Főkép

Három család lakik az öreg tölgyön, mint valami miniatűr erdei lakótelepen: Bagolyék, Mókusék és Nyusziék.
Az ő életük eseményeit követhetjük végig a négy évszakkal együtt járó változásokon keresztül, így a könyv részben talán ismeretterjesztőnek is számít – legalábbis észrevétlenül megtaníthatja a gyerkőcnek a négy évszak egymásutániságának sorrendjét.
 
Mindezt keményborítós-keménylapos, fóliával behúzott változatban kapjuk, így még rágható is, bár a nyáladzós babáknak valószínűleg csak a műanyagból készült könyvek képesek ellenállni. A kis, kinyithatós ablakok mögött pedig könnyen felbukkanhat egy-egy új figura, az évszakra jellemző tárgy vagy jelenet.
Így kerül a helyére a karácsonyfa, a játszótárs vagy éppen a szomszédos rét lakója, és így derül ki, hogy ki mit csinál odabent, az öreg tölgy belsejében.
 
Majdnem kifelejtettem Sárgarigóékat – ők csak tavasztól őszig laknak itt, az első emeleten, mert télire elköltöznek Afrikába.
 
Az egyszerű kis történetek nem terhelik a kis fejeket, nem is próbálnak meg többet tenni, mint szórakoztatni a kölyköket, ami teljesen rendben is van. Nem kell ennél több. Talán csak az, hogy a kiadvány figyelemfelkeltő legyen.
 
A Négy évszak az öreg tölgyön ezt a lécet is gond nélkül megugorja. A szövegeket együtt olvashatja szülő és gyermeke, ráadásul a szavak egy részét is kis képek helyettesítik, amivel a könyv eléri, hogy a csemete folyamatosan odafigyeljen, hiszen kiegészítheti a történetet a hétköznapibb szavak (pl.: ajtó, ajándék, fa) mellett a szereplők megnevezésével, vagy akár elnevezésével is.