FőképA tavaly 15 éves születésnapját ünneplő, és az évek során nemzetközi szinten is egyre elismertebb, külföldi művészeti portálok és szakmai fórumok által is jegyzett kiállításon megtalálható minden, ami művészet egy időben és egy helyen:
a klasszikus és modern festészet, valamint a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásai mellett értékes bútorok, különleges műtárgyak várják a látogatókat. Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Csók István, Aba-Novák Vilmos, Battyhány Lajos, Bortnyik Sándor, Czóbel Béla, Csontváry-Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Moholy-Nagy László, Rippl-Rónai József, Schreiber Hugó, Szőnyi István, Vaszary János, csak néhány név a legjelentősebb 19-20. századi magyar művészek közül, akiknek a képeit nem csak megcsodálhatják, de meg is vásárolhatják a Budapest Art Fair 2009 antik és kortárs kiállítás és vásáron. A kiállított alkotások kvalitását idén is zsűri garantálja: a műtárgyakat a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, kategóriánként meghatározott kritériumrendszer alapján igazságügyi szakértőkből, művészettörténészekből és műgyűjtőkből álló ötfős független zsűri vizsgálja át, döntésük kötelező érvényű minden kiállítóra, és a műveket csak a bizottság jóváhagyásával lehet majd kiállítani.

2009-ben minden eddiginél több külföldi kiállítóval büszkélkedhet a kiállítás: a korábbi években sikeresen bemutatkozó két galéria mellett idén öt új külföldi kiállítóval színesedett a paletta. A Tel-Avivban és Londonban egyaránt jelen lévő Gilden’s Arts Galéria idén már negyedik alkalommal vesz részt a Budapest Art Fairen. A galéria standján a 20. század elejének világhírű magyar mesterei, Munkácsy Mihály, Kádár Béla, Schreiber Hugó, Bíró Antal művei mellett több értékes műalkotást is láthatnak az érdeklődők: Vaszary János „Strandolók” című csodálatos színvilágú festményét, Batthyány Gyula két art deco alkotását, valamint Mednyánszky László és Csók István műveit Dr. Leopold Ringwald híres gyűjteményből.

A művészeti vásáron 2005-től jelen lévő, modern és kortárs anyagot is felvonultató párizsi Galerie le Minotaure Kádár, Réth és Schreiber művei mellett ez évben Kallos Pál absztrakt festőművész monografikus kiállításával tér vissza a magyar fővárosba. A Budapest Art Fairen idén első alkalommal jelentkező, főként 19. és 20. századi művészekre specializálódott francia Galerie Antoine Laurentin többek között Réth Alfréd és Czóbel Béla műveivel mutatkozik be.
Négy osztrák galéria debütálásával a kiállítás idei díszvendége Ausztria lesz. Az ifjú osztrák tehetségeket és nemzetközi kortárs művészeket is képviselő bécsi galériák – az európai művészeti piac fejlődésében immár negyven éve jelentős szerepet betöltő Galerie Ernst Hilger / hilger modern & contemporary; a különböző generációhoz tartozó művészek közti párbeszédet szorgalmazó Galerie Steinek; a Josef Adam Moser munkáját monografikus kiállításon bemutató Galerie Strickner és a fiatal és ígéretes nemzetközi tehetségek találkozóhelyéül szolgáló Projektraum Viktor Bucher – a Műcsarnok épületében kiemelt helyen mutatkoznak be.

A hazai galériák kínálatában is kiemelkedő alkotásokkal találkozhatnak majd a kiállításra látogatók: Reigl Judit, Réth Alfréd, Sándorfi István műveivel, egy hat darabból álló, 1922-23-ban készült és később a világhírhez vezető út egyik első állomásának bizonyuló Moholy-Nagy sorozattal, Joan Miró színes litográfiájával, Rippl-Rónai József munkáival. A kortárs alkotók közül megtekinthetik a Londonban élő fiatal művész, Bolygó Bálint különleges kinetikus műalkotásait, a Berlinben élő, Németországban elismert kortárs képzőművész, Ágnest Lőrincz és egy fiatal tehetség Martus Éva ironikus, indirekt társadalomkritikai hangvételű képeit, Martin C. Herbst osztrák művész különleges alumínium alapra készült hipnotikus portréit és gömbjeit, Sebastian Weissenbacher osztrák festő a giccset iróniával oldó képeit, Ray Monde érzéki festményeit, valamint a Párizsban élő, de magyar származású aatoth franyo frivol, vörös alapú munkáit, Mulasics László, feLugossy László, El Kazovszkij alkotásait, vagy a fiatalabb generációhoz tartozó Csiszér Zsuzsi, Herman Levente és Győrffy László olykor meghökkentő műveit.

A művészeti vásár azonban nem csak a műgyűjtőknek és a szakmának szól, kulturális vagy hétvégi családi programnak is kiváló: előzetes bejelentkezés alapján kiscsoportos tárlatvezetés során művészettörténészek segítenek eligazodni a bemutatott műalkotások között, az Artmagazin szakmai fórumán „Vigyázat! Frissen mázolva – kortárs hamisítványok” címmel a kortárs művek hamisításának módszereiről és a hamisítványok felismerésére szolgáló technikákról beszélgetnek. A vizsgálati módszerek iránt mélyebben érdeklődő látogatók a beszélgetés után felkereshetik a Tondo SP1 Kft. standját, ahol a helyszínen is megismerhetik a gyanús műalkotások elemzésére szolgáló legmodernebb csúcstechnológiát.
A Várfok Galéria közreműködésével egy ősbemutatónak is tanúi lehetnek a kiállításra látogatók: november 19-én csütörtökön Böjte József dokumentumfilmje a „Transzcendere – A gesztus művésze Nádler István” a Budapest Art Fairen lesz először látható, míg november 20-án pénteken „A szürrealizmus esperese – Rozsda Endre” címmel a tíz éve elhunyt  művészről szóló filmet tekinthetik meg az érdeklődők a Műcsarnok előadótermében. A kilencedik művészeti ág, vagyis a képregények kedvelőit a kiállítás zárónapján vasárnap délelőtt 11 órakor várják a Műcsarnok előadótermébe, ahol egyedülálló grafikai anyag kerül kalapács alá a kArton Galéria 5. Képregény és Karikatúra Aukcióján. Az idei év árverezési anyagának törzsét magyar grafikák alkotják, a 20. század ismert karikatúra rajzolóinak művei mellett, 19. század végi mesterek alkotásaira, Zórád Ernő képregényeire, Sebők Imre virtuózan megrajzolt pikáns női aktjaira, 1919-es reprint poszterekre, Lengyel Sándor 60-70-es években készült reklámplakátjaira, valamint a tavaly nagy sikert aratott rajzfilmes fázisrajzokból és animációs cellekből hazai (Macskafogó) és külföldi (Superman) darabokra lehet majd licitálni.
S amíg a szülők a remekművekben gyönyörködnek, szombaton és vasárnap a gyerekek is találnak érdekes elfoglaltságot a képzőművészeti játszóházban, ahol a festés, gyurmázás mellett képregényt és plakáttervet rajzolhatnak, valamint szakemberek segítségével művészeti kritikát is írhatnak a látott művekről. A kézműves foglalkozásokra nem csak gyerekeket várnak a szervezők, hanem felnőtt kísérőiket is, illetve minden olyan érdeklődőt, akik szeretnének részesei lenni egy különleges alkotó folyamatnak és karitatív programnak. 2009-ben a Budapest Art Fair kiemelt projektjeként ugyanis a kiállítás és a krónikusan beteg gyermekek ingyenes élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány közt létrejött együttműködés keretében a „bátortáboros” gyerekek a legnevesebb kortárs képzőművészekkel, így például Csiszér Zsuzsival, Karácsonyi Lászlóval vagy Wahorn Andrással fognak együtt alkotni a kiállítás ideje alatt. A táborozók és a művészek kezei nyomán megszülető művek csendes aukció keretében, vagy aukción kívül, villámáron lesznek megvásárolhatók. A licitálás lezárása és a nyolc vásárló kihirdetése a négynapos rendezvény végén, vasárnap délután történik – a bevétel a Bátor Tábor Alapítványt illeti, melyet majd teljes egészében a jövő évi táborok megszervezésére fordítanak.

A művészeti vásár turisztikai támogatója, a Magyar Turizmus Zrt. által 2009-re meghirdetett Kulturális turizmus évében minden Budapest Art Fair belépőjegy egyben sorsjegy is! A kiállítást követően a látogatók között értékes nyereményeket sorsolnak ki: belépőjegyeket és ajándékutalványokat több budapesti múzeum kiállítására, valamint egy hétvégi pihenést gyertyafényes vacsorával a századelejei hangulatú, szecessziós Hotel Palatinusban, Pécsett - 2010 Európa Kulturális Fővárosában. A fődíj – az idei díszvendég, Ausztria apropóján – egy kétéjszakás adventi luxushétvége Bécsben, a város szívében található elegáns ötcsillagos Radisson SAS Palais szállodában, 72 órás ingyenes tömegközlekedésre és számos kedvezményre jogosító Bécs-kártyával és a híres bécsi múzeumi negyed, a Museums Quartier kiállításaira szóló kombinált belépőjeggyel. A sorsolás közjegyző jelenlétében történik a kiállítás zárónapján, 2009. november 22-én, vasárnap 18:00 órakor a Műcsarnokban.

Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Nyitva tartás: 2009. november 19-22. 10:00-19:00 óráig
Jegyek: 1.500 Ft – 2.500 Ft (katalógussal 4.000 Ft)

Forrás: www.budapestartfair.hu