Főkép

ekultura.hu Legújabb albumotokról, a Design Your Universe-ről azt nyilatkoztad, hogy nem koncept-album, ugyanakkor mégis egyetlen koncepció fedezhető fel mindvégig rajta. Mi a különbség a koncept-album és egy ilyen megközelítés között?
 
Mark Jansen A koncept-album esetében az egész lemez egyetlen elképzelés köré csoportosul, és nem lehet kilépni belőle. Ezúttal pedig a legtöbb számban felfedezhető ugyanaz a közös téma, de nem annyira kötött a dolog.
Egy koncept-albumon a dalokat bizonyos sorrendbe kell rakni, mert egyetlen történetet mesélnek el, itt pedig úgy raktuk sorba a dalokat, ahogy kedvünk tartotta, mégis összeköti őket a közös téma.
 
ekultura.hu Miért ezt a megközelítést választottátok?
 
Mark Jansen Több szabadságra vágytunk. A Divine Conspiracy koncept-album volt, ami kevesebb szabadságot jelentett, a daloknak egy összefüggő történetet kellett elmesélniük. Úgy gondoltuk, most jó lenne egy kicsit szabadabban dolgozni.
 
ekultura.hu Kizárólag tematikus szabadságra gondolsz, vagy zeneire?
 
Mark Jansen Zeneire. Az új album mögötti koncepció alapvetően a szabadság.
 
ekultura.hu Új gitárosotok van, Issac Delahaye. Az ő csatlakozása új energiát adott a csapatnak? Ezért a szabadságvágy?
 
Mark Jansen Nem. Teljesen normális, hogy ha egy zenekar koncept-albumot ad ki, legközelebb valami másra vágyjon. Több szabadságra a zenék megírásakor. Aztán pár hagyományos lemez után megint felmerül, hogy újabb koncept-album következzen.

Mindig azt hangoztatjuk, hogy változatosan étkezni sokkal jobb, mint mindig ugyanazt enni. Ugyanez vonatkozik a zenére is.
Ha például turnézunk, és sorra fesztiválokon lépünk fel, a nyár végére már alig várjuk, hogy ismét klubkoncerteket adhassunk. Aztán fél év klubkoncertezés után megint fesztiválokra vágyunk.

A CD-k esetében amikor elkészítünk egy koncept-albumot, az annyira kimerít minket, hogy újra valami mást akarunk kipróbálni.
 
Zeneileg viszont hét éve együtt dolgozunk már, és az új gitáros egyértelműen új lehetőségeket jelentett. Ő másként közelít a zenéhez. Például szeret koncerten szólózni, ezért sokkal több gitárszóló kerülhetett az új albumra.
 
És a stúdiófelvételekhez is másként álltunk hozzá, mint korábban. Ad feszesen szeretett játszani, amennyire csak lehetett. Isaac inkább a könnyedségre törekszik, ezért egészen más jellegű a játéka.
Új gitárossal dolgozni mindenben új felfogást hozott. Olyan ez, mintha felfrissítő szél sepert volna végig az egész zenekaron.
 
ekultura.hu Mondhatjuk azt, hogy az új albumotok ezért tűnik keményebbnek, mint a Divine Conspiracy?
 
Mark Jansen Igen, azt hiszem, ez lehet az oka. Főként Isaac miatt van ez. Természetesen több dal is elkészült már korábban, és azok is meglehetősen súlyosak és kemények voltak, de Isaac még több keménységet adott hozzájuk a gitárszólamaival.
Szóval eleve keményebbnek is indult, de Isaac gitárjátéka miatt még sokkal keményebb, mint amilyen eredetileg lett volna, ha nélküle vesszük fel a lemezt.
 
ekultura.hu Tavaly felléptetek a Miskolci Operafesztiválon. Volt valamiféle pozitív hozadéka ennek az élménynek?
 
Mark Jansen Igen, nagyon is. Kiadtuk ez első élő lemezünket, a Classical Conspiracyt, és az album kifejezetten jó kritikákat kapott. Szóval a zenekar pályafutására egyértelműen pozitív hatása volt a fesztiválnak.
Ezen kívül személyes szinten is sokat kaptunk tőle. Régi álmunk volt, hogy nagyzenekarral és teljes kórussal lépjünk fel, ezért kétszeresen is óriási élménynek számított.
 
ekultura.hu És a zenétekre is hatással volt?
 
Mark Jansen Igen, azt hiszem a karrierünk minden fontosabb eseménye hatással van a zenénkre, de azt nem tudnám megmondani, pontosan hogyan.
 
ekultura.hu Én például úgy érzem, hogy új album hangzásra drámaibb, operaiasabb.
 
Mark Jansen Ez nyilvánvalóan lehetséges. Lehet, hogy ilyen módon hatott ránk az élmény. De szerintem az ember magába építi az ilyeneket, és használja is, de nem tudatosan. Nyilván mély benyomást tett ránk, hogy nagyzenekarral és kórussal játszhattunk együtt, és az albumba már korábban belekezdtünk, és jóval utána fejeztük be, vagyis könnyen meglehet, hogy érződik rajta az élmény.
 
ekultura.hu Némelyik számban erősen érződik a filmzenék hatása is. Egy korábbi periódushoz való visszatérést jelent ez? Esetleg az élesztette fel az érdeklődéseteket, hogy Miskolcon filmzenéket játszottatok?
 
Mark Jansen Általában rengeteg filmzenét hallgatunk, különösen Danny Elfmant és Hans Zimmert. Vagyis mindig érződik az albumainkon valamiféle filmzenei jelleg, de elképzelhető, hogy most épp emiatt tűnik fel jobban.
De évek óta hallgatunk filmzenéket, elsősorban azért, mert a metal mellett ez a kedvenc zenei stílusunk, nekem pedig személyesen az a véleményem, hogy egy film nem lehet jó, ha nem jó a zenéje.
 
És hozzáad a zenénkhez is. Ezúttal arra törekedtünk, hogy a kemény részek a lehető legkeményebbek legyenek, a lágyabb motívumok pedig szépek, tetszetősek, a filmzenei hatás pedig változatosabbá teszi az egészet.
Ha a jövőben változunk, ebben az irányba fogunk elmozdulni, de mindenképp megmaradnak a lágyabb részek is.
 
ekultura.hu Az is feltűnt, hogy a hörgős részek és a lágyabb, operaibb részek közötti különbség valahogy hangsúlyozottabb, mint korábban.
 
Mark Jansen Nem törekedtünk ilyesmire. Az lehet az ok, hogy Ariën is beszállt a hörgős részekbe, hiszen a Divine Conspiracy után állandó tag lett, és rájöttünk, hogy kiváló hörgős hangja van.
Ezt kihasználjuk az albumon is, és ketten énekeltük fel a hörgős részeket, amitől kicsit megváltozott a hangzásunk, ráadásul ez a kemény részekben is több variációs lehetőséget biztosít. Szóval ezek a részek önmagukban is mások lettek.
 
ekultura.hu Elég fontos szerepet kapott megint a nagyzenekar és a kórus. Hogy fogjátok élőben előadni a számokat a koncerteken?
 
Mark Jansen Az ideális az lenne, ha a teljes magyar zenekarral és kórussal együtt turnézhatnánk, de ez sajnos még nem megvalósítható, mivel nem vagyunk olyan nagyok, mint mondjuk a Metallica.
Élőben eddig is felvételről mentek ezek a szólamok, de amint lehetőségünk adódik, hogy ismét nagyzenekarral és kórussal együtt lépjünk fel, ki fogjuk használni az alkalmat.
 
ekultura.hu És mennyire lehet arra számítani, hogy ez az album jelenti majd az igazi áttörést? Hogy olyan elismertekké váljatok, mint például a Metallica?
 
Mark Jansen Fogalmam sincs. Ha hozzájuk hasonlóan nagyokká válnánk, akkor egy régi álmunk valósulna meg, de én azzal is megelégszem, ami most van. És még ha minden így maradna is, és nem válnánk ismertebbé, akkor is elégedett lennék azzal, amit elértünk.

Ugyanakkor az az érzésem, hogy az album komoly előrelépés lehet a karrierünkben. Eddig kifejezetten pozitívak a visszajelzések a barátoktól és a sajtótól. A sajtó lelkes, bár azért nem áradozik.
Lehetséges, hogy tényleg komoly előrelépés az album, de ez tényleg megjósolhatatlan.

Előfordul, hogy bejön valami, de az is, hogy semmi nem történik. A megfelelő időben és a megfelelő helyen kell lenni. A miskolci koncert például ilyen volt. Rengeteg jó dolog született ebből.
Ha nem kaptuk volna meg ezt az esélyt, nem készült volna el az élő lemez. Egészen apró dolgok alapvető hatással lehetnek a zenekar egész pályafutására.
 
De ki kell várni a közönség reakcióját. Nem kizárt az sem, hogy az embereknek majd nem tetszik a lemez. A megjelenés után pár héttel, amikor már többször meghallgatták az albumot, akkor derül ki, mennyire erős vagy gyenge az anyag.
 
ekultura.hu Magyarországon felléptek a közeljövőben?
 
Mark Jansen Amint kijön az album, turnézni indulunk. Előbb Európában, aztán Mexikóban és a környékén. Az új évben az Egyesült Államokba indulunk, majd Dél-Amerikába: Brazíliába, Argentinába, Chilébe.
Magyarországi állomása sajnos nem lesz a turnénak, de jövő nyáron szeretnénk fellépni valamelyik ottani fesztiválon. Ha ez nem jön össze, akkor a második európai turné során lépünk fel Magyarországon. Még nem száz százalékig biztos, mikor megyünk oda, de mindenképp megyünk.
 
ekultura.hu Remélem, hamarosan láthatunk benneteket.

Foto: Gabor Nijenhuis