FőképEzentúl újra kell értelmeznünk a „hangosfilm” kifejezést. Az Utolsó idők – utolsó zenék filmkoncerttel olyan zenei csemegére, újdonságra válthatnak jegyet a Művészeket Palotájába látogatók, amelyre eddig csak külföldön volt példa. Mátyássy Áron rendező Utolsó idők című munkájáért az idei Filmszemlén a legjobb nagyjátékfilm elismerése mellett a legjobb eredeti filmzenének járó díjat is megkapta.

Harcsa Veronika, Márkos Albert és a fiatal Smárton Trió+1 a zenei anyagot újragondolva és modern elemekkel kiegészítve, teljesen új hangzással lepik meg a közönséget. Az eredeti mű 40 perces zenéjét a filmkoncert kedvéért kibővítették és átfogalmazták, ennek eredménye olyan kortárs zene lett, amely elsősorban improvizációkon és szabad zenélésen alapuló kompozíciókból áll. Ezzel párhuzamosan a képek is alapos változáson estek át. A több vetítővásznon futó képsorokat a filmrendező egyik legsikeresebb ifjú kollégája, a filmszemle legtöbb díját bezsebelő "1" című alkotás rendezője, Pater Sparrow kezeli. Tulajdonképpen újraálmodja, képi improvizációkkal újrateremti a helyszínen a filmet.

A közönség egyszerre lehet tanúja a film teljes zenei és képi remixelésének, a közös alkotás, az improvizáció és az egymásra hatás izgalmának. Az este tehát jóval több, mint az Utolsó idők zenéjének nyilvános bemutatója, sokkal inkább pergő képeket, izgalmas részleteket és a művészi játékosságot is megmutató alkotást kínál a közönségnek.

A film és a hang teljes újrakeverése egyszerre több stílust ötvözve jut el a modern zene elsöprő egyvelegéig. Koncertet kapunk a javából, kiemelkedő zenészek tolmácsolásban. A jazz, a blues, a hip-hop és a gospel zenei elemeinek változatossága, a belefeledkezés és a teljes elmélyülés ritka örömével ajándékozza meg a hallgatót.
Olyan, a filmet és zenét koncertté egyesítő alkotás keletkezett, amelynek egyik alkotóeleme sem veszített eredeti, lenyűgöző voltából, szuggesztív hatásából. Ez a rendhagyó és stílusteremtő zenei eposz a filmbemutatóval szinte egy időben, október 20-án este 8-kor kezdődik, Pater Sparrow rendezésében a Művészetek Palotájában.

Utolsó idők – utolsó zenék filmkoncert
2009. október 20. kedd 20.00
Művészetek Palotája

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Zenészek:
Harcsa Veronika – ének
de Coll Ágnes – hegedű
Jávorka Ádám – brácsa
Márkos Albert – cselló
Kovács Zoltán – nagybőgő
Sütő Márton – gitár
Premecz Mátyás – hammond orgona, zongora
G. Szabó Hunor – dob

A film alkotói és újraértelmezői:
Móritz Zoltán – technikai vezető
Kovács Zoltán – remix és film-vágó, a rendező munkatársa
Mátyássy Áron – filmrendező
Pater Sparrow – mozgókép remix

Jegyárak: 1300, 2800, 3800, 4800 Ft

Forrás: MÜPA