Főkép

Enya, azaz Eithne Patricia Ní Bhraonáin (született 1961. május 17.) egy rendkívül sikeres ír énekesnő, aki 1987 óta összesen hét szólóalbumot adott ki, amik kb. 70 millió példányban keltek el szerte a világon. Sajátos hangja és zenei világa ezer közül is felismerhető.
 
Enya zenei pályáját a rokonai között kezdte, 1980-ban, az igen sikeres Clannad zenekarban, ám onnan két év után távozott, a producer Nicky Ryannel együtt. Nicky feleségével, a szövegekért felelős Romával kiegészülve közösen láttak neki valami újnak, ám az nem ment egyik pillanatról a másikra, hiszen az első Enya album csak 1987-ben jelenhetett meg, és a BBC által készített, a keltákról szóló filmsorozathoz írt zenét tartalmazta. A nagy áttörés egy évre rá következett: a Watermarks lemez „Orinoco Flow” című dala óriási, példátlan siker lett.
 
Bár Enya több Grammy-díjat is kapott a new age kategóriában, igazából ennél többről, illetve másról van szó: erősen szintetizátorra épülő zenéjében az ír népzenei elemek klasszikus zenei és pop hatásokkal keverednek, lebegő, finom, sokszor álomszerű, elvarázsolt atmoszférát teremtve, mely azonban sosem sötét vagy fenyegető. Egyik fő jellemzője a kórus-hangzás, amit úgy érnek el, hogy Enya akár 80-szor felénekli ugyanazt a sort illetve dallamot. Ugyanezen okból nem adott még soha rendes koncertet (bár exkluzív fellépései voltak már), hiszen lemezei színpadra viteléhez külön kórus és nagyzenekar kellene.
 
Szerintem ugyan az első három album után már nem csinált semmi újat a későbbi kiadványain, mégis mindet jólesik hallgatnom, és a válogatásra felkerült dalok egytől-egyig szépek, kellemesek. Volt már egyébként Best of CD-je Enyának, a ’97-es Paint the Sky With Stars (nem szólva a limitált példányszámú, 4 lemezes Only Time válogatásról), ám ez az új kiadvány, különösen az, amelyikhez DVD is jár, kivitelében egészen gyönyörű és ajándékszámba menő lett. Még akkor is, ha Enya régi kedvelőinek szinte semmi újjal nem szolgál. Egyedüliként a Gyűrűk Ura filmek első részéhez írt „Aníron” teljes verziója az, amit még nem hallhattunk ebben a formában (meg valahol azt olvastam, hogy a korai lemezekről származó dalokat remasterelték). Sőt, a DVD sem teszi feltétlenül kihagyhatatlanná ezt az anyagot a rajongók számára, hiszen volt már 2000-ben egy klipválogatása, ráadásul az ide felkerült 13 klip nem is az összes, 5 bizony lemaradt.
 
Viszont van egy negyedórás dokumentumfilm, ami nagy vonalakban, de kellemesen tárja elénk Enya pályáját, illetve a Carribbean Blue és az Only Time klipek készültét bemutató, kb. 10-10 perces werkfilmek. S mindez egy gyönyörű digibook verzióban, benne szép képekkel és Enya, valamint a két Ryan hozzáfűzéseivel. Ez az, amit ugye nem lehet letölteni a netről… A klipekhez még annyit, hogy mind külön kis műalkotás, s a legtöbb szebb és látványosabb számos mese- és fantasy filmnél. Míg pusztán a zene leginkább nyugtató, egyeseknek akár unalmas is lehet, ezekkel a kisfilmekkel együtt még gazdagabb az élmény.
 
Mondhatjuk akár azt is, hogy Enya épp úgy álmokat „ad el”, mint mondjuk Hollywood vagy Disneyland, hiszen ennek a zenének sincs sok köze a valósághoz. Mindazonáltal az a minden részletet átható igényesség és kifinomultság, ami Enya dolgait jellemzi, jelzi, hogy itt mégis többről van szó, mint egyszer használatos, eldobható termékről. Emberek millióit teszi egy picit boldogabbá, varázsolja el, nyugtatja meg kortalan muzsikájával, és ezt nem olyan sokan mondhatják el magukról.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD
1. Trains and Winter Rains
2. My My Time Flies
3. Stars and Midnight Blue
4. Amarantine
5. Sumiregusa
6. The River Sings
7. If I Could Be Where You Are
8. Wild Child
9. Only Time 
10. Drifting
11. Floras Secret
12. Fallen Embers
13. One By One
14. Pax Deorum
15. Ahtair ar Neamh
16. Anywhere Is
17. Orinoco Flow
18. Watermark
19. Boadecia
20. May It Be
21. Caribbean Blue
22. Aniron
 
DVD
1. Orinoco Flow (video)
2. Caribebean Blue (video)
3. Only Time (video)
4. The Celts (video)
5. Amarantine (video)
6. Trains And Winter Rains (video)
7. Evening Falls (video)
8. Anywhere Is (video)
9. It`s In The Rain (video)
10. Wild Child (video)
11. Only If (video)
12. Storms In Africa (video)
13. On My Way Home (video)
14. A Life In Music - documentary (video)
15. Caribbean Blue - The Making Of The Video (video)
16. Only Time - The Making Of The Video (video)
 
Diszkográfia:
Enya (1987)
Watermark (1988)
Shepherd Moons (1991)
The Celts (1992) az 1987-es album újrakevert változata
The Memory Of Trees (1995)
Paint The Sky With Stars (1997 - válogatáslemez)
A Box Of Dreams (1998) gyűjteményes kiadás
A Day Without Rain (2000)
Only Time - The Collection (2002) válogatás
Amarantine (2005)
And Winter Came... (2008)
The Very Best of Enya (2009) válogatás