FőképA finn nemzetiségű Amorphis Forging Europe Tour 2009 elnevezésű koncertkörútján Magyarországot is útba ejti, s október 28-án a Diesel Klubban mutatja be új lemezét.

A 90-es években indult együttes a kezdetekben death/doom metal alapú zenét játszott sajátos dallamvilággal és folkos elemekkel, s szövegeiket a Kalevalára építették. Első nagy sikerük a Tales of the Thousand Lakes című lemez volt, amin már más műfajok iránt is nyitottak, de ennél is nagyobb volt a visszhangja az 1996-os Elegynek, amivel rengeteg elismerést begyűjtöttek. Ez a lemez nem csupán progresszivitása révén volt fontos állomás a zenekar életében, hanem egy új énekes, Pasi Koskinen részvétele miatt is, aki először a korábbi énekes-gitárossal, Tomi Koivusaari-val megosztva, majd önállóan vállalta az énekesi posztot, ezzel egyszersmind az Amorphis emblematikus figurájává lépett elő.

Az 1999-ben megjelent Tuonelát követően stílusuk némileg megváltozott, zenéjükbe átmenetileg beépült a 70-es évek pszichedelikus rockhangzása a korábbi folkos elemek megtartásával, majd kilenc év közös munka után az énekes Pasi kivált a zenekarból.
Utódja Tomi Joutsen lett a Sinisthrából, a kooperáció első eredménye pedig az Eclipse című album lett, ami visszakanyarodást jelentett az Elegy zenei világához: a korai metalosabb hangzás, a death metalos énektémák mellett némi gótikus íz is érezhető az anyagon. Ennek szellemében íródott következő két lemezük is: a 2007-es Silent Waters és a legújabb mestermű, a Skyforger.

Az Amorphis egyedisége elsősorban Esa Holopainen gitáros kivételes dalszerzői tehetségének köszönhető, egyéni hangzásuk pedig a népi jellegű melódiákból és gitártémákból és Tomi Joutsen változatos és érzelemgazdag énekstílusából adódik össze. A melankolikus, ünnepélyes hangulat fokozására pedig előszeretettel alkalmaznak akusztikus hangszereket, mint például fuvolát, vagy szitárt.

Amorphis
Before The Dawn
Amoral
Dátum:
2009.10.28. 19 óra
Helyszín: Diesel Klub
Jegyár: 6 000 Ft