FőképAz árverés különlegessége, hogy több mint 100 dedikált mű szerepel a kínálatban és bibliofiliák is vannak szép számmal. Számos olyan kötetet is felsorakoztatnak, amelyek kereskedelmi forgalomba nem kerültek. A dedikált kötetek legtöbbje neves személyeknek szól. Számos kötet Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs hagyatékából származik, de akad Lakatos Istvánnak, Boldizsár Ivánnak, Moravcsik Gyulának, Váradi Hédinek, Jancsó Elemérnek dedikált mű is.
A dedikálók sora is neves: Bársony István, Déry Tibor, Devecseri Gábor, Faludy György, Füst Milán, Jékely Zoltán, Áprily Lajos, Keleti Arthur, Móricz Zsigmond, Nagy Lajos, László Gyula, Reményik Sándor, Weöres Sándor…

Nem csupán a szépirodalmat kedvelők találják meg a nekik való könyveket gazdag a felhozatal a legnevesebb jogtudósok könyveiből. Ugyancsak kuriózum, hogy számos emigráns kiadvány is bekerült a kínálatba.
Szép a kínálat az 56-os forradalom könyveiből, és Erdély szerelmesei is sok szép dolgot találhatnak. Huszti András „Ó és Újj Dácia az az Erdélynek régi és mostani állapotjáról” 1791-ben kiadott kötete igazi ritkaság. A fametszet kedvelői is örülhetnek, fametszetes könyvekből is szép számmal akad. A Szegedi Kis Kalendáriumok, amelyeket 1929-től készített és díszített Buday György, most először kerül elő teljes gyűjteményként. A pici kis füzetek 1938-ig jelentek meg, az 1933-as ínséges évben sajnos nem. A kis naptárak rendszerint néprajzi gyűjtéseket, verseket, dalokat tartalmaztak Buday fametszeteivel.
A II. világháborús Magyar Futár című lapból is előkerül egy teljes évfolyam. A lap szerkesztője Szálasi minisztere Rajniss Ferenc volt, akit a népbíróság halálra ítélt. A kéziratgyűjtőknek is érdemes odafigyelniük az árverésre. A számos irodalmi kézirat közül a legérdekesebb Szabó Magda Tóbiás Áronnak írt válaszlevele. A levél kiváló módon mutatja meg az írónő jellegzetes karakterét, önálló gondolkodásmódját.

Az árverés gazdag tartalmát Ön is megtekintheti az árverés katalógusában!

Forrás: www.konyvlap.hu