Főkép Amíg a kezembe nem került a Seize The Time című album, nem sokat tudtam az amerikai dobos komponistáról, Ted Sirota-ról.
Bár ebben semmi meglepő nincs, hiszen a világban több ezer olyan tehetséges muzsikus van, aki egy kisebb vagy nagyobb közösségnek alkot, és nem hogy a lemeze(i), de még a híre sem jut el hozzánk.
 
Az életrajza alapján Sirota sokféle műfajban kipróbálta magát a nagy presztízsű Berkleee College Of Music elvégzése után.
Muzsikusi pályafutását egy avantgárd jazz formációban, a The Last Kwartet-ben kezdte a ’90-es évek elején, majd két évet Eddie Kirkland Energy Band névre hallgató blues zenekarában is lehúzott.
 
Az említetteken kívül dobolt a Sabertooth Jazz Quartet-ben és több nem nevesített reggae és rap bandában is.
Saját együttesét, a Rebel Souls-t 1996-ban alapította. A most bemutatásra kerülő Seize The Time az ötödik korong az együttes eddig megjelent lemezeinek sorában.
 
Érdekes momentum a muzsikus életrajzában, hogy Sirota elkötelezett emberjogi harcos és antiglobalista személyiség, ám ebben a szerepben sokkal nehezebb helyzete van, mint mondjuk Bob Dylannek vagy John Lennonnak, hiszen ők a dalszövegeikben hangot adhattak a gondolataiknak, de egy instrumentális zenét játszó muzsikusnak abszolút korlátozottak a lehetőségei.
 
Kétségtelen, hogy a hangjegyekbe is kódolható üzenet, de azok „dekódolása” csak kevés ember kiváltsága, így a mondanivaló pont a szélesebb néptömegekhez nem jut el…
 
A rövid filozofálás után nézzük az új album anyagát!
 
Az már a lejátszó kijelzője is gyorsan elárulja, hogy a mostani trenddel ellentétben Sirota-ék nem fukarkodtak a játékidővel, és egy 72 perces korongot készítettek. A repertoárban 12 – döntő többségében saját – szerzemény kapott helyet.
A vendég kompozíciókat – Charles Mingus protest szerzeménye, a „Free Cell Block F, ’Tis Nazi U.S.A” kivételével – teljesen újrahangszerelték.
 
Érzésem szerint három fő tétele van a lemeznek: a nyitó szám, a „Clampdown”, a rögtön utána következő „13 de Maio” és a kollekciót záró „The Keys To Freedom”.
 
Nem állítom, hogy a többi kompozíció kevésbé lenne értékes, de ahogyan egy jó könyv esetén itt is akadnak – nevezzük úgy – kevésbé információ dús részek. Ezek egyrészről kapocsként fűzik össze a történetet, másrészt időt biztosítanak a fajsúlyosabb tételek leülepedéséhez.
 
Az általam kiemeltként kezelt három műben a banda nagyon érzékletes bemutatót tart arról, hogy mi is az a modern jazz. Rakéta sebességű begyorsulások és látványos lelassulások váltják egymást szinte teljesen kiszámíthatatlanul.
 
A stílust tekintve jól érezhető a lemezen Sirota sokszínű zenei előélete. Egy-egy számon belül az avantgárdtól az afrikai ritmusokig szinte bármi előfordulhat. És elő is fordul…
 
Közreműködnek:
Geof Bradfield – tenor szaxofon és basszus klarinét
Greg Ward – alt szaxofon
Dave Miller – gitár
Jake Vinsel – acustic& elektric bass
Ted Sirota – dobok
 
A lemezen hallható számok listája:
1. Clampdown
2. 13 De Maio
3. Free Cell Block F, ’Tis Nazi U.S.A.
4. Hard Times (Come Again No More)
5. Killa Dilla
6. Tollway
7. Viva Max! (Improvised Drum Solo)
8. J.Y.D.
9. Polo MZE PT.1
10. Polo MZE PT.2
11. Little D
12. The Keys To Freedom
 
Diszkográfia:
Rebel Roots (1996)
Propaganda (1998)
Ted Sirota’s Rebel Souls vs. The Forces Of Evil (2001)
Breeding Resistance (2004)
Seize The Time (2009)