Főkép Már az ötödik kötetnél tart a Halállista manga – de összesen 12 részes a sorozat. Az izgalmak pedig alig enyhülnek… (Ezt a cikket viszont jobb, ha csak azok olvassák, akik már túl vannak az első négy köteten!)
 
Legutóbb a sztori azzal ért véget, hogy L megvádolja a Light-ba szerelmes Misát azzal, hogy ő a második Kira, és őrizetbe is veszik, Light pedig, hogy tisztázza magát, önként vállalja, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartsák.
Csakhogy a különös halálesetek folytatódnak, miközben egyik őrizetesen sem látni jelét annak, hogy ők gyilkolásznának. A vége az lesz, hogy L és Light összefognak, hogy kiderítsék, kik állhatnak az események mögött.
 
A szálak egy feltörekvő nagyvállalathoz, a Yotsubához vezetnek, az azonban a kötet végére sem derül ki, hogy az igazgatótanácsot alkotó 8 figura közül melyik is az, akinél Halállista (s a hozzá tartozó halálisten) van.
Az mindenesetre világos, hogy a többiek tudtával és beleegyezésével írja be a neveket a füzetkébe…
 
Bár a szálakat továbbra is félelmetes ügyességgel szövi az igazi énjét még mindig titkoló Ohba Tsugumi, valahogy azt érzem, hogy elkezdte nyújtani a sztorit. Mármint, ahogy jó képességű nagyanyók a rétestésztát szokták, ami viszont ugye egy ilyen horror-thrillernek azért nem feltétlenül tesz jót.
 
Matsuda önálló akciója, hogy bejusson a Yotsubához, de még a Light és apja közti történések is inkább tűnnek időhúzásnak, semmint a történet lényegi előremozdítójának, bár persze messze még a sorozat vége, lehet, hogy mindezek is alaposabb értelmet kapnak majd.
 
Meg kicsit mintha a Halállistához kapcsolódó koncepció is kezdené irányát veszteni. Most is minden fejezet végén kapunk egy újabb szabályt, csak épp ezek egyre kevésbé kötődnek egymáshoz, kissé ötletszerűvé váltak, bár persze az adott fejezethez van közük.
 
A kötet vége felé L két profi szélhámos ismerősét veti be, hogy a Yotsuba góréi olyan hibát vétsenek, ami folytán nyomozóink közelebb kerülhetnek a megoldáshoz – de erre még pár hónapot várnunk kell.