Főkép Sajnos még nem volt szerencsém látni az Arch Enemyt élő bevetésen, de az esetlegesen hozzám hasonlóan peches rajongókkal most mégis együtt örülhetek, mert megjelent a zenekar új DVD-je.
Persze ettől még akár újra el is szomorodhatnék, mert az itt látható buli elég jól sikerült és persze élőben még jobb lehetett.

Az együttessel egyébként úgy vagyok, hogy alapjában kedvelem őket, de a stílusban vannak nagyobb kedvenceim, így ők körülbelül olyan erős középkategóriás besorolást kapnának.
 
Úgy tűnik azonban, hogy a japánok szinte mániákusan rajonganak értük (több kategóriában is sorra viszik el a díjakat), ezért aztán nem is volt kérdés, hogy ismét ott rögzítik a bulit, ahogy azt tették 10 évvel ezelőtt is.
Emellé pedig még egy majd’ egyórás filmet is kapunk utazással, riportokkal, gitárgyár-látogatással, no meg persze sok-sok japán rajongóval. További extraként vannak itt videoklipek – rögtön több verzióban is.
 
A show maga egyébként tényleg őrületes, a tracklista azt hiszem, sokat elárul egy igazi rajongónak. Mindig kíváncsi voltam, hogy tudnak élőben megszólalni és most kellemeset csalódtam a produkció láttán.

A banda hibátlanul, hangról hangra pontosan prezentálja melodikus death metalját (ami különösen Angela teljesítményét látva dicséretes), a hangzás pedig talán még a lemezekhez képest is súlyosabb, erőteljesebb, bár egy kicsit talán gyanúsan sterilen.
 
Külön örömömre szolgál a hanganyagokhoz képest is sok új és ismeretlen adalék, gondolok itt az Amott-tesók lenyűgözően technikás gitárszólóira, Adrian Erlandsson dobszólójára és az egész zenekar megjelenésére, hozzáállására.
A zenei élményt fokozza a tény, hogy minden egyes tag nagy beleéléssel és lelkesedéssel játszik, együtt egy energikus és profi banda benyomását keltik. 
 
Láthatólag igyekeznek amúgy minden egyes tagot bemutatni mind a kísérő filmben, mind pedig a koncerten munka közben.
Még a meglepően visszafogott Adrian is erőt vett magán, hogy beszéljen a kamerának. De nem csak ők, hanem Japán egzotikus szépsége is elénk tárul, aminek során többször is eszembe jutott az Elveszett jelentés című film.

Jól összeszedett anyag ez egy bombasztikus koncerttel és a kulisszák mögé betekintő extrákkal. Az igazi rajongók persze már biztos beszerezték és gondolom, nem is csalódtak benne, ahogy én sem.

Az együttes tagjai:
Angela Gossow - ének
Michael Amott - szólógitár
Christopher Amott - szólógitár, billentyűk
Sharlee D’Angelo - basszusgitár
Daniel Erlandsson - dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Intro/Blood on Your Hands
2. Ravenous
3. Taking Back My Soul
4. Dead Eyes See No Future
5. Dark Insanity
6. The Day You Died
7. Christopher Solo
8. Silverwing
9. Night Falls Fast
10. Daniel Solo
11. Burning Angel
12. Michael Solo (Intermezzo Liberté)
13. Dead Bury Their Dead
14. Vultures
15. Enemy Within
16. Snowbound
17. Shadows and Dust
18. Nemesis
19. We Will Rise
20. Fields of Desolation/Outro

Extrák:
The Road to Japan (film és interjúk)
Fényképalbum
videók („Revolution Begins” – eredeti verzió, „Revolution Begins” – zenekari verzió, „I Will Live Again”)
 
Diszkográfia:
Black Earth (1996)
Stigmata (1998)
Burning Bridges (1999)
Burning Japan Live 1999 (live) (2000)
Wages of Sin (2001)
Anthems Of Rebellion (2003)
Doomsday Machine (2005)
Live Apocalypse (2006) 2 DVD
Rise Of The Tyrant (2007)Tyrants of the Rising Sun (2009) DVD
Root of All Evil (2009)