Főkép

Nagyjából a Minimal Design című lemez megjelenése idején készítettünk egy riportszerűséget, aminek során Jesse és Franky válaszolgatott a kérdéseinkre. A fő téma a mára már legendássá vált Jesse James és bandája formáció volt, de természetesen érintettük a Hollywood Rose-t, és Franky jelenlegi bandáját, a Totemet is.
 
ekultura.hu Jesse James és bandája… Ez volt… Mikor is?
 
Franky A Jesse James és bandája 1995. január 15-én alakult meg egy kocsmában, és 2005. március 3-án volt a búcsúkoncertünk.
 
ekultura.hu Vagyis tíz évig működött?
 
Franky Igen…
 
Jesse Sőt, Franky, még 2006-ban is volt egy koncert.
 
Franky Igen, bocsánat, tényleg, 2006 februárjában volt a nagy szünet előtti utolsó fellépésünk.
 
ekultura.hu És miért lett vége? Egy időben rengeteget lehetett hallani a bandáról, lemezetek jelent meg, bizonyos médiáktól is kaptatok támogatást… Általában ezek hiánya miatt szoktak feloszlani a csapatok. Nálatok mi volt a probléma?
 
Jesse Végül is nem lett vége, mert itt-ott még ma is fellépünk…
 
ekultura.hu Igen, az utóbbi fél, háromnegyed évben kétszer is játszottatok a Rocktogonban, de…
 
Franky Olyan formában, mint régen, valóban nem létezik a zenekar, de időnként összeállunk örömzenélni, néha közönség előtt… Egyébként én úgy látom a bandát, hogy egy bizonyos pontnál elkezdtünk leülni egy kicsit. Voltak lehetőségek, amik mellett elmentünk.
 
Az RTL Klubos Roadshow idején meg kellett volna jelennie a második lemezünknek, de valahogy nem állt össze az anyag. Lehet, hogy a rengeteg elfoglaltság miatt… Nem tudom. Tény, hogy akkoriban egyik fellépésről a másikra rohantunk.
 
Jesse Igen, egy kicsit belesüllyedtünk a mindennapokba. Akkoriban az RTL rendszeresen játszotta a klipünket… erős rotációban, ahogy mondani szokták… de eljutottunk oda, hogy már valami újat kellett volna felmutatnunk.
A régi klip mindenkinek tetszett, de már majdnem mindenkinek az volt a véleménye, hogy rendben, szép, de hozzunk már elő valami újat. És ez valahogy nem jött össze.
 
Ott volt a Roadshow, ott voltak az egyéb RTL-es kötelezettségek, aztán a motoros fesztiválok, a klubkoncertek… Mindig úgy voltunk vele, hogy oké, ezen a meneten még túljutunk, a jövő héten aztán nekiállunk az új lemeznek, az új klipnek…
 
ekultura.hu És ezek a jövő hetek mindig tolódtak a jövő-jövő hétre.
 
Jesse Nagyjából igen.
 
ekultura.hu Vagyis valahogy… kifogyott az erő a csapatból?
 
Franky Igen. Akkor és ott ebben ennyi volt. Másutt ilyenkor a menedzserek pihenni küldik a zenészeket… Nálunk ez nem így alakult.
 
ekultura.hu Tehát volt jó tíz év, és nagyjából vége. Most mi a helyzet Jesse James bandájával?
 
Jesse Mindegyikünknek vannak zenekarai. Frankynek ott a Totem, Tomi, a szólógitárosunk most a Zeffer féle Rockbandben és a Mobilmánia projektben játszik, nekem meg itt a Hollywood Rose. Mindhármunknak rengeteg fellépésünk van…
 
Franky Azért a Totemnek lehetne egy kicsit több…
 
Jesse …és úgy állapodtunk meg, hogy amikor mind a hárman ráérünk, összejövünk egy-egy Jesse James és bandája koncert erejéig.
Egyébként 2006-ban egy ideig úgy gondoltam, hogy együtt tudom csinálni a Bandát és a Hollywood Rose-t, de ez a rendszer különböző szervezési problémák miatt nem működött.
 
ekultura.hu Ott voltam a 2008 őszi, és a 2009 húsvéti Jesse James és bandája koncerten, és ami elsődlegesen lejött, az az, hogy egy a zenekar frontembere zseniális showman. Ostoba jelző, de nincs jobb: világszínvonalú, amit produkálsz a színpadon.
 
 Például olyan ügyesen mozgatod a közönséget, hogy az ember úgy érzi, valahogy ő is az előadás részévé válik. Nem érzed úgy, hogy sok tehetséges magyar előadóhoz hasonlóan te is… alulmenedzselt vagy?
Ahhoz képest, amit tudsz, amit nyújtasz, még így is viszonylag kevésszer lehet látni téged.
 
Jesse Köszönöm… Igazából el tudnám képzelni, hogy hetente van egy teljes zenekaros koncertünk, valamelyik zenekarral…
Most persze elsődlegesen a Hollywood Rose-zal… És emellett van mondjuk egy, talán két unplugged fellépésünk, ahol csak úgy odaülök a közönség elé, és valamilyen kísérettel énekelek…
Általában mindenki ezt szokta mondani, szóval egy kicsit közhelyes, de nekem tényleg az éneklés az életem.
 
ekultura.hu Meg a színpad?
 
Jesse Az, amit a színpadon csinálok… Az sokszor csak úgy jön. Ezt nem tudom jobban megfogalmazni.
 
ekultura.hu Beszélgettem írókkal és festőkkel, akik valami olyasmiről beszéltek, hogy amikor dolgoznak, akkor sokszor valamilyen… „más” állapotba kerülnek. Mintha nem is ők lennének azok, akik végzik azt a bizonyos tevékenységet. Átszellemülnek.
 
Jesse Igen, talán valami ilyesmiről van szó nálam, nálunk is. Szeretem, amit csinálok, és… jönnek a dolgok…
Szóval, igazából Magyarországon nem is az a legnagyobb baj a zenekarok számára, és most általánosságban értem, hogy nincsenek fellépési lehetőségek. A jókat hívják. A jók felléphetnek. A gondot inkább a körülmények jelentik.
 
Franky Igen, volt olyan koncertünk, hogy a színpad mögött, a kb. bokáig érő sárban, két deszkán egyensúlyozva kellett átöltöznünk…
 
Meg volt olyan is, ez mondjuk külföldön történt, amikor a kinti szervező, amikor kérdeztük, hogy mit vigyünk, azt felelte: semmit.
 
És kimentünk Németországba úgy, hogy egy dobverőt nem vittünk. Odamentünk a rockkocsmába, és mindent alánk toltak, de olyan szinten, hogy Musicman basszusgitár, Gibson gitár, a Fender erősítő – minden volt, amit el tudsz képzelni.
 
A klubnak három vagy négy saját dobcucca, három vagy négy keverőpultja volt. Viszont az is kiderült, hogy cuccuk van, de zenei tudásuk, tisztelet a kivételnek, nem sok.
 
Jesse Igazán nem akarok megbántani senkit, de kint olyan helybeli bandák is színpadra állhatnak, amilyenek Magyarországon még csak nem is álmodhatnának ilyesmiről. Vannak nagyon jó zenekaraik, de a bandák többsége…
 
Hát, itthon nem jutnának sokra. Leginkább sehova sem jutnának. Viszont ezek a csapatok is olyan körülmények között játszhatnak és próbálhatnak, mint itthon talán csak a legnagyobbak.
 
ekultura.hu Ott tartottunk, hogy megpróbáltál két zenekarral dolgozni, és…?
 
Jesse És a szervezési problémák miatt az egyikről le kellett mondanom. Úgy döntöttem, hogy a Hollywood Rose marad. Rengeteg koncert, járjuk az országot…
 
Rendszeresen járunk ki Németországba, megcsináltuk az unplugged Guns N’ Roses anyagot, ami egyedülálló a világon, és most megcsináltuk ezt a lemezt, saját számokkal. {Hollywood Rose: Minimal Design}
 
ekultura.hu Németországban milyen a fogadtatás?
 
Jesse Eszik az emberek, mert ilyet még a Guns sem csinált… Tehát hogy szvingbe átdolgozzuk, bluesba átdolgozzuk, jazzbe átdolgozzuk a Guns nótáit… Ehhez mondjuk kellett az, hogy ötszázszor elénekeld a „Sweet Child of Mine”-t, és a véreddé váljon, a tied legyen, mert csak így lehet lazán, erőlködés nélkül megcsinálni a verzióit.
 
ekultura.hu Tényleg, ezt már rég meg akartam kérdezni egy zenésztől. Nem unod néha, hogy újra és újra ugyanazokat a dalokat kell előadnod? El sem tudom képzelni, hogy egy-egy világsztár hogy képes 1-2 éven keresztül minden este előadni ugyanazt a műsort.
 
Jesse Nem mondom, hogy a fáradtság időnként nem mutatkozik meg a zenekar tagjain, de mindig történik valami, ami erőt ad az embernek. Élmények…
 
Például az egyik legnagyobb élményem az volt, hogy Ausztriában Billy Idol előtt léptünk fel. Billy Idol menedzsmentje küldte a meghívót, kifejezetten a zenekarnak, azzal, hogy ők minket szeretnének látni előzenekarként Billy koncertje előtt.
 
Azt hiszem, például ez is olyan dolog, amikor az ember elfelejti azt, hogy mit hányszor énekelt már el…
Ilyenkor, de máskor is a legtöbbet próbáljuk kihozni magunkból… Minden koncert más egy kicsit, és… Nem, nem válik rutinná a dolog. Legalábbis nálunk, nálam semmiképpen sem. A fáradtság az jelentkezik, de az unalom soha…
 
Franky A fáradtságról… Jesse is olyan, aki képtelen kicsit odatenni magát. Olyan nincs, hogy valaki kicsit terhes… Olyan nincs, hogy Jesse csak úgy fél kézzel csináljon valamit a színpadon.
 
A közös tíz év alatt jó pár koncertünk volt, és időnként szóltunk Jesse-nek, hogy jó, most, ma este fogd vissza magad egy kicsit, pihenj… Nem tudja. Rosszul van, ha nem a maximumot hozza. Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy amihez nincs kedve, azt nem csinálja meg.
 
Megbeszéltük, hogy milyen jó lenne, ha gitárt venne a nyakába. Kapott gitárt, akkordlexikont, mindent, hogy legalább valamennyire megtanuljon játszani, aztán… pling, pling, pling… Semmi. Azóta se vette kézbe.
 
Jesse Nem, ez nem az én világom… Egyébként meg, ami a maximumot illeti… Aki színpadra lép, annak egyfajta alázatot kell éreznie a közönség irányába. Egyáltalán az, hogy emberek előtt énekelek, az nekem a mai napig nagy dolog, és… És közben jönnek a dolgok. Például az, hogy lemegyek a nézőtérre.
 
A Billy Idol koncert előtt, amikor felléptünk, volt vagy hatezer ember a nézőtéren, én meg átmásztam a kordonon, és ott énekeltem, a tömegben… Jöttek a biztonságiak, hogy most mi van…
 
Nem értették, én viszont azt gondolom, hogy az ember sosem felejtheti el, honnan jött, és hogy mekkora nagy dolog az, hogy színpadon állhat, hogy minden egyes koncerttel egy kicsit még inkább valóra válik az, amit elképzelt magának…
 
Alázat. Igen. A zene, a közönség, a zenélés iránti alázat. Nem megalkuvás, szimplán alázat, aminek az ellenpárja az elszállás…
 
ekultura.hu Az az elszállás, amire jó néhány példát láthatunk… De Hollywood Rose nem szállt el a május eleji tabáni koncerten, se júniusban a ZP-ben… Oké. Pár szót a lemezetekről.
 
Jesse Ez nagyon egyszerű. Az évek során, miközben a Guns dalokat próbáltuk, összegyűlt egy csomó saját ötlet. Riffek, dallamok, szövegek… Aztán ezeket összeraktuk, és amikor összejött egy lemeznyi anyag, feljátszottuk. Ez lett a Minimal Design.
 
A koncerteken, ha úgy jön ki a lépés, akkor Guns dalokat játszunk, ha úgy, akkor saját anyagot, ha meg úgy, akkor vegyesen. Nagyjából ennyi a terv. Nyáron fesztiválok, ősszel klubkoncertek, időnként egy-két külföldi fellépés…
 
ekultura.hu És a Jesse James bandája?
 
Franky Nem létezik, de mégis. Ha lehetőségünk nyílik rá, fellépünk együtt. Mert jó együtt játszani, és úgy látjuk, a közönség szereti a dalainkat. Jó volt az a tíz, együtt töltött év… Azt hiszem, nem csak mi emlékezünk vissza rá szívesen.
 
A beszélgetés 2009 nyarán, a Darshan udvarban készült.