FőképA Di Naye Kapelye – vagyis „Az új zenekar” – 1994-ben alakult Budapesten, Bob Cohen vezetésével. Cohen 1956-ban, New York-ban született. Édesanyja magyar, édesapja moldvai származású.

A zenekar repertoárja egyaránt tartalmaz magyar, román, moldvai jiddis dalokat és tradicionális haszid zenét, s koncertjeiken a tánc, az ünneplés, az emlékezés is megjelenik a dalokon keresztül. Arra, hogy mennyire élő lehet ma is a tradicionális zene, bizonyíték, hogy a Di Naye Kapelye egyaránt nagy sikerrel játszik alternatív klubokban, zsidó esküvőkön és más zsidó ünnepeken.

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. Rendkívül változatos repertoárjukban szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein.

Az elmúlt néhány évben végigmuzsikálták a legjelentősebb fesztiválokat és szinte minden alternatív „romkocsmát” a fővárosban, mindenhol óriási sikert aratva. Nem csoda, hiszen koncertjeiken – újabban táncházaikban is – egy eltűntnek vélt világ (az „Elfelejtett ősök árnyai” és a „Fekete tollú fehér madár” hajdani kultuszfilmek) csodálatos hangulatát idézik meg rendszeresen, fiatalokat megszégyenítő elevenséggel.

2006-ban megkapták a Magyar Művészetért Alapítvány Bartók Béla emlékdíját, a Bornépek dalai népzenei versenyen pedig első alkalommal a harmadik díjat, másodjára a Táncház Egyesület különdíját nyerték el. A Dunatáj Alapítvány filmes stábja évek óta dokumentálja kárpátaljai és magyarországi szerepléseiket. Eddig két lemezük jelent meg az Etnofon Népzenei Kiadónál.

Di Naye Kapelye
MÜPA, Fesztivál Színház
2009. október 1., csütörtök 19.30 


Bob Cohen – hegedű, ének, koboz, dob, tölcséres hegedű, csimpolya (moldáviai duda)
Yankl Falk – ének, klarinét
Fekete (Puma) Antal – kontra, dob
Kozma (Kosztya) Gyula – nagybőgő
Pribojszki Ferenc – cimbalom, kaval, dob

Vendég:
Barta János - klarinét

Közreműködik:
Técsői Banda:
Joszif Jurijevics Csernyavec „Jóska” - gombos harmonika
Jurij Alexandrovics Csernyavec „Gyuri” - dob, plonka, doromb, ének
Ivan Mikolajovics Popovics „János” - hegedű

Forrás: www.mupa.hu