagy színházlátogató egy az egy arányban az alapvető szükségleteire tudja fordítani ezt az összeget.

Természetesen ez az elfogadás nem azt jelenti, hogy mondjuk egy háromezer forintos jeggyel elintézem az aznapi bevásárlásomat élelmiszerből – hiszen huszonkétezer embert mozgattunk meg tavaly, nagyjából hatvan-hetven rendezvényen, s így könnyen kiszámolható, hogy ez azonnali csődöt jelentene bármely cégnek –, hanem felkértük a Future Food Plus Kft.-t, hogy alakítson ki egy életszerű, sávos rendszert a minimális vásárlási értékek tekintetében, kerülve az extremitásokat. Például ne százezer forint feletti vásárlás esetén tudjam levásárolni a háromezer forintos jegyemet.

Nálunk legjellemzőbben hat-hét-nyolcszáz forintos jegyárak vannak, ezeket egy ötezer forintos vásárlás esetén már fel lehet használni fizetésre. Tehát egy ötezeregy forintos vásárlás esetén négyezerkétszáz forintot fogok fizetni egy nyolcszáz forintos jeggyel.

Mindezek mellett ebben az egész akcióban van egy harmadik partner, a Théma Lap- és Könyvkiadó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., akik az érdi újságot adják ki, heti rendszerességgel. Ők kedvező áron biztosítanak reklámfelület ebben a lapban, így itt tudjuk hirdetni támogatónkat, illetve a rendezvényeinket.

Jegyár beszámításhoz szükséges minimum vásárlási érték:
700,- Ft 5 000,- Ft
800,- Ft 5 000,- Ft
1 500,- Ft 10 000,- Ft
1 950,- Ft 13 000,- Ft
2 000,- Ft 13 000,- Ft
2 400,- Ft 16 000,- Ft
2 500,- Ft 16 000,- Ft
3 000,- Ft 20 000,- Ft
3 500,- Ft 23 000,- Ft
6 000,- Ft 40 000,- Ft


ekultura.hu: Technikailag ez a levásárlási lehetőség hogy fog bonyolódni?

Nemes Attila: A CBA minden egyes jegy mellé biztosít egy vagy több kupont, amelyen szerepel, hogy milyen értékhatár feletti vásárlás esetén tudja felhasználni az illető. Ez a jeggyel együtt lesz érvényes és felhasználható.

ekultura.hu: Mit reméltek ettől az akciótól? És mik az időhatárai?

Nemes Attila: Értelemszerűen azt reméljük, hogy így többen jönnek el a rendezvényeinkre. Ez az akciónk a teljes kulturális évadra vonatkozik, 2010. január 1-től 2010. december 31-ig. Ráadásul érvényes az akció a bérletes előadásokra is.
Amit fontos tudni és ki kell hangsúlyozni, hogy ez az akció a város által szervezett kulturális programokra vonatkozik, szórakozóhelyek, cégek vagy magánszemélyek által szervezett eseményekre nem.

Összefoglalva, az egyedülállóságát abban tudnám megfogalmazni, hogy egész évben zajlik, minden rendezvényünkre vonatkozik és száz százalékos a levásárolható érték, azaz tulajdonképpen ingyenes az adott program.
Azt hiszem, hogy ez újdonság és – az én tudtommal – Magyarországon, de lehet Európában sem volt eddig példa ilyenre. Ráadásul nincs olyan időkorlátunk, hogy egy mai napra szóló jegyet egy hónapon belül le kell vásárolnunk, azt december 31-én is be lehet váltani.

ekultura.hu: Mi van akkor, ha mondjuk egy ötezer forintos jegyem van, de nem akarom az egészet „beáldozni” egy vásárlásra?

Nemes Attila:
Ezt is megoldottuk. Lehetőség van arra, hogy egy jegyet több részletben lehessen felhasználni. Több, különböző értékű kupont kapnak a programon részvevők és azt külön-külön érvényesíthetik.

ekultura.hu: Ha egy előre nem látott/tervezett eseményt szerveztek, akkor ezekre is vonatkozik majd ez az akció?

Nemes Attila:
Abban maradtunk a Future Food Plus Kft.-vel, hogy ilyen esetekben leülünk és megtárgyaljuk a dolgot, és ha mindenkinek megfelelnek a feltételek, akkor a már megkötött szerződés mellékletét fogják képezni ezek a rendezvények.

ekultura.hu: Az akció üzletei partnereinek köre bővülhet? Tehát esetleg más profilú bolt, cég is bekapcsolódhat ebbe?

Nemes Attila:
Azon gondolkodunk még, hogy a CBA profiljától eltérő üzletekkel is megpróbáljuk ezt a megállapodást tető alá hozni.
Első körben az érdi könyvesboltokat célozzuk meg, hiszen van egy elég markáns réteg, aki szereti a könyveket és igénye van rá, hogy könyveket vásároljon. Így tulajdonképpen kultúráért kultúrát kap az ember, ami mindenképp hasznos dolog.

Ráadásul, ha ez a kiegészítés megtörténik, akkor gyakorlatilag Érden az, aki kulturális programokon vesz részt, pénzt keres.

ekultura.hu: Előzetesen említetted, hogy két évvel ezelőtt, számításaitok szerint huszonkétezer ember látogatta meg a kulturális eseményeiteket. Ez a szám, az ismert nehézségek ellenére, emelkedő tendenciát mutat?

Nemes Attila: Igen; ez a dolog kétrétű. Egyrészt a jegyeladások számából látjuk, hogy évről évre egyre többen jönnek el ezekre az eseményekre.
Másrészt vannak ingyenes rendezvényeink, ahol a látogatószám két-három év alatt megháromszorozódott, annak köszönhetően, hogy minőségibb programokat kapnak az oda látogatók.

Nem mindegy, hogy egy-egy ilyen eseményen mondjuk a Kormorán játszik, Helyei László szaval, öt lovas vagy huszonöt lovas csinál huszárbemutatót. Mindezeknek annyi hozadéka van, hogy egyre többen vannak a rendezvényeinken.

ekultura.hu: Mennyire könnyű vagy nehéz megmozdítani az érdieket egy-egy ilyen esemény kapcsán?

Nemes Attila:
Már említettem, hogy Érd egy alvó város. Szerintem sokkal könnyebb egy ezerötszáz fős faluban ötszáz embert összehívni, mint egy középvárosban. Mert ott, ha valamilyen esemény van, arra kimegy a falu apraja-nagyja. De érezhetően évről évre egyre többeket sikerül megmozdítani.

ekultura.hu: Kicsit más, konkrétabb vízre evezve; több mint fél év telt el a tavalyi Első Fesztivál óta. Tudható már, hogy milyen eredménnyel zártatok?

Nemes Attila:
Nagyságrendileg négy és öt millió forint közötti összegbe került a tavalyi Első Fesztivál. Ennyi hiányzott a nullszaldóhoz.
Ez volt a második évünk, és ha az indulás évével vetjük össze, amikor meg kellett teremtenünk azokat a csatornákat, amelyek mentén a fesztivált életre lehetett hívni, kommunikálni, promótálni stb., akkor ki lehet jelenteni, hogy sikerült folyamatában letornáznunk a különbözetet.

Az idei évtől reméljük, hogy a nullszaldót vagy minimális nyereséget hoz majd a fesztivál. Én azt gondolom, hogy ha egy vidéki, regionális fesztivál a harmadik alkalommal már nyereséget tud produkálni, az igazi sikertörténet lenne.
Ennek érdekében még többet próbálunk tenni az Első Fesztiválért és az idei évben megpróbálunk külföldi vendéget is hívni.

ekultura.hu: Milyen pluszt vártok ettől?

Nemes Attila: Ettől két dolgot remélünk. Érd és térségéből több látogatót vonz majd a fesztivál, valamint országos szinten vagy legalábbis fővárosi szinten több látogató érkezik, hiszen tizenhat kilométerre vagyunk Budapesttől. És ez a látogatószám emelkedés adhat egy pozitív anyagi eredményt.

ekultura.hu: Megfogalmazódott célként, hogy nyereségessé kell tenni az Első Fesztivált?

Nemes Attila:
Alapvetően nem pénzügyi oldalról közelíti meg ezt a kérdést a rendezvény szervezője, az Érdi Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft., amelynek száz százalékos tulajdonosa az önkormányzat.
Természetesen örülnénk, ha így alakulnának a dolgaink és célunk is, de nem fogunk ezért, ahogy az eddigi években sem, semmi olyat tenni, ami – nevezzük így – a gagyi irányába vinné el a fesztivált csak azért, hogy bevételhez jussunk.

Úgy gondolom, ezek áldozatok valamilyen szinten, de az eddigi visszajelzések alapján azt mondhatjuk, hogy van itt egy családias hangvételű fesztivál, ami minőséget közvetít, minden összetevője – zenekarok, hangosítás, fény/látvány/színpadtechnika, enni-innivalók, higiéniás blokk, stb. – tekintetében. És mi ezt szeretnénk tovább vinni.

Azt is meg kell említenem, hogy nálunk konfliktus még a biztonságiak és a fesztiválozók között nem volt, nemhogy nem léptek még fel senkivel erőszakosan, de komolyabb szóváltás sem történt.

ekultura.hu: Megéri ezt a városnak így csinálni?

Nemes Attila: Úgy gondoljuk, hogy idővel majd pont ez fogja kiemelni a nagy fesztiváldömpingből Érdet. Csak azért nem fogunk gagyi programokat hozni, hogy még több pénzünk legyen.
Úgy gondolom, hogy ha egy három napos fesztivál, külföldi fellépővel, négy-öt millió forintjába kerül egy városnak, ez így is egy vállalható összeg. Mivel az átlagéletkor Érden nincs 35 év, azaz nagyon sok a fiatal, mindenképp megéri egy ilyen fesztivált rendezni.

ekultura.hu: A tavalyi évben szerkezeti változások történtek a szervezőknél. Akik a fesztivállal „dolgoznak” az Érdi Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft. berkein belül folytatták tevékenységüket. Bejött ez a struktúramódosítás?

Nemes Attila: Abszolút. Az a szellemi gárda, akik eddig a polgármesteri hivatalnál vagy a művelődési házban foglalkoztak ezzel, most a televíziónál összpontosulnak. Mivel egy kft. sokkal rugalmasabb működésre képes, mint egy állami vagy önkormányzati szerv, így jó választás volt ezt meglépni.

ekultura.hu: Tavaly a környező települések összefogásának jegyében volt egy Batta-Érd futóverseny. Ez lesz idén is, vagy valami másban gondolkodtok?

Nemes Attila: A tavalyi évben az első napon tizenöt fok volt és ömlött az eső. Így is voltak majdnem negyvenen, aki vállalták és lefutották a távot.
Előzetesen kétszáz fő jelezte, hogy indulni szeretne és ha nem esik az eső, akkor ténylegesen el is indult volna ennyi emberrel a mezőny. Mindezek után ez arra ösztönöz bennünket, hogy idén is a Battaiakkal közösen megrendezzük ezt a futóversenyt, ami alapvetően hagyományteremtő céllal indult.

ekultura.hu: Ha már az idei terveknél tartunk. Van arról már most publikus információ, hogy kiket akarnátok az Első Fesztiválon fellépőnek, ki azok, akik már most biztosan ott lesznek, illetve kikkel álltok tárgyalásban?

Nemes Attila: A „kiket akarnánk”-at gondolom mindenki el tudja képzelni. Az biztos, hogy a hagyományok szellemében ismét lesz visszahívás. Azt, hogy ez konkrétan melyik előadó lesz, egyelőre legyen még titok.
Tekintettel arra, hogy a felkérések és tárgyalások még viszonylag kezdeti stádiumban vannak, így nem mondanék konkrét neveket sem a magyar, sem a külföldi fellépő/fellépőket illetően.

ekultura.hu: Gondolom ahogyan eddig két alkalommal, úgy most is egyik célotok, hogy a helyi zenekaroknak fellépési lehetőséget biztosítsatok.

Nemes Attila:
Így van, ez standard. Ebben az évben is a fesztiválsátorban érdi zenekarok fognak fellépni. Érden nagyon tehetséges zenekarok vannak, lefedve szinte a teljes zenei palettát. Két évvel ezelőtt, tizenöt-húsz zenekart hallgattunk meg a válogatáson, és kilencven százalékuk szuper, színpadképes produkcióval állt elő. Azóta csak javult a helyzet.

ekultura.hu: A tavalyi évben a gazdasági válság hatására két naposra rövidült az Első Fesztivál. Akkor azt mondtátok, hogy amint lehet, ismét visszatértek a három naphoz. Sikerül ezt 2010-ben valóra váltani?

Nemes Attila: Tavaly, amikor eldőlt, hogy csak két napos lesz, akkor azt mondtuk, hogy a kettő csak egyszer volt. Tehát mindenképpen három napos lesz a fesztivál.

ekultura.hu: Szintén tavaly a rövidülés mellett történt még egy fontos változtatás. A fesztivált eltoltátok egy nappal, és szombat-vasárnap került megrendezésre. Idén akkor a három nap péntek-szombat-vasárnap vagy csütörtök-péntek-szombat lesz?

Nemes Attila: Péntek-szombat-vasárnap lesz a fesztivál. Érden szívesebben mennek el az emberek vasárnap szórakozni, mint akár pénteken.
Ennek talán az egyik oka az lehet, hogy pénteken nagyon sokan a munka utáni bevásárlásból térnek haza, akár este hét-nyolc óra felé és nincs már késztetésük kimozdulni otthonról.

Arra viszont nem tudok mit mondani, hogy a vasárnapot meg miért vállalják be, amikor ott a hétfői munkakezdés. Valószínűleg a „szeretek szórakozni” hangulat ekkor erősebb bennük.

ekultura.hu: Tágítsuk egy kicsit megint a kört. Milyen más, kulturális jellegű fejlesztéseken dolgoztok még?

Nemes Attila:
Folyik egy beruházás, ami voltaképpen egy kulturális projektnek is tekinthető. A város közepén található egy régi Bauhaus stílusú épület, amit a szocializmus kicsit a maga képe felé fordított, de azért mégiscsak egy század elejei, építészetileg értékes épület. Ennek folyik már most is a felújítása.

Ide fog beköltözni a már említett Érdi Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft., stúdióstól-mindenestül. Illetve nyílni fog egy művészkávézó, terasszal-udvarral és lesz benne egy Cseh Tamás sarok is.
Ennek az az érdekessége, hogy aki adott napon elsőként ül le ide és rendel magának egy kávét, italt, sütit, annak az aznapi fogyasztás ingyenes lesz.

ekultura.hu: Mire számíthat még az, aki betér majd ebbe a művészkávézóba?

Nemes Attila:
Heti rendszerességgel, változatos programokkal várjuk majd a vendégeket. Például neves humoristák fellépésére lehet majd számítani.
De e mellett természetesen lesz zene is, illetve pódium jellegű produkcióknak próbálunk helyet biztosítani, amelyek illenek a kávézó hangulatához. Nem zárkózunk el semmi elől egyébként, ami befér erre a helyre – hetven-nyolcvan ember fér el itt nagyjából –, az teret kaphat itt.

ekultura.hu: A kávézón és a városi televízión kívül milyen lehetőségeket biztosíthat ez a terület a város kulturális élete számára?

Nemes Attila:
Voltaképpen itt egy hatalmas nagy sétatér lesz és azt reméljük, hogy be fognak ide még költözni hasonló profilú szolgáltatások.

ekultura.hu: Valami hasonlót próbáljunk elképzelni, mint a Krúdy Gyula utca – Mikszáth Kálmán tér környéke?

Nemes Attila:
Én örülnék neki, ha így lenne. Az biztos, hogy itt egy főtér jellegű dolog fog születni és az ide nem illő dolgok nem fognak itt helyet kapni. Például hot-dog árus nem hiszem, hogy lesz. De télen sült gesztenyét nagy valószínűség szerint lehet majd kapni, mert ez egy szívet melengető, hangulati elem.