FőképKevesen gondolnák, hogy a műfaj belesűríthető kizárólag húros hangszerekbe, ám egy, a közelmúltban Londonban megalakult zenekar, a Les Triaboliques a bizonyosság rá, hogy az elképzelés nem lehetetlen – sőt! A török sazt és cümbüst pengető Lu Edmonds, a mandolin- és buzukivirtuóz Ben Mandelson és napjaink egyik legjobb és legkreatívabb gitáros-szerzője, Justin Adams által alapított formáció első albuma, a Rivermudtwillight rögtön az európai világzenei listák élvonaláig szárnyalt. Muzsikájában a népzene és a rock, a nyugati dallamvilág és a keleti zenei kavalkád keveredik és olvad valami igazán varázslatos újjá.
Lu Edmonds neve a rockzenét kedvelők számára sem ismeretlen. Tagja volt a posztpunk egyik legfontosabb együttesének tartott Public Image Ltd. zenekarnak is, amely most egy különleges decemberi brit koncertturné kedvéért újra összeáll.

Natacha Atlastól a Tinariwenen át Robert Plantig hosszasan sorolhatók azok a világsztárok, akikkel Az alapító gitárvirtuóz Justin Adams együtt dolgozott, akiken igazán mély nyomot hagyott gitárjátéka. Legutóbb a gambiai hegedűs Juldeh Camarával készített közös lemezt, s nem is akármilyet: a Tell No Lies című album októberben a 3. helyen állt az európai világzenei rádiósok listáján.

A Les Triaboliques produkcióját a műfaj egy méltó hazai képviselője, az Ektar vezeti fel a Fesztivál Színházban. A zenekar neve indiai eredetű szó, jelentése: egy húr, és az együttes tagjai eleget is tesznek a név adta „elvárásoknak”. A négy zenész kifejezésben, a távol-keleti és afrikai zenei kultúrák által inspirált, balkán zenei hagyományoktól sem mentes variációiban úgy olvad össze, mintha valóban egy húron játszana. A gadulkás Szőke Szabolcs, a bőgős Benkő Róbert valamint a gitáros Kardos Szabolcs zenéjét Tóth Evelin éneke teszi igazán felkavaróvá. Ezen a különleges esten a tablás Szalai Péter vendégjátékával Rubái című albumukról is ízelítőt adnak.

Ektar; Justin Adams – Les Triaboliques
2009. november 24., kedd 19.30 
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

Ektar:
Benkő Róbert – bőgő, Kardos Dániel – gitár, Szőke Szabolcs – sarangi, gadolka, Tóth Evelin – ének

Les Triaboliques:
Justin Adams – gitár, Lu Edmonds – saz, cümbüş, Ben Mandelson – mandolin, barizouki

Forrás: MÜPA