Főkép1989 őszén két testvér - Hans és René Rutten - közös barátjukkal, Bart Smits-szel úgy döntöttek, hogy zenekart alapítanak, melynek a Gathering („összejövetel”) nevet adták. Konkrét, előre meghatározott célok nélkül álltak neki a zenélésnek, pusztán a vágy hajtotta őket, hogy zenét írjanak és persze minél többet játsszanak élőben. A 2009 őszén megjelent The West Pole pedig már a kilencedik stúdióalbumuk a sorban, rajta Silje Wergeland, az újdonsült énekesnő bemutatkozásával. Az együttes visszatekint az elmúlt 20 évre: a korai doom-metalból hogyan jutottak el az atmoszférikus alternatív rockhoz, hatalmas nemzetközi sikert elérve és kitartó rajongói bázist szerezve.

Ebben a 20 évben rengeteg említésre méltó dolog történt: több száz koncert szerte az egész világban, 9 stúdió és 3 élő album, rengeteg egyéb kiadvány, saját lemezkiadó alapítása és két DVD kiadása. Ezek közül az A Sound Relief a hírhedt Edison díjat is elnyerte. A Gathering emellett nagyon büszke a rajongóbázisára, ami az évek során melléjük szegődött. A nehéz időszakok és tagcserék ellenére is megmaradtak erős egységként az alternatív rock zene úttörőinek, a nagyon autentikus Gathering-hangzással és az erőteljes élő szerepléseikkel.

Kezdetben a gótikus vonal felé mozdultak el, majd egyre rockosabb dalokat írtak. A nagy áttörést a harmadik lemezükkel - Mandylion - és Anneke van Giersbergen bevételével érték el. Máig hatalmas jelentőségűnek tartják ezt az albumot, ami megkérdőjelezhetetlen nyomot hagyott a rockzenében. Minden idők legjobb holland lemezei között van a helye. A mai Gathering már merengősebb, elszállósabb stílust követ, zenéjük a föld felett lebeg. Sajnos 2007-ben Anneke kilépett, de a helyére érkező Silje Wergeland személyében viszont méltó énekes került a zenekar élére. Nem csak hangban emlékeztet Annekére, hanem abban is, hogy – nem lehet nem észrevenni - ennyi érzelmet kevesen képesek átadni - pusztán a hangjuk segítségével.

Most tényleg van ok az ünneplésre: az elmúlt 20 év és a legutóbbi kiadványuk (The West Pole). Ősszel egy holland körrel kezdték a koncertezést, 2010 elején Európát utazzák be, majd Dél-Amerika felé folytatják a sorozatot. A Gathering zenéje tipikusan olyan, ami már otthon hallgatva is teljes mértékben magával ragadja az embert, de ez az érzés egy klubkoncerten még inkább fokozódik, ezért is érdemes kilátogatni a budapesti állomásra. A zenekart a szintén holland és női énekessel kiálló gótikus metalt játszó Autumn kíséri.

Tudnivalók:
2010. január 31., vasárnap 19.00 óra
Budapest, Diesel (volt E-klub)
The Gathering, Autumn koncertek
Belépő: 4000 Ft., január 1-től 5000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.gathering.nl
http://www.concerto.hu
http://www.ticketportal.hu