Főkép

Legalább már a hozzánk érkező sztárok számát illetően tudunk konkurálni a keleti blokk más országaival: Cecilia Bartoli-tól Jan Garbarek-ig, Madonnától Loreena McKennitt-ig – az általuk képviselt zenei stílustól függetlenül számos igazán nagy név megfordult nálunk 2009-ben.

Szerencsére a nyári fesztiváldömping után maradt még muníciója a koncertszervezőknek, és az év utolsó két hónapjában is érkeznek hozzánk világsztárok. November 24-én például Marcus Miller személyében a jazzvilág ma élő egyik legmeghatározóbb alakja érkezik Budapestre.

Az amerikai származású művész Miles Davis és David Sanborn basszusgitárosaként tett szert világhírnévre, de karrierépítése nem állt meg ezen a szinten. Szerteágazó tevékenységének köszönhetően elmondhatja magáról, hogy – producerként, zeneszerzőként és muzsikusként – eddig több mint 500 lemezzel forrott össze a neve.

Olyan nálunk is jól ismert sztárok kérik ki a véleményét és számítanak a munkájára többek között, mint Stevie Wonder, Prince, Paul McCartney, Eric Clapton, Paul Simon, Eminem és 50 Cent.
Bár Miller basszusgitárosként vonult be a köztudatba, az élő fellépéseken gyakorta bemutatja klarinét és zongoratudását is. Sőt, ha igazán elemében van, akkor még énekel is.

Az amerikai művész legújabb – hazánkban is bemutatásra kerülő produkciója a „TUTU Revisited – The Music of Miles Davis” címet viseli. Ez a nagyszabású „Miles Davis Tribute” projekt egyfajta összefoglalása a Davis mellett töltött éveknek.

A koncert alapjául szolgáló Miles Davis lemez, a TUTU 23 évvel ezelőtt jelent meg a közönség és a szakma pozitív fogadtatása mellett. A korong 1987-ben megkapta az egyik legnagyobb zenei kitüntetést: Grammy díjjal jutalmazták.
A TUTU kapcsán Miller több szerepet is magára vállalt, hiszen ő volt a lemez társproducere, hangszerelője és basszusgitárosa.

A mostani produkció keretében négy muzsikusával (Christian Scott trombitál, Alex Han szaxofonozik, Federico Pena billentyűsökön játszik, Ron Bruner pedig dobol) az 1986-os album újraértelmezésére tesz kísérletet. Miller maximalizmusát ismerve előre borítékolható a siker.

Időpont: 2009. november 24. 20 óra
Helyszín: Petőfi Csarnok

További információ: www.privatemusic.hu
Internetes jegyvásárlás:
www.interticket.hu
www.ticketportal.hu