Főkép

A világzenébe oltott ír-kelta kocsma-rockról elsőre a Flogging Molly jutna az ember eszébe, pedig a Los Angeles-i csapat maga is a nyolcvanas években fénykorát élő The Pogues hagyományait folytatta az Atlanti-óceán túlfelén. Ám ha nyugatra terjedhet egy hullám, miért ne terjedhetne keletre is; vagy még inkább miért ne futhatná körbe a földgolyót a Kolumbuszéval ellentétes irányban? Így kerülhet a képbe a tősgyökeres magyar Firkin, akik a fent említett zenekaroké mellett az alapító Péter János két korábbi bandájának, a M.É.Z.-nek és a Shannon.hu-nak az örökségét olvasztották bele saját zenei arculatukba. Az eredmény: rendkívüli (a szükségesnél sokkal magasabb, de egyetlen pillanatra sem hivalkodó) technikai színvonalon előadott, kemény, dallamos, vidám muzsikálás – igazi ír kocsmazene.
 
Az albumra felkerült számok többsége mostanra számos értelmezésben ismert, eredeti ír dallamokat dolgoz fel, mint amilyen a lemez hangulatát megalapozó „The British Army”, a „Drunken Sailor Song” vagy a „Whiskey In The Jar”, ugyanakkor – talán azért, hogy elejét vegyék a rosszmájú kritikáknak – a Flogging Molly három szerzeményének, a „Within A Mile Of Home”-nak, a „Laura”-nak és a „Devil’s Dance Floor”-nak, valamint a Pete St. John által megzenésített 19. századi ír balladának, a „Fields Of Athenry”-nak a Firkin-féle változata is bekerült az anyagba. A valódi különlegességek sorát azonban a „Blood For Blood” nyitja, melynek hangszerelése és némelyik motívuma ugyanúgy odaillőnek tetszett volna annak idején valamelyik Kolinda-albumon, mint ahogy most sem hat idegenül a Firkinful Of Beer-en. Péter János szólója pedig a fuvolista-furulyás elképesztő virtuozitásról nem enged elfeledkezni.
 
Személy szerint rám a legnagyobb hatást a drámaiasan építkező „Over Here” tette. A gyászmenetet idéző dobok felett valóban sír a hegedű, az első két versszakban feszültséggel telten visszafogott az ének, hogy a harmadikra agresszíven belépjen a gitár, dühödtségbe váltson az ének, de mindez csak átmeneti állapot, hiszen szinte azonnal visszatér az elkeseredettség, a megtörtség letaglózó érzete. Összességében mégis inkább a jó hangulat, a felszabadultság jellemzi a lemezt. Nem kizárt, hogy a „minden mindegy: ha itt e földön nem is, a mennyben elnyerjük majd jutalmunkat” ír-katolikus világszemléletének a mélyben kicsit kesernyés vidámsága ez, végeredményben viszont nem érdekes, mi dob fel, ha néhány pohár sör és whiskey, no meg a Firkin muzsikája kíséretében egy órára elfeledhetünk minden bánatot.
 
Az együttes tagjai:
Göttinger Pál – ének, akusztikus gitár, ír furulya
Marthy Barna – ének, elektromos gitár
Sárhidai Zsuzsi – elektromos hegedű
Péter János – fuvola, ír furulya
Marczis Attila – elektromos gitár
Szuna Péter – basszusgitár
Juhász Róbert – dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. The British Army
2. Drunken Sailor Song
3. Whiskey In The Jar
4. Blood For Blood
5. Over Here
6. The Galway Races
7. The Irish Rover
8. Wild Rover
9. Bitchin’ In The Kitchen
10. Within A Mile Of Home
11. Fields Of Athenry
12. Eileen Og
13. Laura
14. Seven Drunken Nights
15. Devil’s Dance Floor
16. Firkinful Of Beer
17. The Parting Glass
 
Diszkográfia:
Firkinful Of Beer (2009)