FőképAz énekesnő I dreamed a dream címet viselő albuma megdöntötte mind az eladási, mint az albumlistákat, és megjelenése után már az első héten vezette a toplistákat. A Billborad 200-as lista történetében ő az első énekesnő, akinek a legtöbb példányban (7,1 millió darab) kelt el a debütáló lemeze világszerte.
 
Többek között ezért is voltam annyira kíváncsi, hogy mi lehet benne olyan különleges. Azt hiszem, most már tudom. Hiszen már az első dal alkalmával kiderült, az énekesnő hihetetlenül szép hangja mellett egyéb képességekkel is rendelkezik: mihelyst megszólal, hihetetlen mennyiségű és intenzitású érzelem árad belőle.
 
A lemez címadó daláról készült videót (Susan Boyle ezzel vált ismertté) az eltelt időben közel 300 millió alkalommal nézték meg az egyik videó megosztó portálon, dalait pedig kicsik és nagyok egyaránt szívesen hallgatják.
 
A debütáló album feldolgozásokat tartalmaz, egy dalt, a „Who I was born to be”-t azonban kifejezetten az ő számára írták.
 
A lemezt meghallgatva mondhatom, nem csoda, hogy a világon az idősebb korosztály mellett fiatalok százai, sőt ezrei hallgatják a gyönyörű hangú énekesnőt, aki több érzelemmel énekeli ezeket a dalokat, mint saját előadóik.
 
Nyilván mindenkinek mást jelent, mindenkiben mást mozgat meg egy-egy dal, de az a nyugalom, amely Susan Boyle hangjából érződik, megérinti minden ember lelkét.
 
Általam nem túl kedvelt dalok is vannak a lemezen, azonban az ő előadásában még ezeket is szívesen hallgattam.
A lassú, andalító dalok általában szomorúságot, levertséget okoznak, ezek azonban inkább megnyugvást hoznak. Van, amelyikről nekem egy kellemes téli este jutott az eszembe, szinte magam előtt láttam egy romantikus vígjáték boldog befejezését.
 
Hosszasan lehetne még áradozni a lemezről, de nem teszem. Ehelyett arra buzdítok mindenkit, hagyja, hogy Susan Boyle hangja elringassa, ellazítsa, kimossa lelkéből a zsibbadtságot, a fásultságot, és megmutassa, hogy a jelen és a jövő talán nem is annyira kilátástalan, mint amilyennek látszik.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Wild horses
2. I dreamed a dream
3. Cry me a river
4. How great thou art
5. You’ll see
6. Daydream believer
7. Up to the mountain
8. Amazing grace
9. Who I was born to be
10. Proud
11. The end of the world
12. Silent night

Diszkográfia:I Dreamed a Dream (2009)
The Gift (2010)