FőképAlice Cooper egykori basszusgitárosa a gitáros Reb Beach-csel, a billentyűs-gitáros Paul Taylorral és a dobos Rod Morgensteinnel alapította meg egykor a legendássá vált Winger formációt. A zenekar semmit nem bízott a véletlenre, hiszen a kevésbé fanatikus rajongók számára is fogyasztható dallamos metálzenét játszottak, amelyre hallhatóan az olyan sztárcsapatok és előadók voltak a legnagyobb hatással, mint az AC/DC, Van Halen vagy a Whitesnake.

A Wingernek azonnal berobbanó sikere lett 1988-ban, amikor több, mint egymillió példányt adtak el első lemezükből, amit főleg a Seventeen című kislemezüknek és a „Headed for a Heartbreak" című balladájuknak köszönhettek. Második, In The Heart Of The Young című albumukat két évvel később készítették el, amely zeneileg már egy sokkal érettebb produkció lett, és hasonló sikere lett, mint az első lemeznek ezúttal a „Miles Away" című slágerükkel. Mindezek ellenére sajnos a Winger is áldozatául esett a kilencvenes évek elején bekövetkezett változásnak, amikor a metál és rockzenét háttérbe szorították az akkor divatos irányzatok. Ennek „köszönhetően" a Pull című albumuk már nem lett igazán nagy siker.

Winger ezek után szólókarriert kezdett, és saját dalokat írt, de stílusa inkább hasonlított Peter Gabrieléhez, mint a nyolcvanas évek hard rock bandáéihoz. Első szólóalbumát Thisconversationseemslikeadream címmel jelentette meg 1997-ben, amit egy akusztikus lemez, a Down Incognito követett két évvel később. 2000-ben adta ki a Songs From the Ocean Floor című albumát, amit a legtöbb zenekritikus mestermunkának értékelt.

Egy újabb akusztikus turné után Winger más területeken is kipróbálta magát. Filmzenéket írt, majd újra összehozta a Wingert 2006-ban, akikkel megjelentették a IV című új albumukat és világ körüli turnéra indultak. Winger az új élményekkel feltöltődve újabb szólólemezt írt From The Moon To The Sun címmel, ami hűen tükrözi sokszínűségét zeneszerzőként is.

- Az a fajta művész vagyok, aki mindig is hagyta, hogy a képességeim és a fülem vezessen a helyes irányba – mondta a zenész. – Soha nem kötöttem kompromisszumokat.  Ezért az albumért is nagyon keményen megdolgoztam, és elégedett vagyok az eredménnyel.

Annyi bizonyos, az albummal áttörte a stílusok közötti határokat, hiszen rocknótákat ugyanúgy hallhatunk rajta, mint popdalokat és akusztikus szerzeményeket. Ebben igazi zenésztársak voltak segítségére, Rod Morgenstein, a dobos Ken Mary, a gitáros Andy Timmons és Rob Eberhard, valamint a zongorista Alan Pasqua.

Winger
Hely: A38
Idő: 2009. december 9.
Jegy: 5900 Ft

Felállás
:
Kip Winger – basszusgitár, ének, billentyűs hangszerek, akusztikus gitár
Reb Beach – gitárok, ének
John Roth – gitár, ének
Cenk Eroglu – billentyűs hangszerek, gitár, ének
Rod Morgenstein – dob, ütőhangszerek, ének