FőképHat stúdiólemez után a Foo Fighters életében is elérkezett a pillanat, amikor már össze lehetett válogatni a pályafutás legjobbjaiból egy best of lemezre.
Persze tehették volna korábban is, hiszen azért eddigi lemezeiken több olyan remek dal is szerepel, ami igazi tartalommal tölti ki egy lemez játékidejét, de igazából tényleg most lehet létjogosultsága ennek a kiadványnak.

A zenekar remek példa arra, hogyan lehet a már bejáratott úton és eszközökkel világsikert elérni: a Foo Fighters ugyanis sosem akarta megreformálni a rockzenét, valójában semmi újat nem találtak ki, viszont olyan jó dalokat írnak, amik simán megérnek annyi Grammy-díjat, amennyit meg is szereztek.

Erre ez a lemez a legjobb bizonyíték, ami nem csak korábbi slágereiket és sikerdalaikat tartalmazza, de véleményem szerint a simán Greatest Hits névre keresztelt kiadvány az utóbbi évek legjobb Foo Fighters-lemeze. Persze a már bejáratott dalokkal eleve kizárt a tévedés, úgyhogy ez önmagában nem ezt a megjelenést hivatott dicsőíteni.

Az egyébként kiérdemelt nemzetközi sikerek ellenére az utóbbi lemezek kapcsán felmerült bennem, hogy mintha a társulat kicsit vesztett volna a lendületéből, a felemás intenzitású korongok már nem mutatnak olyan egységes, vagy végig kitartó magas színvonalat, mint a korábbi munkák.

Igazából persze nincs nagy baj velük, mert még így is rendre hozzák a papírformát, vagyis minden új albumukat el tudják adni pár nagyon erős slágerrel, de a lemezek már néhol bizony üresjáratban futnak.
Ehhez képest ez a válogatáslemez szerencsére a zenekar legjobb oldalát mutatja, az anyag pedig ettől homogénebb és színvonalasabb, mint az utóbbi stúdiós kiadványok.

Akik ismerik az együttest, azoknak már a számok listája is elég meggyőző lehet és ha létezik még olyan, aki nem ismeri őket, annak ez a lemez ideális az ismerkedéshez.

Talán a Foo Fighters sosem az eredetiségéről volt híres, de azért az vitathatatlan, hogy ezek a dalok ütősek, fogósak, fülbemászóak, energikusak, vagyis egyszerűségük ellenére mesterművek.
Dave Grohlék valami hihetetlen magabiztossággal és tehetséggel tudnak olyan dalokat költeni, amiket az ember nem tud kiverni a fejéből és amik mind a rockosabb, mind pedig a popzenék iránt érdeklődőknek slágereket szolgáltathatnak.

Két új dal is hallható itt, amik egyébként nem nagyon lógnak ki stílusban az eddigi szerzemények közül, és simán beilleszthetőek ezen slágerek közé.
A „Wheels” egy kissé visszafogottabb, középtempós, de abszolút fogós dal egy remek refrénnel, a „Word Forward” viszont a vadócabb dalok közül való és számomra kicsit a Tenacious D világát idézi. Ez sincs túlbonyolítva, de egyszerűségében rejlik az ereje.

A válogatáslemez szimpla CD-n, bakeliten, valamint a szintén zseniális videoklipeket is tartalmazó DVD-vel kiegészítve is megjelent. 

Az együttes tagjai:
Dave Grohl – gitár/ének
Taylor Hawkins – dobok/ének
Nate Mendel – basszusgitár
Chris Shiflett – gitár
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. All My Life
2. Best of You
3. Everlong
4. The Pretender
5. My Hero
6. Learn to Fly
7. Times Like These
8. Monkey Wrench
9. Big Me
10. Breakout
11. Long Road To Ruin
12. This is a Call
13. Skin and Bones
14. Wheels
15. Word Forward
16. Everlong (acoustic)
 
Diszkográfia:
Foo Fighters (1995)
The Colour And The Shape (1997)
There Is Nothing Left To Lose (1999)
One by One (2002)
In Your Honor (2005)
Skin & Bones (2006)
Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) 
Greatest Hits (2009) 
Wasting Light (2011)