FőképAz Orchestra Ensemble Kanazawa a magyar–japán diplomáciai emlékév keretében lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, kettős évforduló alkalmából: az Osztrák–Magyar Monarchia és a Japán Császárság 140 éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot, amelyet ötven éve újítottak fel.

A japán zenekar tevékenysége az európai és a távol-keleti kultúrák találkozásának szimbóluma, s budapesti műsoruk is ezt tükrözi. Az 1988-ban az Ishikawa prefektúra és Kanazawa város támogatásával alakult együttes repertoárjának gerincét az európai klasszikus-romantikus stílus zenéi alkotják. Műsoraiban azonban a japán kortárs zenének is kiemelt szerep jut: nevéhez eddig több mint ötven, többségében a zenekar felkérésére született alkotás ősbemutatója fűződik. 2005-ben az Orchestra Ensemble Kanazawa volt a rangos Schleswig-Holstein Fesztivál rezidens zenekara, ekkor lépett fel velük Jessye Norman és Thomas Zehetmair is, de a fiatalnak számító együttessel már korábban is olyan nagy hírű művészek dolgoztak együtt, mint Hermann Prey, Peter Schreier, Philippe Entremont, Yo-Yo Ma, Salvatore Accardo és Gidon Kremer.

Első vendégkarmesterük a leningrádi születésű Dmitrij Kitajenko, a zeneigazgatói tisztet pedig 2007-től tölti be a Chicagói Szimfonikusok és a Müncheni Filharmonikusok előtt sem ismeretlen Michiyoshi Inoue, aki 1986-ban Japán első számú koncertterme, a Suntory Hall megnyitó hangversenyét vezényelte.

2009. november 10. kedd 19:30 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


Maki Ishii: II. szimfónia – shomyora, gagakura és zenekarra
Haydn: C-dúr gordonkaverseny, Hob. VIIb:1
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92

Közreműködik: Onczay Csaba – gordonka
Vezényel: Michiyoshi Inoue

Forrás: MÜPA