Főkép

Tóth Viktor
a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb alakja, aki saját magát mégsem elsősorban autonóm művészként, hanem útkereső emberként határozza meg. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazzfesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.

Zenekara, a Tóth Viktor Tercett zenéjében egyszerre van jelen a jazz artisztikus hagyományai, a Coltrane, Charlie Parker, Sonny Rollins nevével fémjelzett tradíció iránti tisztelet, illetve az érzékeny, intuitív művész elmélyült, meditatív szellemi útkeresésének hangzó lenyomata. Mindennek következtében a formáció muzsikája egyszerre törekszik a mélyebb igazságok keresésére, illetve az esztétikai értékek, a szépség folyamatos kifejezésére. Az igencsak gazdag hangzásvilágot képviselő zenekar új szintekre emeli a hazai progresszív jazzművészetet, 2007-ben megjelent Climbing with mountains című albuma elnyerte az év jazzlemeze díját.
A fiatal fúvós triójának különlegessége, hogy annak nem csak vendége, hanem egyenrangú tagja a világhírű fiatal amerikai dobos és ütőhangszeres Hamid Drake. Drake a chicagói jazzszcéna képviselője, a legendás Art Ensemble of Chicago szellemi hagyatéka nyomán fordult az afro-amerikai zene gyökerei és a nyugat-afrikai tradicionális kultúra felé. A dobszerelés mellett előszeretettel játszik válogatott ütőhangszereken, keretdobon, sőt tablán is.

A Hétfő esti jazz december 14-i programjának alapját a nem rég készült lemez (Tartim) képezi, míg a koncert második felében Tóth Viktor vendégei – Dresch Mihály, Jávorka Ádám és Jeszenszky György – is színpadra lépnek, az illusztris társaság játékához pedig Ladnyánszki Márta táncművész szolgáltatja a látványt: a felcsendülő dallamokhoz a helyszínen rögtönzött koreográfiáját adja elő.

HÉTFŐ ESTI JAZZ
Tóth Viktor Tercett

2009. december 14., hétfő 19.30
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

Tóth Viktor – altszaxofon
Szandai Mátyás – bőgő
Hamid Drake (USA) – dob, ütőhangszerek

Vendégek:
Dresch Mihály (szaxofon)
Jávorka Ádám (brácsa)
Jeszenszky György (dob)
Kovács Ferenc (trombita, hegedű)

Forrás: MÜPA