FőképVárható lépés volt – csak ennyit mondhatok. Hiszen ha angolszászéknál bevett gyakorlatnak számít a sikeres sorozatok továbbgondolása, akkor ez miért lenne meglepő fejlemény tőlünk keletre?
Elvégre ott is vannak rajongók, akik a kedvenc világukról szóló könyvekért szinte korlátlan mennyiségben költik rubeljeiket. Ebben az esetben teljesen igazuk is van, mivel nem semmi folyatatást kapnak a pénzükért.
 
Remélem nálunk is kedvező fogadtatást kap Szergej Lukjanyenko társszerzője, aki ezúttal nem a moszkvai őrségek világába vezet bennünket, hanem egy lépést tovább lépve, a hajdani Szovjetunió területén kalandoz.
 
Az mondjuk még mindig fura számomra, hogy ebben az eredendően sci-fi sorozatban mit keres ez a könyv – bár ha jól számolom, ez már a harmadik fantasy (az Őrség sorozatot egynek veszem), ami ezen logó alatt jelenik meg.
Talán szerencsésebb lenne egy új sorozatot indítani, ahol csak ilyen könyvek jelennének meg. Végül is mindegy milyen gyűjtőcím alatt, csak jelenjenek meg.
 
Mielőtt elvesznék a történet dicséretében, egyetlen negatívumot muszáj megemlítenem. Némileg szerencsétlennek tartom a címválasztást, ennél még a szó szerinti is jobb lenne, mivel ebben a formában (Káosz-Őrség) meglehetősen félrevezető.
 
A könyvben ugyanis szó sincs káoszról, pláne nem dedikált őrségről. Helyette középpályás Nappali Őrség tagok és szimpatizánsok próbálják helyreállítani az egyensúlyt. Az ukrán kommandó azonban az előzetesen várt problémánál jóval nagyobb trutyival szembesül, ami nem csak az ő erejüket teszi próbára, hanem a fény és a setét erőit is.
 
Azt kell mondanom, Vasziljev zseniális alapötlet birtokában vágott neki az írásnak. Azt egyelőre nem tudom, mennyire rúgja fel mindez a világ jövőjét, de ez így egyszerűen zseniális.
Remélem ezzel még nincs vége, és hamarosan olvashatjuk a következő történetet az Őrségekről, Másfélékről és egyebekről.

Részlet a regényből
 
A kötet itt is megvásárolható